Моля за съвет

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Aninik

Моля за съвет

Мнение от Aninik »

Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете със съвети по отношение на попълването на документите до Виена. Имам чувството, че каквото и да напиша, няма да е правилно. Въпросите ми са по отношение на това какво ще работим в Квебек.

1. Аз съм водеща, с висше образование - учител. Средното ми образование е "организатор на изобразителни дейности" - мога да бъда нередовен учител по изобразително изкуство, да работя в галерия - такива бля бля. Каква професия трябва да посоча, че ще упражнявам в Квебек. Притеснява ме това, че ако пиша учител е ясно, че тепърва трябва да вземам разрешение за упражняване на професията. Т.е няма да се включа веднага на трудовия пазар. Просто не зная какво да измисля.

Съпругът ми е на 36 години, от които можем да докажем с трудова книжка и справка в НАП 3 години от последните 10. Той е професионален шофьор, специалност Монтьор на селскостопанска техника от средното образование. Работил е преди повече от 10 години по специалността. Последните 3 години е работил като оператор в компютърна зала. За него какво ще бъде най-удачно за документите да работи в Квебек. Той има документи за една специалност, стаж по друга, за която няма документи. Такива объркани истории. :confused2: Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете с конкретен съвет. Не предполагах, че след като успешно сме се мотивирали (4 години ни трябваха), събрали всички документи и превели ще имам проблеми с попълването на документите.
nikito

Мнение от nikito »

за себе си драскай, че ще си учител. на интервюто им казваш, че ще си направиш евалюейшън на дипломата и това.
там даскалите като нас ни уважават и взимат добри пари.
като учител по ИИ ще можеш да работиш на много места, като гледах справката на амплуа кебек.
споко,
а за съпругът, ами каквото посочиш, не бой се изобщо. на интервюто и без това се казва, че J'accepterais tout travail legal pour assurer ma famille.
т.е. приемам всякаква легална работа за да осигуря семейството си.
то на тях им е ясно, че на първия ден никой нема да те тупне на работа по професия.
изобщо споко, колега.
alkaponbg

Мнение от alkaponbg »

и да не забравиш декларацията за даскалите :)
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано :)
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Тази "дилема" е стояла и ще стои пред не един и двама кандидат-емигранти - "Какво да пиша, че ще работя в Квебек?"
Поставям думата в кавички, защото такъв проблем не съществува на практика, а е рожба на притесненията на по-голямата част от тръгващите по процедурата и "съветите" на част от вече миналите тази процедура и особено успешно миналите я.

Грешката на всички тях е, че приемат априори въпроса от формуляра в смисъла: "Какво ще работите на следващата сутрин след пристигането Ви в Квебек?" А въпросът изобщо не е за това. Пита се за вашите дългосрочни планове за професионална реализация. И съвсем естествно е щом човек кандидатства по една програма като "квалифицирани работници", доказвайки своите образователни и професионални квалификации, то неговият отговор на подобен въпрос да е адекватен на тези квалификации. Помислете си само как ще ви прозвучи на вас на мястото на четящия формуляра, ако инженера е написал как ще работи като "шофьор на такси", химика - като "мияч на чинии" и т.н.? И какво бихте си помислили за тези "специалисти"?

Не, във формуляра инженера посочва, че ще работи като инженер, химика като химик и т.н., а за самото интервю всеки трябва да е подготвен да отговори на въпрос от типа: "А какво ще правите докато си приравните образованието (получите разрешение да упражнявате професията си)?" Ето тук вече може да се ползват съветите на "старите кучета" по отношение възможните отговори за това какво бихте могли да работите на първо време. Но...само докато получите съответното разрешение да упражнявате професията, за коя вече имате и сте доказали своята висока квалификация.

А какви са вашите реални планове...това си е лично ваша работа. ;)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
nikito

Мнение от nikito »

браво Линко, това исках да кажа,
но ти нали си по-мъдър успя да го изразиш много добре.
благодаря,
Аватар
nevergiveup

Мнение от nevergiveup »

A фатално ли е ако си писал, какво смяташ да правиш на първо време а не си описал дългосрочните си планове?
comptable

Мнение от comptable »

Трябва да слушаме патилите / и по-старите/. Линко хубаво си казва - мислете отнапред, че като ни дойде акъла оптпосле......да не е вече късно!
Аватар
Coccinelle

Мнение от Coccinelle »

Здравей Aninik

Аз също работех като учител, а в DCS като професия, която ще упражнявам в Québec бях посочила нещо, което няма нищо общо, но целта ми е там да завърша тази специалност и работя съответно по нея. Нямаше никакъв проблем. На интервюто е момента да се обосновеш и да покажеш че си се интересувала, че имаш идея от пазара на труда ... Или пък ако искаш да работиш отново като учител по същата логика... В сертификата за селекция, които получих са ми писали че съм по професия учител в средните училища, независимо от моите желания за Québec всъщност. Така че смело напред. Най- важното е да имаш конкрента идея за теб самата какво ще правиш, от там нататък с много труд, с повече или по-малко късмет нещата се подреждат.
Аватар
nikolovata

Мнение от nikolovata »

Др, което може да направите е да прегледате някой от тукашните сайтове за работа, да си харесате 4-5 обяви по вашата специалност, да ги принтирате и съответно представите на интервюто. Така ще звучите доста по-убедително и заинтересовано...смятам аз.
Успех!
Aninik

Мнение от Aninik »

Благодаря ви приятели за съветите. Сега сме много по-спокойни. :P
alkaponbg

Мнение от alkaponbg »

nevergiveup написа:A фатално ли е ако си писал, какво смяташ да правиш на първо време а не си описал дългосрочните си планове?
не мисля, че е фатално ако си инженер и си написъл че ще работиш по ниско квалифициран труд, но просто може да се наложи да обясниш на интервюиращия ,е си разбрал,че не можеш да започнеш директно като инженер и си дал инфорамция за това какво смяташ да поработиш докато се приравниш.
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано :)
Аватар
krimon
гугуле

Re: Моля за съвет

Мнение от krimon »

Aninik написа: Средното ми образование е "организатор на изобразителни дейности" - мога да бъда нередовен учител по изобразително изкуство, да работя в галерия - такива бля бля. Каква професия трябва да посоча, че ще упражнявам в Квебек.
Във връзка със средното ви образование, може да посочите възможността да работите като технически персонал в галерии, библиотеки, музеи. Точното наименование и код на професията е "5212 - Personnel technique des musées et des galeries d'art". Не е регламентирана и не могат да ви кажат нищо. По принцип може да се започне работа веднага в този бранш, но само по принцип :P Ето и някои ориентировъчни данни за тази професия - може да си ги разпечатате и да ги занесете на интервюто, за да блеснете с информираност :wink:

http://www.jobfutures.ca/cnp/521.shtml
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
mira91

Мнение от mira91 »

kaji 4e 6te si tarsi6 rabota kato educateur de musee, tova sa godovete v museite
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

mira91 написа:kaji 4e 6te si tarsi6 rabota kato educateur de musee, tova sa godovete v museite
Не е съвсем вярно горното твърдение - гидовете се наричат аниматори, а заетостта се осигурява главно от студенти. Не е препоръчително да се казва, че ще търси такава работа, като се има предвид, че се работи почти винаги за минимална работна заплата, а се изисква перфектен френски и английски език. За educateur трябва университетско образование, но не учителско, колкото и да е смешно. Също не отговаря на квалификацията, която е посочила "организатор на изобразителни дейности".
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Заключено