Уж всичко ми е ясно, ама почти нищо не ми е ясно.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
qbq

Уж всичко ми е ясно, ама почти нищо не ми е ясно.

Мнение от qbq »

Здравейте, надявам се да съм един от хората, които ще участват в яките бг купони в Монреал. :lol:

Направих си точковия тест и съм около 7 точки над минимума, тъй че притеснения дали съм годен нямам. Тънкия момент е, че документите ми не са много изрядни, тъй че моля за съвети за справяне с препятствията.

Принципно процедурата ми е съвсем ясна, но реалното и изпълнение не ми е много ясно.

Да карам по точките:

1. Доказване на знание на френски и английски. Имам завършена английска гимназия и реалното ми ниво е много високо (не заради гимназията). Документ реално нямам за знанието си. Френския съм го учил сам като живеех в Брюксел полунелегално. Документ хич

2. Доказване на трудов стаж. Трудовата ми книжка има стаж до началото на 99 година - след това съм частник и нямам нищо освен фирмата си, включително нямам и осигуровки.

3. Нямам осигуровки и осигурителна книжка за доказване на трудов стаж - дайте някоя умна идея, защото ако карам по класическия начин, трябва да се изръся поне към 2500 - 3000 лева. Прокрадват се идеи за доказване на трудов стаж с договори или с писма за препоръки? Кажете ми за реални случаи, в които това е проработило.

4. Не разбрах и колко всъщност са държавните канадски такси за участие - 200 кандидатстване + 400 одобрение + 1000 пристигане канадски долара ли?? Пътувам сам.

Мерси предварително за усилията.

qbq
ariel

Мнение от ariel »

Ти си приготви парите ,те ще ти ги вземат с типичната им усмивка,а за "участието в яките бг купони в Монреал" запази търпение :wink:
Svilko
Обратна връзка:

Мнение от Svilko »

Виж сега qbq,
за нивото на езиците никой не се интересува откъде ги знаеш. Просто си показваш знанията и това е.
За трудовия стаж трябва да кажат хората които са минали интервю, и които са били с фирми.
А за парите си малко далеч от истината, около 500 CAD е първо, след туй за обработка на досие в Букурещ и за визата още около 1250 US$
И на интервюто ще трябва да се постараеш да покажеш задоволителна сума, която покрива последващите разходи по процедурата (за досие в Букур. и за ВИЗА + медицински + самолетен билет + пари с които ще пристигнеш).
И това е в общи линии.
За повече подробности чети статиите и ще видиш кое как се прави.
Айде успех!
Аватар
trans

Мнение от trans »

За езиците по принцип документ не се изисква но понякога след изпращане на документите от Виена изрично го поискват това обикновенно е когато не се събират според тях необходимете точки

За стажа наистина може да се доказва и със служебни бележки ние на интервюто имахме освен трудови книжки и препоръки и служ. бележки но на тази сесия такива неща просто не минават тя даже на трудова книжка не вярва т.е. маже да те допуснат до самото интервю ако си с препоръки но може да не го минеш зависи знам ли вече явно от интервюиращия

за таксите във Виена
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... delai.html
И за останалите такси в Букурещ http://www.cic.gc.ca/francais/demandes/bareme.html
AniK
Обратна връзка:

Мнение от AniK »

А тук http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... financiere
са сумите, които трябва да докажеш, че ще имаш при пристигането си в Канада. В твоя случай, щом ще кандидатстваш сам, сумата която трябва да докажеш,че имаш е 2490 CAD, като е добре да добавиш още малко, за да си по-сигурен- примерно да ги напарвиш на 3 200 CAD.Тази сума се доказва с банкова референция или с данъчна оценка на имот.
Аватар
qbq

Разгледах си трудовата книжка

Мнение от qbq »

Разгледах си скъпоценната трудова книжка и с ужас забелязах, че двете ми години стаж като инженер са записани там като "Специалист по продажби и сервиз", т.е. думичката инженер не се споменава никъде. Четох някъде във форумите, че това може да е причина да не ми зачетат стажа по специалността. Моля някой, който има опит да каже компетентното си мнение.
Svilko
Обратна връзка:

Мнение от Svilko »

Не бързай да се шашкаш,
длъжност "инженер" не знам дали има някъде. Това е титла, и затова не го пише. Аз като бях конструктор, също не пишеше че съм инженер. Просто си е ясно че за да си на длъжност "конструктор" примерно, трябва да си с инженерно образование (не винаги разбира се).
Така е и при тебе, но на интервюто може да те питат за тази длъжност която си заемал дали е необходимо инженерство. Убеждаваш ги накратко и минавате на следващите въпроси :)
Заключено