Comptoir alimentaire

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Joy

Comptoir alimentaire

Мнение от Joy »

Прекарах един страхотен ден в раздаване на храна на нуждаещи се и се обръщам да напомня на новопристигнали и на всички, които имат нужда от подкрепа да потърсят отделението за Dépannage към своя район и да се възползват от услугите на този organisme communautaire.
Никога сама не съм се възползвала, но съм сигурна, че по-голямата част от новопристигналите емигранти имат нужда. Продуктите са изключително разнообразни и в огромно количество. Едно стотина дол. за храна възможно ще ви икономисат. В тази организация работят изключително bénévoles, които го правят от нужда да помагат на другите. Трябва да призная че удоволствието да доставяш такава радост на хората е огромно и след като сама го правих един ден разбирам мотивацията на другите много добре.
Ако някой пък има нужда да се чувства полезен и да помага доброволно, да работи няколко пъти месечно сред интересни хора, те винаги са отворени за прием на доброволци. Можете да си практикувате езика в общуване с интересни хора и да се чувствате полезни и удовлетворени.

Отделението в което прекарах един ден отговаря за западната част на Монреал и се намира на

9, rue Centre Commercial
Roxboro Québec H84 2N9

Екипа е страхотен, има дори един българин. :wink:

За съжаление сред получаващите такава помощ не видях български емигранти. Много румънци и араби, но не и българи. От криворазбрано чувство за гордост или незнание се питам? :roll:

Уверявам ви, че продуктите са чудесни, а хората работещи там ще ви напълнят с радост торбите с много повече отколкото имате нужда. :D
pumpy

Re: Comptoir alimentaire

Мнение от pumpy »

Joy написа:
Продуктите са изключително разнообразни и в огромно количество. Едно стотина дол. за храна възможно ще ви икономисат.

За съжаление сред получаващите такава помощ не видях български емигранти.

Уверявам ви, че продуктите са чудесни
това до някъде обяснява как старшата с 5 долара готви цяла седмица - аз лично съм се възползвал от тази услуга и първо не са 100 долара, а и да са то те са под формата на манго, зеленчуци със съмнително качество, хляб на корем, консерви и пакети с изтекъл или изтичащ срок на годност и почти от този порядък.....

аз не бих съжалявал ако след получаващите този тип помощ няма българи - със сигурно няма и от живеещите в Westmount, но това не предизвиква съжаление у мен поне.......
Последно промяна от pumpy на Съб Ное 25, 2006 10:32 am, променено общо 1 път.
canat

Мнение от canat »

Bravo, Joy!
Da pomagash i da davash na drugite e nai-blagorodnoto neshto!
(a drugite da si gledat datite, che i v magazinite prodavat produkti s iztekal srok)
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Хубаво де, ти какво очакваше да ти дадат? Суфле от раци и топла баница ? Естествено че ще е повечето консерви :roll:. Доброволци винаги има в повече, но ако имате храна излишна не е лошо да занесете. Винаги е в недостиг, особено около Кристмас ... Детски каши, кондензирано мляко, пари :D, всичко приемат ...
Циганите - на Сатурн !
Joy

Мнение от Joy »

това до някъде обяснява как старшата с 5 долара готви цяла седмица - аз лично съм се възползвал от тази услуга и първо не са 100 долара, а и да са то те са под формата на манго, зеленчуци със съмнително качество, хляб на корем, консерви и пакети с изтекъл или изтичащ срок на годност и почти от този порядък.....

аз не бих съжалявал ако след получаващите този тип помощ няма българи - със сигурно няма и от живеещите в Westmount, но това не предизвиква съжаление у мен поне.......
Бях един единствен ден-задължителен стаж от университета. Работих там, пристигнах и си тръгнах с празни ръце, така че, засрами се- намеците ти са неуместни.
Не съм се възползвала никога от услугата сама (за съжаление) и не мога да кажа различно ли е на други места. При нас нямаше продукти с изтичащ срок на годност. Зеленчуците всички бяха с отлично качество, а количеството получавано от всеки е поне на стойност стотина дол.

Аз съжалявам изключително че няма възползващи се българи, т.к. това е чудесна помощ в началото.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Joy, обясни как става, в смисъл процедурата. Трябва ли да си записан към някоя социална служба? Къде хората могат да намерят информация за дните в който раздават храна?На този адрес ли се отива :

9, rue Centre Commercial
Roxboro Québec H84 2N9

Според мен повечето от новодошлите не знаят. Честно казано и аз не знаех.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Joy

Мнение от Joy »

Да, има записване. Точно на този адрес се кандидатства ако разбира се живеете в западната част на Монреал- ДДО също влиза в това число. Самите продукти се получават малко по-надолу по същата улица на номер 23.
Кандидатстването става с попълване на формуляр и доказателство за нисък доход. Там в самата служба са изброени документите, които стават като доказателство. Вероятно може да се получи информация и по телефона какво трябва да носите за да не се разкарвате сто пъти. Имам телефона на директора на депанажа M.Michel Seguin (514)683-0456.

Не си спомням точно колко беше лимита на дохода за да може да се кандидатства...Ще си проверите допълнително. В услугите влиза не само безплатна храна-това е само малка част от помощта. Има депанаж за дрехи като на нуждаещи се дават купони с които могат да получат дрехи на стойност 50 дол. Има магазин за стоки втора употреба, където може да си купите разни стоки за по 50 цента-1 дол. (аз лично си купих много готина формичка за хляб за 50 цента- изглежда съвсем нова. :D. Бях хвърлила око и на суперски гювечета-неща които не се намират нови под дърво и камък да търсиш.) Има и магазин за мебели втора употреба. Има т. нар. "cuisine collective", която може да посещавате. Там се събират най-различни хора, готвят заедно и си тръгват с приготвената храна която разделят. По-голямата част от продуктите за тази кухня се дават от самия контуар алиментер-само малка част се закупуват, така че излиза много евтино и освен това...научаваш много различни рецепти от разни национални кухни.
Значи, предполагам в различните депанажи, услугите малко се отличават, но като цяло, това е място, на което можете да получите голяма помощ. Там между другото, видях разлепени доста обяви за обща работа.

Адреса на вашия Comptoir alimentaire можете да откриете вероятно в и-нет. Ако не, обадете се във вашето CLSC и питайте- те трябва да ви ориентират.
Аватар
Gonzo#1

Мнение от Gonzo#1 »

V kvartalnoto CLSC triabva da ima info, ima i razni organizacii, koito sashto davat hrana, kato Jeunesse au Soleil , te davat koledni koshnici, naistina sa ogrromni, stava s predvaritelno zapisvane.
Stoni

Мнение от Stoni »

Вчера един Кракозианец напусна работа щото не могъл да се класира, за раздаваното финално мамбо 8)
Joy

Мнение от Joy »

О, да, Гонзо ми напомни...Има раздаване на кошници за Коледа и подаръци за децата също. Който успее да се класира, коледните подаръци се раздават някъде в началото на декември.

В някои CLSC-та имат книжки с адресите на всички organismes communautaires в квартала. Такива има не навсякъде, но със сигурност ще ви ориентират за наличните ресурси за помощ.
Аватар
Agi

Мнение от Agi »

Joy, не знам дали за същото нещо говориш, но мойто мъж като пристигнал една съседка решила да "му отвори очите" и го завела да вземе храна
супер далавера с поред нея, нали е фрии
та супер далаверката е била:
- вмирисана шунка
- риба няква гадна, която аз заварих в камерата 3 месеца по-късно
- пресечени кисели млека с изтекъл срок на годност отпреди 2 седмици, силно замразени
- хляб, не е ясно от кога и той замръзен
- макарони в кутии от не знам коя година
- малко ориз и 4 яйца
той за разлика от другите присъстващи честно си признал, че е сам и само тва са му дали :)
People they come together
People they fall apart
No one can stop us now
'Cause we are all made of stars ...
Joy

Мнение от Joy »

Още при записването се съставя списък на количеството продукти в зависимост от това колко човека са в семейството. Списъкът не включва хляба и зеленчуците, но всичко останало. Когато обаче човекът пристигне с този списък, обикновенно му се дава много повече от това което е означено там. С невероятно удоволствие пълнехме торбите и се наслаждавахме на доволните лица на хората. :D Една млада, но болна женица, която едва се придвижваше с патерица едва не се разплака и много настояваше да ни помогне с нещо- да ни измие прозорците или пода например. Страшно трогателно.

Колкото до продуктите...Мляко, сметана, йогурти и кремчета най-различни са изключително прясни. Сами си похапнахме обедната почивка- гаранция-Франция. :D Меса при нас нямаше. То само това им остава да си купят и хладилникът е зареден за доста време. Хлябът и хлебни произведения пристигат в огромно количество и т.к. не се разходва бързо, една част от него се замразява. Но винаги има абсолютно пресен. Изключително разнообразни изделия-кроасани, бейгъли, разни багети със семки, сирена, разни арабски питки с подправки и т.н.- ужасно апетитни. Принципно се полага по един голям хляб и един плик с дребни хлебни изделия, но никой не си е тръгнал само с толкова- бутахме им поне по двойна доза от това което сами си изберат. Зеленчуците оставяме на избор каквото си харесат, но ако искаш от всичко, нямаш никакъв проблем- ще е всичко. Един румънец го питам иска ли аспержи- той вика "аз никога такова не съм пробвал". Абе викам "ето ти повод да пробваш"- набутах му две връзки. :D Значи, разнообразието на продуктите, които се дават е доста по-голямо от наличното в обикновен супермаркет. Има много продукти от магазини с национални продукти-неща които и аз самата не съм виждала в продажба. Една препълнена количка с продукти пълнеха отзад колегите и ние отпред раздавахме хляб, плодове и зеленчуци и по един огромен плик с фъстъци просто на воля. По 1 плик с грозде, 5-6 ябълки, 1 тиква, няколко различни вида салати, 3 връзки зелен лук, 1 връзка броколи, 1 карфиол, 2-3 краставици, аспержи...с това си тръгваше всеки, независимо колко човека са. Ако семейството е по-многобройно, бутахме такова количество, че едва успяваха да си го занесат до колите. :D

Една арабка отхвърли куп неща поради съдържание на желатин или консерванти от свински характер, едва не я вкараха отзад да си избира в склада каквото иска. :D Гонихме я с разни кутии чак до колата да я питаме такова ядат ли. :lol:
Имам впредвид, че ако нещо не те устройва по различни причини, никой не те кара да го взимаш и то ще бъде заменено с друго в съответното количество и с удовлетворяващо качество.
Marginal39

Re: Comptoir alimentaire

Мнение от Marginal39 »

poumpy написа:
Joy написа:
Продуктите са изключително разнообразни и в огромно количество. Едно стотина дол. за храна възможно ще ви икономисат.

За съжаление сред получаващите такава помощ не видях български емигранти.

Уверявам ви, че продуктите са чудесни

Sys sigurno ima i takiva koito jiveqt v Westmount, tam sym bil v blokove deto miri6at na buni6te v koito bih oti6yl da jiveq samo po prinuda.
:beer: :beer: :beer:
Joy

Мнение от Joy »

Да добавя...На тези хора, които работят там, единствената награда за труда им е вашето усмихнато и доволно лице. Целта им е да ви удовлетворят всячески и нито един да не си тръгне разочарован. Но има друго...продуктите често са лимитирани и ако пристигнете късно за раздаването има вероятност доста неща да са попривършили и да раздават по-малко като количество или въобще да не е стигнало за вас. Хората там имат тенденция да дават колкото може повече, но никога не знаеш колко семейства точно ще дойдат за получаване. Така че...ако раздаването е от 13:00 до 15:00, пристигайте към 13 за да имате най-добър избор! :wink:
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

Joy написа: В услугите влиза не само безплатна храна-това е само малка част от помощта. Има депанаж за дрехи като на нуждаещи се дават купони с които могат да получат дрехи на стойност 50 дол. Има магазин за стоки втора употреба, където може да си купите разни стоки за по 50 цента-1 дол. (аз лично си купих много готина формичка за хляб за 50 цента- изглежда съвсем нова. :D. Бях хвърлила око и на суперски гювечета-неща които не се намират нови под дърво и камък да търсиш.) Има и магазин за мебели втора употреба. Има т. нар. "cuisine collective", която може да посещавате. Там се събират най-различни хора, готвят заедно и си тръгват с приготвената храна която разделят. По-голямата част от продуктите за тази кухня се дават от самия контуар алиментер-само малка част се закупуват, така че излиза много евтино и освен това...научаваш много различни рецепти от разни национални кухни.
Значи, предполагам в различните депанажи, услугите малко се отличават, но като цяло, това е място, на което можете да получите голяма помощ. Там между другото, видях разлепени доста обяви за обща работа.
Браво Джой,много хубаво и точно описание на пребогата и просперираща Канада. :tk:
Заключено