Тревогааа!!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Любо
Обратна връзка:

Тревогааа!!!

Мнение от Любо »

Здравейте всички!

Значи така, преди 2-3 дни говорих с майка ми, която е в БГ и тя ми каза, че тези от нас, които живеем извън БГ и дължим нещо на НОИ или Здр. каса при влизане на летището им връчват сметката и за да излезеш после трябва да представиш доказателство, че същата е платена. Това го били въвели наскоро. Информацията не е от първа ръка, та ако някой си е ходил скоро може ли да даде прясна информация?
Благодаря!
Нема лабаво
Leni
Обратна връзка:

Мнение от Leni »

Не съм си ходила и незнам дали е така, но ще ви напиша моят опит с НОИ и дано има полза за някои от вас.
И аз, като много българи зад граница след въвеждането на този нов закон, се чудех какво да правя, изчетох много, но в края на краищата реших да се обадя директно до Националната агенция по приходите,по постоянен адрес, и да попитам какво да права. Обясних, че съм напуснала януари 2004, уведомила съм личния си доктор, но получих писмо в края на 2005 за дължими суми към НОИ, жената по телефона беше много любезна, направи ми консултация от 30 минути.Първо чрез ЕГН-то ми провери и каза, че все още съм с личен доктор, той не може да ме отпише, това става по обявяваните периодично периоди от държавата при което можеш в писмен вид да се откажеш или смениш личния си доктор, след което жената ми каза, че според новото допълнение по закона от юни 2005, аз или някой мой близък може да отиде до НАП по постоянен адрес и без пълномощно, с личната му карта и фотокопие да подаде заявление по чл.40а ал.1 от ЗЗО, можете да го видите тук, най - отдолу: http://odit.info/article.php?ArticleID=339 с което заявление от 01/01/05 се заявява, че съм изван страната и следователно ме отписват и не дължа пари на НОИ от 01/01/05, съветвам ви да го направите това, да си спестите парите от началото на 2005 година нататък. Такаааа, на въпроса ми какво става с 2004 година за 11 месеца, в моят случай, жената каза че при наличие на личен лекар трябва да ги платя. И така аз като Тома неверни реших да се обадя и до областана НАП, да потвърдя инфото, беше същото от тях и аз съответно задействах баща ми да отиде и направи всичко, което ми беше обяснено по телефона. Разбира се без проблеми, жената е приела заявлението от него и му е дала преизчислената сума, която дулжа за 2004 година, вярно не са много парите, ама са си пари, та баща ми попитал какво ще стане ако не платя парите, и отговора е бил-"Ами ако искате, като ви дойде на гости да не може да се върне за дължене на тези пари, вие си преценете. Та така аз платих и вече съм освободена от тези задължения. Тук ви давам линк към НАП и можете да видите телефоните на НАП по постоянният ви адрес, обадете се и питайте: www.nap.bg. Ако някой иска да пита нещо по това което написах и не е ясно, нека го направи без да се притеснява.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

е за напускане на страната не трябваше ли да дулжиш над 5000 кинта за да не те пуснат? ама нали няколко души от форума ше си одят сега април-май , та те ще споделят ако има такова нещо
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Няма такова нещо!
Let it go...
garfild

Мнение от garfild »

За да ти ограничават така драстично правата не трябва ли поне някаква прокурорска или съдебна заповед? От къде на къде ще те спрат, защото имаш дългове. Нека те съдят и да си ги събират. Те така утре и да ядеш може да поискат да ти забранят!
ely-st

Мнение от ely-st »

от 30.01.2006 година има нова разпоредба. Идваш си тук и ако дължиш пари на ЗК ходиш и си подаваш молба да ти се опростят тъй като не си бил в България. Вади се документ от МВР че в еди какъв период си бил извън страната /там се знае кой кога влиза и излиза/. Всичко това трябва да стане до края на тази календарно година - може и с пълномощно...
ely-st

Мнение от ely-st »

между другото една моя приятелка си идва миналата година и дължеше пари от януари 2001 година и подаде молба да и бъдат опростени и и приели молбата и тя си замина без да плаща или да я спират на границата.
Veliko

Мнение от Veliko »

Нема се пуашите ей! Всичко е добре замислено активно мероприятие за да ви накарат да напълните гушката на НОИ, ДОИ, ХУИ, ПУИ, МУИ, и пр. изеднически организации. Ама като гледам май доста хора се вързаха и снесоха яйчицата. Никой не може да ви спре да излизате, има си закон дето пише колко трябва да се дължи. Или трябва нов закон да приемат, ама тогава ще има врява и няма да е скоро. Пък и защо да плащам за нещо, което не съм ползвал. Хайде да се отървем от робското си мислене.
Life goes on. It always does, until it doesn´t!
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

Велико,
ми къф им е проблема да си сменят закона или някоя разпоредбичка, примерно тези 5000 лева да ги направят на 1000 и ...готово :D а 2-3 години навън ти натрупват при всички положения една хилядарка от здравната каса.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Veliko

Мнение от Veliko »

нема си одим бе Саше. А ако влизам с Кан. паспорт пак ли ще се лигавят по митниците? Или трябва да се отказваме от БГ гражданство?
Life goes on. It always does, until it doesn´t!
aseto

Мнение от aseto »

Здравейте, беше писано по тази тема и преди. Ако не отговаряте на изискванията да не сте били в Бг 183 последователни дни, не подавайте молби за разсрочване, опрощаване и т.н. С тези молби само си признавате вземането и така прекъсвате давността. За НОИ започват да текат нови 5 години, в които да могат да събират това вземане.
Аватар
balbi

Мнение от balbi »

Na oryjie drugari gospodi bivsi i nastoyashti syratniciiiiii :twisted: :twisted: :evil: :evil: :evil:
Leni
Обратна връзка:

Мнение от Leni »

ely-st написа:от 30.01.2006 година има нова разпоредба. Идваш си тук и ако дължиш пари на ЗК ходиш и си подаваш молба да ти се опростят тъй като не си бил в България. Вади се документ от МВР че в еди какъв период си бил извън страната /там се знае кой кога влиза и излиза/. Всичко това трябва да стане до края на тази календарно година - може и с пълномощно...
само ако нямаш избран личен лекар, тогава това става.
Аватар
kurta007

Мнение от kurta007 »

В тая дьржава на абсурдите всичко е вьзможно така че имаите едно наум като се врьщате :twisted:
Аватар
balbi

Мнение от balbi »

Leni написа:
ely-st написа:от 30.01.2006 година има нова разпоредба. Идваш си тук и ако дължиш пари на ЗК ходиш и си подаваш молба да ти се опростят тъй като не си бил в България. Вади се документ от МВР че в еди какъв период си бил извън страната /там се знае кой кога влиза и излиза/. Всичко това трябва да стане до края на тази календарно година - може и с пълномощно...
само ако нямаш избран личен лекар, тогава това става.
Hubust Leni, az nqmam nikakyv li4en lekar i nikoga sym nqmal. Pishe mi v spravkata 4e dylja pari ot 2002 avgust... Zna4i li 4e ako podam molba shte mi oprostyat tezi pari ili shte tryabva da gi davam?
Заключено