ИНТЕРВЮ на 29.11.2005

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
avve
Обратна връзка:

ИНТЕРВЮ на 29.11.2005

Мнение от avve »

Поздрави на всички!
На 29.11. в 9.00 ч. сутринта бях на интервю и минах успешно!
Профилът ми: аз съм на 35 год., дете – на 7 г.,
кандидатствам като разделена със съпруга си /нямам развод/,
висше хранително-вкусово образование със стаж 4 години,
технихум – готварски, стаж три годнини по специалността, докато съм учила висшето,
ниво френски -6/7 (учила съм го 1,5 години), англ.7/7.
Приеха ме в 9.15 като моите документи бяха вече отворени пред мадам!
Тя е една интересна личност – държи се любезно-резевирано т.е. точно колкото е необходимо, ни повече, ни по-малко! Говори бързо и бързо забравя любезния тон, когато искаш да си отстояваш позицията! Според мен е строг и властен човек, но пък прекрасен бюрократ – стриктно си следва Молбата и през цялото време си смята точките! Не задава никакви излишни въпроси! Това което мен лично ме вбеси е че когато не бях разбрала добре въпроса, тя го повтаря БЕЗ да променя структурата на изречението, но бааавно, чак унизително, като на малоумен! Наистина тази жена няма никакво чувство за такт и не се стараеше да се държи любезно! Но пък както вече казах си следва стриктно процедурата и само това си я вълнува! Подчертавам не случайно този факт, защото “в разгара” на разговора в един момент не се доразрбахме и тя започна да бълва упреци към мен, че съм се държала арогантно и е трябвало по-добре да я слушам, че това тя ми го казвала за мое добро аз обаче не съм искала изобщо да я чуя и с тоя мой характер нямало съм да мога да се адаптирам там! Не че съм я разбрала какво ми казва, но държеше преводачката да ми го предаде!)))) Също каза, че ако не съм разбирала нещо по-добре било да се обърна за помощ, да ми се преведе!
Още с влизането ме попита имам ли документ, че сме разделени със съпруга ми – отговорих и че тук не дават такива докумети! Така два пъти си разменихме топката, докато тя ми обясни, че може да ми го поискат от канадските власти! На края на интервюто помолих преводачката да я попита правилно ли съм разбрала, но тогава Мадам вече не беше сигурна дали ще ми искат такова нещо! Изобщо обаче не ми погледна декларацията от съпруга ми, че пуска детето, даже не ми я поиска!
После както си му е реда пита детето ми на колко години е, колко години съм учила начално, колко средно и колко висше образование – сравни дипломите!
После поиска трудовите книжки – тук вече мадам разговаря с преводачката по сравняването на преводите ми с двете ми трудови книжки! Попита ме има ли разлика м/у позицията “технолог” и “инженер-технолог” – не, няма, в България се дипломираш инж.технолог!ОК! Попита ме каква е разликата м/у готвач и технолог, да и обясня точно какво изпълнявам в двете професии и всъщност тя много бързо схвана! Искам да кажа, че целта и не беше да изпитва френския ми, а искаше според мен да си даде ясна представа за кандидатурата ми. Попита ме не можел и готвачът да прави салами!)))))
Попита какво смятам да работя там – казах и първоначално като готвачка, тя изстреля бързо но как така тука технолог, там готвач! Обясних и за Ордена на технолозите, тя ме попита какво трябва да направя за да влезна в него и тука вече почнаха нашите неволи!)
Казах и че първо трябва да науча френския, после да си евалюирам дипломата и да взема може би някоклко изпита! А тя – къде сте го прочели това за изпитите, но тонът и не беше доброжелателен! Аз обаче решена права-крива да се защитя и показвам на извадката ми от интернет някакъв текст където си мисля , че пише такова нещо! Тя го взима и почва да чете –Не, казва, нищо подобно, трябва ……и избълва едно кило думи, от които разбрах нещо, но не съм сигурна и за това няма да ви подвеждам тука като ги споделя с вас! Смисълът беше, че никакви изпити не трябва да се взимат! После пак в тоя дух почна да ми обяснява нещо,а аз криво я разбирам (все пак съм с фр. 6/7) – и се опитвам да си защитя намерението, че само и единствено този орден е за мен и и показвам къде е упомената моята професия! И тя тогава каза, че съм била вироглава и т.н., както ви писах в началото! За мое добро тя искала да ме посъветва, че мога да членувам и в двата ордена – на инженерите и на технолозите!
Така, после идва ред на английския – обяснявам и че го уча от много години, но в момента не съм убедена в знанията си заради френския! Зададе ми само един въпрос на англ.– колко години съм го учила!
После ме пита имам ли познати там – какво правила приятелката ми там, а тука какво била правила – казах и че за тука незнам, защото я познавам от една година!
После какви пари имам, за колко години съм ги спестила – казах и че 1100EUR съм спестила за две години, от както съм взела решението за имиграция, а другите са ми от родителите! Това янво и стигаше! С колко ще влезна – изкоментирла, че сумата ми е минимума и дали съм била на ясно, че правителстовото няма да ме подкрепи! Да, казвам, аз ще работя! Защо точно съм избрала Квебек – наблегнах на това, че са отворено общество и ще се чувствам добре приета с детето си! НО като и казах, че образованието и медицинските услуги са безплатни – тя пак се разбунтува и започна да ме пита знаела ли съм какви такси плащат работещите за това, какви са данъците, знаела ли съм, знаела ли съм! Аз само и само, за да я успокоя и казах че не знам и тя мирна!))) Накрая какво знам за Квебек, а докато аз говорех си пишеше в лаптопа, но според мен много добре си ме слушаше! Аз вече бях очукана, със покмачкан фасон и нямах много желание да изкарам най-доброто от себе си, за да я впечатля – казах и само колко милиона са, кои са големите градове, кои са доминиращите отрасли и спрях1 Никакви простоии за безкраини селски полета и огромни гори!))))
Тя се обърна и пак ми дръпна една реч, че въпреки лошия ми френски и “невъзможния” ми характер съберам точките и ми дава сертификата! Аз тогава и казах, че съм мила жена, а тя – била съм мила докато не ме настъпила!)))
Не ми даде оригинал, но ми даде лист, с който мога да продължа процедурата! Извини се и каза, че ще ми го изпратят по пощата!
Дано да съм ви била полезна!
Успех на всички!
Savoir c'est pouvoir!
stephie
Обратна връзка:

Мнение от stephie »

Честито!!! :D
Благодаря за информацията, полезна е.

Все така да продължаваш с тоя "невъзможен" характер.

Мадам явно все още не си е научила урока за бг, но пък важното в случая е както ти казваш, че е перфектен бюрократ:)
Изненадите ще са по-малко само трябва да си отстояваме невъзможните характери:)

Успех на всички, които не са минали все още!
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Честито и от мен!
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Мнение от mirkaa »

Честито!!! Много късмет и успех!!! :beer:

Но тези направо ме убиват вече - не им стига бюрократщината до немай къде, ами сега и на психотерапевти се правят!!! Ужас!!! :shock:
Това интервю за имиграция ли е, или среща с психолог, егати!

Желая ти много успех, и само напред точно с невъзможният характер!!

Аз съм си решила, че ако изобщо стигна на интервю, и там решат да ме късат или да ме правят на маймуна, на френски няма да мога да им покажа невъзможният си характер, но на английски, олеле майко, ще им споделя всичките си чувства и какво точно си мисля за тях.... :lol: :lol: Че както ми се е насъбрало.... :twisted:
third generation immigrant :)
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

mirkaa написа: Това интервю за имиграция ли е, или среща с психолог, егати!
Нещо средно е според мен.Няма как да не ги интересува какви са психографските особености на човека който иска да им влезе в държавата.
Аватар
avve
Обратна връзка:

благодаря за хубавите пожелания

Мнение от avve »

Забравих да ви кажа, че ме пита къде говоря френски- казах и че освен с учителката и гледам телевизия! Попита ме какво точно - отговорих канал 2, кои предавания - аз: игрите и вечер филмите! Попита ме дали гледам квебекските новини по TV5, а аз и отговорих че не, защото звукът е лош!
Искам само да споделя с вас, че така преразказано интервюто ми изглежда все едно че съм говорила много и на добър стил френски, но всъщност не е така! от знанията си показах сигурно 1/3 - т.е. една трета от знанията си!!!, отговарях с най-простите изреч(ения които се сещах, за да не се объркам още повече! Това поне мен ме стресира в предишните описания на минали интервюта - едва ли не си представях как прекрасно си говорят хората с тая Мадам и това допълнително ме изнервяше! Всъщност два пъти ми преведе преводачката, след като аз казах, че не я разбирам, а също ако нещо се объркам тя ме поглеждаше "умно" и аз се поправях! Нали за това сме хора и за това е точно интервю, а не изпит по езика!
Пак - силно и от сърце ви стискам палци на всички!
Последно промяна от avve на Чет Дек 01, 2005 8:06 am, променено общо 1 път.
Savoir c'est pouvoir!
Аватар
perah

Мнение от perah »

Знам че beggars can't be choоsers обаче какви са тези коментари от страна на държавен служител относно характера на апликанта!Ама чакайте малко от къде накъде ще си позволява да прави забележки!Аз съм много кротка и съм работила в северноамериканско общество и там доста добре опитомяват балканските ни характери(майтап, но се научаваме доста на търпимост и тн) обаче спред мен как така ще си позволява да говори за вироглав характер ами ти трябваше да й кажеш :"Мадам , ако не бях вироглава не знам как щях да си отгледам сама детето , опитайте се и Вие да го направите в "социална" страна като БГ
Айде да спирам че много се ядосах.
If you aren't the star of your own life, you're the supporting player in someone else's.
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

perah написа:Знам че beggars can't be choоsers обаче какви са тези коментари от страна на държавен служител относно характера на апликанта!Ама чакайте малко от къде накъде ще си позволява да прави забележки!Аз съм много кротка и съм работила в северноамериканско общество и там доста добре опитомяват балканските ни характери(майтап, но се научаваме доста на търпимост и тн) обаче спред мен как така ще си позволява да говори за вироглав характер ами ти трябваше да й кажеш :"Мадам , ако не бях вироглава не знам как щях да си отгледам сама детето , опитайте се и Вие да го направите в "социална" страна като БГ
Айде да спирам че много се ядосах.
Може точно това да иска ,да те провери до къде можеш да стигнеш.
tsveta&miro

Мнение от tsveta&miro »

честито и от нас!

не мога да си представя как държавен служител си позволява волността да нарича някого " вироглав"!!!! нямам думи! но важното е, че си преминала интервюто! аз пък смятам да се явя като водещ кандидат с ниво на френски 5-5 и това да го постигна за 7-8 месеца учене, съчетано с гледане на бебе! :D
някой да е достигал такива върхови постижения???? :lol:

поздрави!
Аватар
rorcho
Обратна връзка:

Hi all !

Мнение от rorcho »

Be happy !

Chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito, chestito :D :D :D

Eeee COOL :D

Kolkoto pove4e balgari sa odobreni tolkova po-dobre 8)

Abe naposledak mnogo 4esto 4uvam razvedeni jeni s decata si otivat v Canda, maleeeee ama tolkova li sa smotani balgarskite maje :wink: :roll: :wink: To opredeleno Bg e miasto za maje, tam sled razvod moje da dade na deteto si okolo 50-60lv a v razvitite darjavi mogat maja i bez gashti da go ostaviat :wink: :cry: :rotfl:

E nadiavam se da ne sam ot smotanite :lol: :roll: :lol:

Be happy :dance: :partytime: :dance:
ts

Мнение от ts »

Az zashtitih 6/7, bez bebe, no rabotejki po 10-11 chasa na den. Imah samo 5 mesetsa za podgotovka. Taka che njama nishto nevazmojno, shte se spravish! Da ne si zabravish i "haraktera"za pred babeto!
tsveta&miro

Мнение от tsveta&miro »

ts написа:Az zashtitih 6/7, bez bebe, no rabotejki po 10-11 chasa na den. Imah samo 5 mesetsa za podgotovka. Taka che njama nishto nevazmojno, shte se spravish! Da ne si zabravish i "haraktera"za pred babeto!
ааа, няма да си забравя характера за пред бабетката, макар че ние ще сме през лятото на интервю и сигурно няма да е тя! аз и без това съм си вироглава, но то с тях другояче явно не става!
:D
Аватар
nt

Re: благодаря за хубавите пожелания

Мнение от nt »

avve написа:...Искам само да споделя с вас, че така преразказано интервюто ми изглежда все едно че съм говорила много и на добър стил френски, но всъщност не е така! от знанията си показах сигурно 1/3 ... Това поне мен ме стресира в предишните описания на минали интервюта - едва ли не си представях как прекрасно си говорят хората с тая Мадам и това допълнително ме изнервяше! .....
Avve МНОГО благодаря за това изречение! И аз така се чувствам и тепърва се чудех как ще се оправяме с madam ... :) на осми и аз ще я зарадвам с "перфектен" неразбираем :)) френски

Хайде успех на всички!!
DCS-15.5.2005
Ин-ю-8.12.2005 върнат за фр.(B1-1) до 1г
24.11.2006 атестация за Виена
19.12.06 тел. ин-ю OK
13.01.07 получ.серт за Кв-к
24.01.07 приети в Б-щ
28.04.07 баркодове
08.05.07 мед.
17.05.07 мед. OK
03.07.07 пок. за виза
28.07.07 ВИЗА
Аватар
pantera
Обратна връзка:

Мнение от pantera »

[quote ="tsveta&miro"]аз пък смятам да се явя като водещ кандидат с ниво на френски 5-5 и това да го постигна за 7-8 месеца учене, съчетано с гледане на бебе!
някой да е достигал такива върхови постижения????
[/guote]
Aз няма да съм водеща,но ще се постарая да науча френския с моята щерка.
Мога да ти кажа ,че е доста трудно да учиш и да гледаш бебе,но само кураж и много УСПЕХИ.
Ще се справиш.
А на аvve -ЧЕСТИТО!!!
Да живееш без някои от нещата, които искаш е неразривна част от щастието. Бъртранд Ръсъл
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Ako pozvolite edin Komentar i ot men, ot poziciata mi na chovek s pochti 4 godishen opit v Quebec:

Madam e edna tipichna kebekarka - podgotvete se da vidite hiliadi tuk !
Заключено