sh-sh-shkeeembe chorba

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

sh-sh-shkeeembe chorba

Мнение от ssttoo »

v naj-blizkata IGA ima shkembe!

sled tri godini izgnanie v tazi mrusna chuzbina - naj-nakraia ogria luch svetlina v nasheto malko, no sploteno semejstvo. Maahme shkembe! T.e. samo az i bulkata. Ednata shterka oshte e na kashichki, a drugata, bidejki kvebekarkata koiato e, otkaza. Oshte po-dobre, rekoh az :)

Ta taka - ne znam dali zashtoto kvartala mi e takuv (grucki), ama predi kat ziveehme na Atwater v IGA-ta niamashe takiva neshta. Sega obache e druga rabota - baklavichki, kashkaval marka "KASHKAVAL", BG sirene i pr. krasoti. Sega i shkembe :)

Stana super. NE znam bulkata kak go e gotvila, ama beshe ekstra. VArihme go purvo v tendzera pod naliagane i cialata kushta mirisheshe na ... da kazem samo che na bebeto mu smeniavahme pampersite po-chesto ot obiknoveno - falshivi trevogi :) Krasota!
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

А сега кажи и къде е вашата ИГА, и купона започва!!!
:beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Абе намирането на шкембе наистина ли е такъв проблем в Монтреал? При нас си го има в почти всеки голям супермаркет ... :nenam:.

8) :beer: :D
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

И тука има, ама сме оставили Сто да се мъчи 3 години :)
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

basi horata!

Iv -
Marché Duchemin et Frères inc.
1947 boul. Keller
(514) 336-8085
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Абе Ssttoo, бива ли стара пушка като тебе така да се изостави, 3 години гнет. Ми то тука шкембето по-често се среща от БГ даже.
Освен туй не съм съгласен с третирането в автоклавна тенджера, местните шкембета са чисти, полуобработени и им трябват най-много 30 мин да се сварят.
Някои екстремни ценители даже биха казали, че липсва характерната миризма на родното шкембе.
Аз миналата седмица грабнах една нога в магазина и отърчах към къщи, зер зима иде. По пътя обаче ме загризаха съмнения - "Той магазина - арабски, що ще свинска нога тука? А?". Га погледнах - тя ногата телешка. Нещастие- ще кажете, ама не е тъй, защото си имах и шкембе отнапред. Поразтърсих из гугълята и найдох в един форум рецепта на г-на Ахчиева, господ здраве да му дава и дълъг живот, че без него щях да си гриза телешка нога натюр.
Ето значи и рецептата :

ШКЕМБЕ ПО МАРСИЛСКИ

шкембе
телешки крак
доста домати
зехтин
сол
чесън
магданоз

Шкембето и крака се сваряват поотделно. Доматите се пускат в кипяща вода, отцеждат, обелват, нарязват и сваряват на сос, заедно със зехтина. Към соса се прибавя нарязаните крак и шкембе, и при оттеглянето от огъня, ситно скълцаните чесън и магданоз.

Аперитивът е мастика.

Наздраве значи, и спазвайте рецептата до последния ред, повтарям
ДО ПОСЛЕДНИЯ РЕД! :)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

c200, не ги заблуждавай хората, това не е рецепта за шкембе чорба.
И аз съм променил оригинала много, ама тази която си дал е много далеч и не вярвам да стане толкова вкусно колкото си го знаем.

Сто, не си попитал, не си разбрал. С питане и до...

Ако ми дойде вдъхновението, ще напиша и аз как я правя. После няма отърване от съседи, та чак и жена ми почна да я обича, а не искаше преди и да чуе за шкембе :D
Nadi a

Мнение от Nadi a »

yahoo,
чакам твоята рецепта, та поне и аз да почна да хапвам шкембе :)
Аватар
c200

Мнение от c200 »

yahoo, както казах по-горе тез марсилските истории ги изрових за да употребя телешката нога, инак шкембе-чорба си правя класическа.
По тоз въпрос също добри хора са написали из нета, вж. рецептата, не е моя, но одобрявам.
(заб. - почистването и 2-3-4-часовото варене се отнасят за домашни прасета, да не вземе някой да бръсне американските шкембета, хептен нищо няма да остане :) )

ШКЕМБЕ-ЧОРБА
=====================

Шкембето се измива добре, даже е добре да се поизкисне поне 1 час във вода.
Два са начините за почистване на шкембе - най-трудоемкия е и най-добър - шкембето се стърже под струя вода с нож до почистването му. По-лесния начин е като се кисне в разтвор от гасена вар. По-вкусно е първото.
Вари се 2-3- 4 часа на среден огън, като се внимава да не остане без вода.
Най-добре става в тенджера под налягане - около час. В никакъв случай не се вари със сол. Сол се добавя съвсем накрая, ври още 15 мин.
Желателно е след като се свари, тенджерата да се остави на студено, докато напълно изстине. Изплувалата отгоре и вече втвърдена свинска лой лесно се отстранява.
Любителите на тлъстичко, мазничко и инфаркти могат да си добавят лойчица, масчица или масълце, както някои без много акъл съветват...
Шкембето се нарязва наситно, но по принцип се кълца със сатър върху дъска. Оставя се отделно от бульона.
Бульонът завира отново и се застройва със следната застройка:
В подходящ съд се поставят 5 супени лъжици брашно, към тях по малко се добавят 3 яйца, добре разбити ( по-добрия вариант са 4 жълтъка ), бърка се докато стане гладка каша.
Тази каша се разрежда с половин кофичка кисело мляко.
Застройката се разрежда с малко от горещия бульон, докато се позагрее, след което се изсипва в тенджерата. Бърка се енергично. Добавя се накълцаното или нарязано шкембе ( телешко, свинско или агнешко ). Пак завира.
(Количеството на брашното определя плътността (гъстотата) на чорбата.
В най-студените зимни дни е по-приятна по-гъстата чорба. През лятото - по-рядка.).
Накрая се прави застройка от 4 супени лъжици олио, загрети в тиган и пълна лъжичка червен пипер. Тиганът се сваля от огъня и тогава се слага червения пипер и веднага се разбърква и бързо се изсипва в чорбата.
Рецептата не е моя. Изпросена е от най-добрия пловдивски готвач на шкембе
чорба, в шкембеджийницата срещу Сточна гара. Беше много отдавна, май вече я няма там.
Така приготвям шкембе чорба вече 25 години и винаги става перфектна.
Естествено, отделно много лют пипер, чесън и оцет по вкус.
Лично аз си имам овкусен оцет - в бутилка силен домашен ябълков оцет поставям едро нарязани скилидки чесън - до половината на бутилката. Така престоява поне месец и после цяла година се ползва. Само ароматизирания оцет, без чесъна в него. Разбира се, ползва се не само за шкембе чорба.

ВАРИАНТ

В шкембе чорбата, някъде на половината от варенето, прибавям телешко джоланче, за предпочитане нарязано на 2 по дължината. След добро сваряване обезкостявам и нарязвам мръвките на малки парченца. За сгъстяване на чорбата ползвам кисело млеко в което да са разбити 1-2 яйца. Поднася се отделно за да може всеки да си слага по вкус. Отделно поднасям счукан лютив пипер. Пак отделно поднасям счукан чесън в сол и оцет. Истински майсторлък е сам да си докараш вкуса на чорбата слагайки от всички неща по свой образ и подобие. Изключено е телешко шкембе да се омеши с каквото и да е свинско, нито, уши, нито крачка, нито опашка, нищо. Само с телешки джолан. А от свинските уши, крачка и глава си направете разкошна пача и я яжте изстудена, като колбас с чесън. Да ви е сладко !
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

c200 написа:...Шкембето се измива добре, даже е добре да се поизкисне поне 1 час във вода.
Два са начините за почистване на шкембе - най-трудоемкия е и най-добър - шкембето се стърже под струя вода с нож до почистването му. По-лесния начин е като се кисне в разтвор от гасена вар. По-вкусно е първото.
Вари се 2-3- 4 часа на среден огън, като се внимава да не остане без вода....
6kembeto, keto nie kupuwame e iz4isteno i ne se nalaga nikakwo po4istwane, oswen izplakwane.

Ise swariawa za po-malko ot 4as w obiknowena tendjera :"))

Ot kade e - ot CDN :"))

tezi recepti za gasenata war mi se struwat sega malko warwarski :"))
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

c200 написа:...
Желателно е след като се свари, тенджерата да се остави на студено, докато напълно изстине. Изплувалата отгоре и вече втвърдена свинска лой лесно се отстранява....
Jawno towa e za swinsko 6kembe ... koeto nie ne polzwame ...maj
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

c200, не се заяждам, но това пак не е класическата рецепта за шкембе чорба - тази с киселото мляко и яйцата идва от Турция. Типично българската е с прясно мляко, особено от пловдивския край, но точно срещу сточна гара в гостилница Ася и предшественика й никога не е имало истинско шкембе, ползваха една и съща застройка и за супите и за шкембето :evil:
Май се налага да запретна ръкави и да понапиша нещо 8)
Аватар
c200

Мнение от c200 »

ааа, ка щяло да се заяждаме за шкембе, в спора се ражда истината. Карай, пиши, темата върви да стане"Важна" :)

yahoo, ти говориш за калпазанското шкембе дето аз най-често правя щото ме мързи за засуканите рецепти. Само да отбележа , че червения пипер предварително го запържвам по бабешки, не е много полезно, ама вкусно.
И то става, даже твърде добре.

Докато се вари, шкембето трябва да е покрито с вода. Свареното шкембе се изважда от тенджерата и се накълцва на парченца, а бульонът се посолява и се вари ощя 15-20 минути, като към него се прибавят червеният пипер, прясното мляко и мазнината. При поднасянето в чиниите се слага от накълцаното шкембе и се залива с горещия бульон. За подправка се поднася отделно счукан чесън и оцет.

Mark, ти не чете ли забележката ми в скоби за американските шкембета. Я вземи пример от yahoo, чете човека между редовете даже и дейно участва.

Прочее, от хора опитни съм чувал, че свинското шкембе е добре да се свари в бульона от телшка глава, по туй се познавали истинските ценители.

Я някой ако знае къде дават свински чревца из Монреала-града, Коледа иде, няма на едно голо шкембе да я караме я.
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

c200 написа:...Mark, ти не чете ли забележката ми в скоби за американските шкембета. ...
Niama wreme za zabelejki, kato 4ete6 dokato si na rabota :"))
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Я да кажа! Шкембе чорбата е ПРОСТА чорба! Кво толкова я засуквате!
Вари се шкембето до сваряване, нарязва се/накълцва се - все тая, кум бульона се прибавя прясно мляко, сол, червен пирер и се връща месото! Поварява се така десетина минути и готово! И никакво брашно и други глупости! :twisted:

Само че тук проблема е с местния оцет! Според мен не става! Много е кисел и не е вкусен! Трябва си светъл бистър оцет - от арабските магазини или нещо такова!

Айде, да ви е сладко! :lol:
Let it go...
Заключено