Имам българска шофорска книжка от 1993 година насам. Имам документ от КАТ, който доказва този стаж и казва, че нямам нарушения (по незнамсикои членове). Документът е преведен и легализиран в БГ преди 2-3 седмици.
Искам да си изкарам тукашна шофьорска книжка.
Сега въпросите:
1) Трябва ли да правя нещо друго с този документ в Канада (например да го нося да му баят в консулството в Торонто) или и така си е достатъчен?
2) Трябва ли да мина през цялата процедура (Изпит за G1, после G2 и Full G) или има начин да не ходя на НЯКОИ от тези изпити (Примерно да получа G1 или G2 автоматично)? Знам, че този документ ще ми спести чакането на 8 или 12 месеца между G2 и Full G, питам дали може да свърши и някоя ДРУГА полезна работа

3) Какви са факторите, които определят цената на (задължителната liability) застраховката? Предполагам, че има разлика между различните застрахователи, но все пак... тук съм изброил нещата, които съм чувал/чел, че имат значение. Моля за корекции:
- Опит (застрахователна история) в Канада
- Опит преди Канада
- Колко е стара колата (не разбирам как възрастта на колата ще влияе на еднопосочната ми застраховка - тази, дето плаща щетите на другия, ако аз съм виновен)

- Модел/макра на колата. Сигурно си имат статистики кои модели участват в най-много катастрафи...
- Цвят на колата - червен значело спортна кръв и съответно - по-опасен шофьор

- Дали съм изкарал шофьорски курс в Онтарио или не.
Тези неща съм ги чувал по едно или друго време и не съм сигурен кое е легенда и кое истина. Забележете, че въпросите ми се отнасят най-вече за ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА застраховка.
Искам да започна процедурата скоро и трябва да си съставя план. Затова искам да знам дали да тръгвам от самото начало и да карам G1, G2, G поред и дали си струва да ходя на курс (или да си плятя за сертификат) преди това.
Благодаря на всички за отговорите!