Vupros za proizhoda na parite?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Marsy

Vupros za proizhoda na parite?

Мнение от Marsy »

Molia vi, kajete mi triabva li na mitnizata pri zaminavaneto za Canada da deklarirame proizhoda na parite si? Prodavame jilishte i kupuvachite iskat da pishem v notarialniat akt prodajna zena, blizka do danuchnata ozenka vuv vruzka s vuzmezdnia danuk. Predvaritelno vi blagodaria!!!
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Има лимит над който трябва да доказваш произхода на парите, и той е 25 000 лв на човек. Митничарите на летището не ни поискаха документ, но си бяхме приготвили всички документи за произход и документ за платени данъци, което те съветвам да направиш и ти.

Можеш да отидеш в БНБ да питаш за подробности, а можеш и да провериш на сайта им/правна рамка/валутен закон
http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/fsWebInd ... enFrameset
Let it go...
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Само едно допълнение - декларират се суми над 5 000 лв. на човек. Над 25 000 лв. режима за износ е специален.
Let it go...
Father John

Мнение от Father John »

W mitnicheskata deklaracia, na izlizane ot Bulgaria se deklarirat levove i chujdestranna waluta na obshta stoinost nad 8 000 lv., kato za proizhod na parite mojesh da pishesh: spestiawania ot rabotna zaplata, prodajba na imot, nasledstwo, darenie i t.n. no ne znam kakaw e granicata, ot koiato iskat towa da se dokazwa s dokumenti. Az biah s 10 K i minah bez problem.
Marsy

Мнение от Marsy »

Blagodaria za otgovorite! Nie veroiatno shte prenesem parite s viza karta ili putnicheski chekove /prouchvame koe e po-izgodno/ niama da nosim goliama suma v broi. Chudno mi e ako si s viza karta, dali proveriavat iznosa na valuta?
Аватар
shark6286

Мнение от shark6286 »

Marsy написа:Blagodaria za otgovorite! Nie veroiatno shte prenesem parite s viza karta ili putnicheski chekove /prouchvame koe e po-izgodno/ niama da nosim goliama suma v broi. Chudno mi e ako si s viza karta, dali proveriavat iznosa na valuta?
Какъв е точно варианта с Visa карта ? Мислите да ползвате издадена от BG карта в Канада ? Какви са таксите и комисионните в сравнение с карта издадена в Канада ?
Marsy

Мнение от Marsy »

Направихме си дебитна виза карта в Булбанк. Не могат да ни кажат какви са комисионните при теглене на пари в Канада от тамошните банки или банкомати, тук ако теглиш от банкомат на Булбанк е 1%. Валутата е евро и незнам международният курс при обръщането на валутата там дали ще е изгоден. Казаха ни, че най-малките такси са при откриване на сметка там и някой от Бг да ни преведе по сметката парите оттука.
antonypopov
Обратна връзка:

Мнение от antonypopov »

Мисля, че с картата ще ви излезе малко по-скъпо. По-добре да си ги носите кеш или в чекове. Можете да носите до 25000 лв. на човек без никакви проблеми. Само трябва да ги декларирате, като не е необходимо да доказвате никакъв произход, дори мисля, че в декларацията нямаше такава графа. Ако сте двама, това прави 50000лв.
Аватар
rorcho
Обратна връзка:

Hi !

Мнение от rorcho »

Zdraveite !

Predi 4 meseca biah na letishteto vav Varna za da chakam priatel.
Otidah da pitam metnichar specialno po tozi povod, kak sa procedurite za iznos na pari!
Ako izlizate izvan BG s 8 000 lv ne e zadaljitelno da se registrirat, no ako izteglite do
25 000lv to te triabva samo da se registrirat, nad tazi suma pari procedurata se uslojniava.
Spriamo VISA kartata shte vi izleze dosta skapo. Li4nia mi savet e prehvarlete si parite po bankova smetka, shte vi struva okolo 30-40$ no shte vi e mirna glavata!
Az biah v USA predi 2 godini, pri vsiako vzemane na pari ot bankomat struvashe 2$
bez da ste napravili smetka, che vashata karta e ot BG banka i shte plashtate oshte niakakvi takci spriamo sumite, koito teglite. Li4no az bih otishal da pitam v SG Expres Bank kak moje da se prehvarli pari v Canada, kato predvaritelno ot tuk da moje da si izkarash smetka tam. Internacionalnite banki kato SG – Sosiete General , edna ot nai-moshtnite frenski banki si imat bankove klonove v cial sviat. Sashtoto se otnasia spriamo banki kato RAIFAZENK BANK (ne izpisvam pravilno no shvashtate za koia banka govoria).
Umnata ….

Be happy !
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Не съм видял досега банка от България да има клонове тук, както и обратното... Нито SG, нито Райфайзен имат (SG имат, но само за investment banking).
А пък идеята да се направи сметка преди да дойдете тук ми се струва неизпълнима, понеже при откриване на сметка ви искат Landing документите...
Аватар
Таратор

Мнение от Таратор »

PoLuX написа:Не съм видял досега банка от България да има клонове тук, както и обратното...
www.ingcanada.com
www.ing.bg
Изображение ... и в темите също!
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

rorcho написа:... kato predvaritelno ot tuk da moje da si izkarash smetka tam...
Навремето можеше да си отвориш сметка в канадска банка преди да дойдеш в Канада, но след 11 Септември затегнаха нещата и вече не може.
rorcho написа:... Internacionalnite banki kato SG – Sosiete General , edna ot nai-moshtnite frenski banki si imat bankove klonove v cial sviat. Sashtoto se otnasia spriamo banki kato RAIFAZENK BANK (ne izpisvam pravilno no shvashtate za koia banka govoria)...
Доколкото знам, всички банки в Канада са канадски, независимо коя им е корпоративната шапка (става дума за нормалните банки в които може да си отвориш чекова или спестовна сметка). Примерно, ако SG имат бранш в Канада, той ще е SG-Canada и ще е самостоятелна банка, а не клон на някоя друга SG.
Таратор написа:
PoLuX написа:Не съм видял досега банка от България да има клонове тук, както и обратното...
www.ingcanada.com
www.ing.bg
ING-България и ING-Canada са дъщерни фирми на една и съща корпорация, но не са една банка, нито едната е клон на другата. Ако имаш сметка в едната, не можеш да ги теглиш от другата, а трабва да се направи банков превод както между които и да е други две банки.
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Таратор написа:
www.ingcanada.com
www.ing.bg
Моя грешка :-)
ULIA

CHEK

Мнение от ULIA »

A kak stoiat neshtata ako iznasiam primerno po 1000 usd na chovek, a poimenen chek e za 50 000? triabva li da go deklariram i nego i da nosia belejki ot danachnoto i za proizhoda na parite?
Аватар
VanBC
Модератор

Re: CHEK

Мнение от VanBC »

ULIA написа: ... triabva li da go deklariram i nego i da nosia belejki ot danachnoto i za proizhoda na parite?

Да.
Obey gravity ... It's the law!
Заключено