ОБУЧЕНИЕ в Монреал-веднага след пристигането

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
dog

ОБУЧЕНИЕ в Монреал-веднага след пристигането

Мнение от dog »

(Във връзка с темата на Баш Майстора)

Имахме един даскал тук който постоянно ни съветваше да не оставаме в никакъв случай в къщи, защото изпадаш в депресия.

Ако още не сте си намерили работа най-добре е веднага и двамата с жената ако е възможно да започнете да учите нещо в няко център за професионално обучение. Ще получавате по около 700 долара месечно на човек като 70% ще са стипендия и няма да я връщате. В тези училища които са по долу програмите започват по всяко време и може да започнете нещо веднага, след като си подадете документите до 1 месец ще започнете да получавате пари. Обикновено се учи до около 3 часа следобяд и има възможност за работа на черно. Програмите не са много натоварени и може да не ви се налага да учите в къщи както е в колежите, там е малко по-натоварено. Може да си тръгнете когато поискате, ако си намерите работа или да се прехвърлите да учите другаде или друга специалност в същото училище, няма санкции. Програма от 1800 часа означава около 15 меца училище има и по-кратки.

Ако някой трябва да гледа децата, единият може да започне да учи а другият да кандидатства за социал след 3 месеца.

Тук са програмите на английси
http://www.emsb.qc.ca/en/adults_en/page ... sp?level=6

Тук са програмите с преподаване на френски. (École des métiers de la construction de Montréal е на първо място)
http://www.csdm.qc.ca/CSDM/fp/default.asp?fp=tous_prog

Това е правителствения сайт където се кандидатства за финансова помощ
http://www.afe.gouv.qc.ca/
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Аватар
dog

Мнение от dog »

Още нещо важно се сетих.
Проверете какви документи са ви нужни. На мен ми искаха приравнена дипломата, което отнема минимум 2 седмици (трябва превода на дипломите да се завери при местен лицензиран преводач)
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
nikito

Мнение от nikito »

добре, а колко френски е нужен, за да се учи в тези проф центтрове ...... трябват ли много знания, защото все пак това не е за пренебрегване....
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

Доги, благодаря!
Мисля да се запиша и така да си уча франсето в движение. Супер ми се вижда.

Ники, то и след кофито пак ще имаме трудности с термините нужни за конкретното обучение, така че ще яхаме коня.
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
Аватар
dog

Мнение от dog »

Никито, програмите са съобразени с това че 80% от учещите са емигранти и не се изисква високо владеене на езика. Изпитите са тестове в които само четеш условието и пишеш или практически, като специално за английските имахме право на изпитите да ползваме речници, за френските не знам. Тук английските училища са по либерални и според мен по-лесно се учи.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Аватар
Igor
Обратна връзка:

Re: ОБУЧЕНИЕ в Монреал-веднага след пристигането

Мнение от Igor »

dog написа:Ще получавате по около 700 долара месечно на човек като 70% ще са стипендия и няма да я връщате. В тези училища които са по долу програмите започват по всяко време и може да започнете нещо веднага, след като си подадете документите до 1 месец ще започнете да получавате пари.
dog, мерси за инфото!
Гледах това което си постнал и ми стана интересно, защото си намерих перфектна програма на една крачка от мен. :D
Ще те помоля да уточниш малко за парите че се загубих в многото сметки на сайта на министерството, а ти имаш опит:

Приходи: 715$ на месец за сам човек без деца от които 220$ трябва да се върнат. Други приходи? Работа само на черно ли става?
Разходи: Около 130$ за записване, 40$ за учебниците. Трябва да се плати (и изчака) и превод на българската диплома. Горе долу колко струва? Други разходи?
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
nikito

Мнение от nikito »

абе мойта жена знае малко и френски и английски, даже английския го разбира но не може да го говори, нито да го чете....

та, какво да правим не знам, да я напъвам да учи английски или френски..... ама че казус :lol:
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

nikito написа: та, какво да правим не знам, да я напъвам да учи английски или френски..... ама че казус :lol:
според мен може да учи двата езика едновременно, малко става каша в началото, но после се оправя положението..а и много зависи, тя самата какво иска да учи..успех и поздрави :wink:
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
Аватар
totev

Мнение от totev »

яя да попитам направо, ако има някои посещавал тези учебни заведения/как развалят хубавата дума само/ може ли да сподели с няколко реда каква е файдата от ползата да се учи там.Защото на статистики не вярвам/80проц, имали работа като завършили/ пък и нещо направено почти специално за емигрантите, нещо не ми вдъхва много доверие.За стипендийте-ОК, доходи, но в крайна сметка дипломата от Гов дю Кебек, без стаж в Канада....помага ли?
...мразя мастика без айрян...
Аватар
c200

Re: ОБУЧЕНИЕ в Монреал-веднага след пристигането

Мнение от c200 »

Igor написа: Ще те помоля да уточниш малко за парите че се загубих в многото сметки на сайта на министерството, а ти имаш опит:

Приходи: 715$ на месец за сам човек без деца от които 220$ трябва да се върнат. Други приходи? Работа само на черно ли става?
Разходи: Около 130$ за записване, 40$ за учебниците. Трябва да се плати (и изчака) и превод на българската диплома. Горе долу колко струва? Други разходи?
http://www.afe.gouv.qc.ca/renseigner/lo ... alcul1.asp

На този адрес има калкулатор, според програмата и личните данни ще даде и очакваната сума + съотношението заем/стипендия. Работа и на бяло става, проиграйте различни варианти с калкулатора за да уцелите границата. Има един момент, в който е по-изгодно да спреш да работиш, но е за по-високи заплати или повече часове, което не се връзва с фул-тайм учене така или иначе.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

totev написа:яя да попитам направо, ако има някои посещавал тези учебни заведения/как развалят хубавата дума само/ може ли да сподели с няколко реда каква е файдата от ползата да се учи там.Защото на статистики не вярвам/80проц, имали работа като завършили/ пък и нещо направено почти специално за емигрантите, нещо не ми вдъхва много доверие.За стипендийте-ОК, доходи, но в крайна сметка дипломата от Гов дю Кебек, без стаж в Канада....помага ли?
“Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”

класика в жанра :thinkerg: : създаване на работни места за учители, администрация, заетост на времето на имигрантите, пари на заем от правителството + пари колкото за социал/оцеляване = като няма хляб (работа), да ядат пасти (учат) -> осигурен социален мир
Аватар
totev

Мнение от totev »

това с черните букви трябва по-често да го виждаме във форума, и ми е пределно ясно
:wink:
...мразя мастика без айрян...
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

може също да се проучи, дали има някакъв лимит на годините през които може да се получава стипендия.
Да не излезе така, че като не знаеш добре френски да си изгубиш 2г по тези курсове. През това време и да получаваш и стипендия.

И после след още някоя година, като понаучиш някой от езииците и искаш да запишеш някой университет и да не щат да ти дават стипендия.

Не помня подробности, но аз като си попълвах документите за стипендия, имаше май една точка, дето декларирам, че не съм получавал стипендия през последните 4г.

В резюме - най-добре е да знаеш какво правиш и да го правиш. Ако не знаеш какво правиш, по-добре не го прави.

Ако не знаете езика, не си правете илюзии, че ще има полза от тези училища.
Само който не е идвал в Канада говори такива работи "да учи езика в движение". Има хора с години обикалят училищата по френски + социал, и пак не го научиха. Преместиха се в Алберта.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола