Оценка на дипломата в Ордена на инженерите в Квебек

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
stanchev_n

Оценка на дипломата в Ордена на инженерите в Квебек

Мнение от stanchev_n »

Здравейте на всички,
моля по тази тема да пишат само тези, които са минали през тази процедура.
Става дума за получаване на право за упражняване на професията, като инженер и по-точно за документите, които се изискват за образованието.
Това, което пишат от Ордена е, че се изисква диплома, с приложение, както и

"la description des cours suivis en vue de l’obtention de chacun des diplômes à l’appui de la demande;"

1. Какво описание изискват, кратка анотация на всяка дисциплина или конспект за изпит?
2. Изисква ли се подпис от съответният преподавател?

Благодаря ви предварително
Никола
DSC - 5.11.2005
потвърждение - 21.11.2005
покана интервю - 9.02.2006
интервю - 13.04.2006 -15 часа - успешно
кацане Канада - 23.07.2007
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

"la description des cours suivis en vue de l’obtention de chacun des diplômes à l’appui de la demande;"
Аз лично съм дала диплома с приложение.
Това само при поискване и аз не съм го давала, а и те не са ми го искали. Нашите дипломи ги знаят достатъчно добре ,не мисля че някой ще ти го поиска.
По важното нещо са пепоръките ,важно е да пише кога точно си започнал работа на съответното място и кога точно си спрял ,като формата трябва да е дата/месец/година. В СВ -то също навсякъде - дата/месец/година.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
stanchev_n

Мнение от stanchev_n »

Ira,
благодаря за отговора.

Преди колко време си кандидаствала в ордена на инженерите?
И от къде - от България или Канада? Колко изпита ти назначиха?
Поздрави
Никола
DSC - 5.11.2005
stanchev_n

Мнение от stanchev_n »

Колеги,
хайде споделете опит.
Искам да събера повече информация и лични впечатления.
Благодаря ви предварително за отзивчивостта.
Никола
DSC - 5.11.2005
M.Sc.

Мнение от M.Sc. »

Zvanni direktno v Ordera
Pravi tova koeto neiskash da ti napraviat!
ivandi

Мнение от ivandi »

Сигурно някой пак ще ме изкара дезинформатор, но... Става въпрос за инж. електроника и автоматика в град Квебек. Ако някъде е по-различно, моля, просто споделете инфото без излишни коментари.

За дипломата не са ми искали никакви обяснения. Това, което е важно е подробно описание на стажа. Аз дойдох напълно неподготвен (бях чул за ордите, но нямах намерение да се занимавам с тях). Резултатът е максималния брой изпити - три професионални и икономика. На всеки 5г. стаж отпада по един професионален изпит. Така че наблегни на референции, длъжностни характеристики и т.н.. Дали ще им хареса стажа ти не мога да кажа. От икономиката няма отърване. Това, което се учи в ТУ в Бг. не важи. Може да важат някакви втори специалности и следдипломни квалификации. Не знам. Професионалните ипити си ги избираш сам. Има две групи. В първата са задължителни. Ако имаш един изпит, тoй трябва да е от тази група. Досега съм взел два професионални (електрически кръгове и микроелектроника) и икономиката. Остава ми цифрова обработка на сигналите. За професионалните не мога да кажа, че са трудни, но са трудоемки. Много сметки, които трябва да правиш с калкулатор. Има списък на разрешените калкулатори, който включва само най-тъпите машини. Програмируеми калкулатори не се разрешават. Изпитът е 3 часа. Броят на задачите е различен, 4 до 6. За всяка се дават проценти. Трябват минимум 50%, за да минеш. За всеки изпит има списък с литература. 90% е на английски. Изпитът може да се държи на английски или френски по избор. На всеки изпит може да се явяваш до 3 пъти. За икономиката се признава курс в университет. Тук се кара курс в Лавал на френски. Минималната изисквана оценка е С (60%). Аз се включих в програма за бърз достъп до ордера, спонсорирана от амплоато. Спестява много време за разглеждане на досието и назначаване на изпити. Също плащат таксите, учебниците и курсовете за подготовка. Условието обаче (колкото и да е тъпо) е да не работиш. Програмата започна декември 2004. Януари назначаване и избор на изпити. Февруари, март, април курсове. През май беше сесията за професионални изпити (сесиите са два пъти в годината, май и ноември), юни икономика. Юли започнах работа и отпаднах от програмата. Което значи само, че ще трябва да си платя последния изпит когато реша да се явявам. След като се вземат тези изпити ставаш младши инженер (изравняваш се с тези, завършили тукашен бак). За професионален инженер тряабва да направиш 1г. стаж и да вземеш още два изпита. Френски и инженерна етика(каквото и да значи това).

Успех
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
stanchev_n

Мнение от stanchev_n »

Ivandi,
много благодаря за изчерпателният отговор.

Аз съм инженер радиокомуникации, като сега завършвам докторантура.
Имам 1 година и 7 месеца професионален опит като антена тест инженер.
Сега започвам работа, като инженер проектиране.
Мисля да им пиша на ордена, за да ми кажат още от сега нещата за моя случай.
Радвам се, че професионалните изпити са английски, както и литературата.
Поздрави
Никола
DSC - 5.11.2005
Заключено