Ниво на френски след 3 нива на КОФИ?
Ниво на френски след 3 нива на КОФИ?
Съграждани монреалски, живо ни интересува въпросът с какво ниво на френски се излиза след завършване на 3-те нива на КОФИ, при положение, че имаш желание да учиш. Това е особено важен въпрос за нашето семейство, защото се чудим - да работим ли или да залягаме над учебниците. Трабва да кажа, че работата ни сега е гадна. Много ще сме благодарни, ако някой сподели опита си. Четохме за КОФИТО във форума, но сякаш няма отговор на този въпрос - повечето са се отказали след първия курс, други казват, че няма полза, май не се сещам някой да е казал, че КОФИТО му е свършило работа, което е много странно.
Ми нещо такова: ако учиш яко, ако не си обременен от възраст/семейно положение/комплицирано усвояване на нов език, ако попаднеш при добър учител и в добър клас, впоследствие имаш възможност да практикуваш езика във франкофонска среда РЕДОВНО, можеш да напреднеш достатъчно много за 2 нива (1-то ниво е само за хора, които не знаят азбуката и на собствения си език), т.е. около 6 месеца. Това ниво е твърде субективно според индивида и личните му качества. Освен това езикът може да послужи в различна професионална среда - в някои случаи не е необходим толкова добър френски, за да се реализираш на високо професионално ниво (техническите специалности). Трябва да се прави и разлика между писмен и устен. Може да достигнеш високо разбиране на писмения и устния език, но да не можеш да се изразяваш добре говоримо, а за сметка на това писменият ти език може да бъде достатъчно добър.
Като резюме: за хора, които учат сериозно това може да им даде добър старт при подходящи условия. Оттам нататък самообразованието, упорството и средата са особено важни. А вече не сме толкова млади, за да сме гъвкави.
П.П. Аз като цяло бях доста недоволна, но от днешна гледна точка не мисля, че беше загубено време. Имах възможност да се отпусна и да говоря на френски, да науча много нови думи и граматически правила, да свикна с местния говор и да не се чувствам като в небрано лозе с френския език. С една дума, аз съм "За", но с някои уговорки
Като резюме: за хора, които учат сериозно това може да им даде добър старт при подходящи условия. Оттам нататък самообразованието, упорството и средата са особено важни. А вече не сме толкова млади, за да сме гъвкави.
П.П. Аз като цяло бях доста недоволна, но от днешна гледна точка не мисля, че беше загубено време. Имах възможност да се отпусна и да говоря на френски, да науча много нови думи и граматически правила, да свикна с местния говор и да не се чувствам като в небрано лозе с френския език. С една дума, аз съм "За", но с някои уговорки

Ами в Мулти Екут Центъра в Кот де Неж например може да се учи френски допълнително. Телефонът е 514 737 3604. Курса започва през септември, ама трябва да се обадите, да питате кога точно. Въпросът ми за Кофито обаче е не колко са му нивата, а колко му е ползата след като бъде минат целия. Виждам, че Кримон е доволна, но не съвсем.
Оценката на езика е по дванайсетстепенна скала. Възможният максимум при излизане от последното (трето) ниво е 8-8-7 => production orale - comprehension ecrite - production ecrite (извинете, ама нямам ударения
). Оценката за писмен е по-слаба, защото не се набляга на това, а и за тези, които проявяват интерес, след това има и курс за писмен френски.
Според мен идеалният вариант за КОФИ е в съчетание с работа, която да ти позволява да посещаваш курса. И имайте предвид, че това все пак е Francisation, т.е. включва и доста други мероприятия, а не само вземане на материал и упражняването му.
А за други места - центровете към Commission scolaire de Montreal, виж тук.
Успех!

Според мен идеалният вариант за КОФИ е в съчетание с работа, която да ти позволява да посещаваш курса. И имайте предвид, че това все пак е Francisation, т.е. включва и доста други мероприятия, а не само вземане на материал и упражняването му.
А за други места - центровете към Commission scolaire de Montreal, виж тук.
Успех!
Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
Аз винаги съм казвала, че Кофи-то беше най-добрия ми курс по френски от общо три. За 3 нива научих много повече отколкото за цяла година курс в университета за собствени не малки пари. Всъщност, от последния курс по-зле здраве му кажи- не бих го карала никога ако не бях принудена.май не се сещам някой да е казал, че КОФИТО му е свършило работа, което е много странно.
За какво ми свърши работа Кофи-то...Ами...Даде ми достатъчен френски за да уча по специалността си, да общувам свободно, да пиша грамотно (жив и здрав да е Martin, който всеки ден ни почваше с гадни диктовки за разгрявка!

Няма да бъде вероятно същия успеха ако няма мотивация за учене, ако няма силно желание за научаване, ако няма добър базов френски преди това и...ако има някакъв английски, на който по-лесно да общуваш. Въобще, ако месиш английски в повседневня живот (общуваш с колеги, съседи, в магазини, гледаш телевизия на английски), успеха с френски ще е много по-малък. Също не на последно място е собствената предразположеност към изучаване на езици. На някой му се отдават езици повече, на друг въобще не му се отдават- и сто години да го учи, пак ще пелтечи.

Кофи-то за мен беше повтор на всичко отдавна вече изучавано, защото имах не една година френски курсове от България. Въпреки това, дори в най-ниското ниво ми беше много полезен, защото ми даваше ценна база на ежедневно общуване с кебекуа от втория месец след пристигането, което ме отпусна да говоря и ми позволи да развия сравнително много добро говоримо ниво (пак жив и здрав да е Martin, с който по цял ден спорех за политика и какви ли не глупости...

samo s Kofi niama da bade mnogo dobar Frenksia wi, a za namiraneto na rabota - ne6tata sa otnositelni - zawisi ot mnogo ne6ta.ts написа:Критерий: доволен съм, заразах си гадната работа, нямам толкоз пари сега, ама с този френски вече ще мога да намеря хем по-добра работа, хем по-добре платена.
Frenskia e dobro na4alo za tarsene na po-dobra rabota, no ne e edinstwenoto uslowie ...
ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.