Родителска взаимопомощ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Родителска взаимопомощ

Мнение от Lyubima »

Хрумна ми тая тема, защото предния път тук ми дадоха ценна идея за пректа на сина ми. В нея родителите ще могат да поставят проблеми, свързани с домашните работи и проектите на децата си и съответно да си помагат.

Като начало започвам с два въпроса:

1. Трябва ми някаква програма, която да може от няколко букви (напр. 10) да генерира множество думи. Ако пък и пресява тези, които имат някакво значение от останалите, направо ще е супер. Но това явно е задача с повишена трудност, затова на първо време ще е достатъчно да прави комбинациите, а ние ще проверяваме в речника кои са думите с някакво значение. Сега се сещам, че май може някои от буквите да се повтарят в една дума, което прави поредицата доста голяма, но колкото повече - толкова повече, както се казва :wink: Имам идея програмата да е за комбиниране на числа примерно на Ексел, които после да могат да се заменят с букви.

2. Сина ми има за задача да направи проект, но както го виждам тоя проект май е задача за нас, родителите отново. Проекта трябва да представлява макет на град с размери 40 Х 40 см. Това си е доста работа, а и материалите не са евтини. Затова питам дали някой не е правил евентуално подобно нещо и къде може да се намери такова готово или поне полунаправено. Крайния срок е до края на ноември.
Money can't buy you happiness, but it does bring you more plesant form of misery.
Stoni

Мнение от Stoni »

Ostavete decata da si 4ukat glavite, da ne si gi 4ukat cql givot :idea:
Godis

Мнение от Godis »

Za maketa triabva hartia, karton, lepilo, boichka. Struva ne povece ot 4 $ v doloramata, ne mislia che e skupo.
V kraina smetka niama da hodi na izpit za arhitekti, a vajnoto e samo da si napravi maketa.
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Мнение от Lyubima »

Трябват още къщички, най различни, колички, хора, пътни знаци, трева, пясък, камъни, вода, задължително било да има мост и болница, всичко в съответния мащаб ... и т.н. и др. и пр. да не изброявам. Ако смяташ, че е толкова лесно направи един макет на бърза ръка и ми го прати - ще ти го платя, няколкото долара дето си дал в доларамата + малко за нищожния труд който си положил, не вярвам да ми струва повече от десетина долара :D Явно нямаш представа как се прави макет на град. Става въпрос за ученик в училище, а не за детската градина.
Money can't buy you happiness, but it does bring you more plesant form of misery.
Godis

Мнение от Godis »

Chtom puk tolkova se zasiagach chte ti kaja - 100$/na chas e cenata za izrabotvaneto, taka che ne se nadiavai.

Uspeh v turseneto, az sum dotuk.
bravo

Мнение от bravo »

az sam tapa :oops: i ne razbrah kakvo 6te nau4i deteto, osven da si plati kadeto triabva , za da mu svar6at rabotata
:shock:
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Lyubima написа:Трябват още къщички, най различни, колички, хора, пътни знаци, трева, пясък, камъни, вода, задължително било да има мост и болница, всичко в съответния мащаб ... и т.н. и др. и пр. да не изброявам. Ако смяташ, че е толкова лесно направи един макет на бърза ръка и ми го прати - ще ти го платя, няколкото долара дето си дал в доларамата + малко за нищожния труд който си положил, не вярвам да ми струва повече от десетина долара :D Явно нямаш представа как се прави макет на град. Става въпрос за ученик в училище, а не за детската градина.
40 x 40 ми се вижда твърде малко като размер за да може да се направи такъв детайлен макет.
Правил съм макетчета за племенниците ми, но с цел да си играят с тях, а не за училище, така че не знам подобна идея дали би ти свършила работа - продават комплекти за построяване на реално съществуващи постройки (като CN Tower) в силно намален мащаб. Комплекта е от нещо подобно на кибритени клечки, резачка и лепило - мисля че човек с добро въображение може да го използва за да направи макет на град, но едва ли с толкова много детайли.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Мнение от Lyubima »

Да, прав си, има всичко по магазините. Ние със сина ми бяхме в два от тия магазини и ни се зави свят. Цените са убиец. Намерихме само няколко фигурки, които не бяха оцветени и явно залежали та ги спазарихме за 5 долара, другите неща просто не дават да ги пипнеш. Но наистина има стархотни макети. Точно в това е проблема, че размера е много малък. А учителят е поставил условие непременно да има мост, с всички последствия от това. Сигурно затова проекта е озаглавен "Фемили" защото даскала знае много добре че малко дете не би се справило с подобна задача.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Lyubima написа:Да, прав си, има всичко по магазините. Ние със сина ми бяхме в два от тия магазини и ни се зави свят. Цените са убиец. Намерихме само няколко фигурки, които не бяха оцветени и явно залежали та ги спазарихме за 5 долара, другите неща просто не дават да ги пипнеш. Но наистина има стархотни макети. Точно в това е проблема, че размера е много малък. А учителят е поставил условие непременно да има мост, с всички последствия от това. Сигурно затова проекта е озаглавен "Фемили" защото даскала знае много добре че малко дете не би се справило с подобна задача.
Като алтернатива - 2-3 комплекта кибритени клечки за палене на камина, резачка за отваряне на кашони и лепило. Може все пак комплект бои за оцветяване - така ще решиш въпроса с рекичката, камъните и т.н. В крайна сметка е и въпрос на поне известна доза майсторлък.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Joy

Мнение от Joy »

Този макет домашна работа ли е? :shock: Такива неща се правят в училище. На колко години е детето? За един родител макета не представлява никаква трудност, но учителя затова е учител, че ясно си представя на какво са способни деца от различни възрастови групи.
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Lyubima написа:Да, прав си, има всичко по магазините. Ние със сина ми бяхме в два от тия магазини и ни се зави свят. Цените са убиец. Намерихме само няколко фигурки, които не бяха оцветени и явно залежали та ги спазарихме за 5 долара, другите неща просто не дават да ги пипнеш. Но наистина има стархотни макети. Точно в това е проблема, че размера е много малък. А учителят е поставил условие непременно да има мост, с всички последствия от това. Сигурно затова проекта е озаглавен "Фемили" защото даскала знае много добре че малко дете не би се справило с подобна задача.
Moeto dete e oste malko, obache nie mnogo se zanimavame s takiva nesta (grad oste ne sme stroili, no ferma si postroihme), ta moje da izpolzvate i ot malkite "lego" blokcheta - ima miniaturni takiva i s tjah stava i most i kastichka - cenata moje da ne vi haresa obache; ne znaja, osven tova v Inetrent ima izkl. mnogo maketi za kakvo li ne. Kato idei za materiali - az izpolzvam rolki t. hartia - ot tjah vijdam kak ste stane most; kartoni za jajca - stavat za kasti; pjasaka e lesen; patni znaci - ot klechkite za blizalki (prodavat gi v paketi po 500 br v dolarovite magazini) s izprintiran paten znak v saotv. rzmer - v powerpoint ima mnogo takiva; cvetjata ot pipe cleaners. Druga ideja e da si napravite testo (ne znaja tochnata recepta, no se pravi s brashno, sol i voda) i ot tova testo moje da si postroite gradcheto, kato polzvate hranitelni boji za ocvetjavane.
Аватар
holy

.

Мнение от holy »

A be kolko e goliamo tova dete, 4e triabva da pravi maketi i kade u4i? Vie napravo me 6a6nahte :shock: . Ia kazete po-podrobno, 4e i az ot tazi godina ve4e imam u4enik :idea:
Аватар
Mark

Re: Родителска взаимопомощ

Мнение от Mark »

Lyubima написа:Хрумна ми тая тема, защото предния път тук ми дадоха ценна идея за пректа на сина ми. ... Сина ми има за задача да направи проект.... Затова питам дали някой не е правил евентуално подобно нещо и къде може да се намери такова готово или поне полунаправено. Крайния срок е до края на ноември.
Az li4no mislia, 4e towa e dosta wredno za deteto i to waob6te ne e winowno, prosto roditelite malko se prestarawat.

Proekta e za deteto, za da mu pomogne da se razwiwa. Kogato drug mu naprawi proekta, prosto mu otnema wazmojnstta da se razwiwa, ili ja limitira.... wposledstwie deteto ostawa bez sposobnost da se sprawia sas zada4i samo, a znae, 4e mama 6te "oprawi" ne6tata.

No rezultata izliza najawe sled godini i roditelia osaznawa kakwo se e polu4ilo, kogato we4e ne moje da ima promiana.

Kasmet !

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Eto edna idea ot men:

Terena mogete da go naprawite mnogo lesno.Purvo s plastelin shte go oformite,sled koeto s westnici i lepilo ot brashno(ako si spomniate kato deca prawihme taka) shte wzemeto formata.Trewata moge da bude muh, a wodata malko parche plegsi glas ili da izregete ot prozrachna papka. Kushtichkite mogete da gi oformite ot karton, printirate snimki na bolnici i drugi sgradi, zalepwate gi wurhu kartonenite kubcheta i ste gotowi.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
nini

Мнение от nini »

Hei, tova e super tema! Otdavna ne biah chela neshto interesno v tozi Forum.
Davam vednaga za domashno edin maket na grad...kato otidem na temata. A moje i ferma...po-kasno!
Bravo, blagodaria vi za ideuite!
Заключено