Kak se minava prez letishteto v Toronto, ili vpechatleni...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Father John

Kak se minava prez letishteto v Toronto, ili vpechatleni...

Мнение от Father John »

Towa sa instrukciite, koito pratih na jenata. Dano na niakoi mu svarshat rabota...

Сега по-важните неща, относно пътуването със самолет
Пътуването със самолет е приятно и не много опасно. По време на излитане, кацане и някои маневри във въздуха, се получават вибрации, друсане, чуват се разни удари по корпуса, когато се прибират колесниците, но всичко това е нормално, освен ако не е... Ако ви се допие вода по време на полета, можете да отидете до стюардесата и да поискате, или да я извикате с бутона. Не се притеснявайте от нищо.

В самолета ще ви дадат едни картони с големината на билета - това са митническите декларации - прочетете внимателно и попълнете, ако сбъркате веднага искайте друга, или направо вземете 2 от стюардесата. В тази декларация има няколко секции - в първата се пишат имената, а в последната се подписвате по реда в които сте си написали имената.

Като слезете от самолета тръгвате с талпата - има и транспортни пешеходни ленти, но по тях движението е по-бавно, ако ходите пеша и с по-бодра крачка. Това ходене може да продължи и над 200-300 м., като в един момент стигате до един вход с надпис, които казва, че от там насетне няма кенефи (важно е този въпрос да сте го решили, защото от там нататък, според стеченията на обстоятелствата можете да останете над 2 часа на летището) - аз минах процедурите за малко над 1 час и брат ми каза че тове е доста бързо минаване.

1. Нареждате се на опашката на някое гише и подготвяте паспортите и митническата декларация. Когато ви викне служителя, отивате и му давате паспортите и декларацията. Той ви пита дали друг път сте идвали, каква е целта на посещението, вярно ли е това, което сте писали в декларацията, драска нещо в нея пожелава ви добре дошли в Canada и ви казва да я покажете на следващия служител.

2. Тръгвате със талпата, която преминава покарай няколко униформени служители, които ще ви отклонят в една зала, в която има гишета, но те не ви интересуват, а показвате митническата декларация на човека, които се мота около талпата и ви праща на пейките да чакате ред. Там вече ще има разни талибани и други маймуни, но това само ще ви убеди че сте на правилното място. От време на време се появява служител от остъклените офиси и пита кой е на ред. Циганите естествено чакат някой да ги хване за ръката и това е момента да се изправите и да кажете, че може би вие сте наред.

3. Като ви поканят в остъкленя офис, си давате паспортите, митническата декларация и формулярите от Буцурест. Пак ще ви питат разни работи и едното е на кой адрес отивате (трябва да имате под рака бележката с адреса). Подписвате се където ви кажат, вземате си обратно паспортите, митническата декларация и по един лист от формулярите, които изглежда много неугледно, но той замества личната карта (която ще имаме след 1-2 месеца) и е много важен.

4. Преминавате покрай гишетата и на изхода на залата ви посрещат други служители. Имайте предвид, че входа и изхода са блокирани от служители, които оказват съдействие и освен това движението е еднопосочно - не можеш да се връщаш назад.

5. На този пункт дават разни книжки и формуляри, които прибирате - те няма да ви трябват на летището - това са формуляри за лични карти, социални осигуровки и т.н.

6. Влизате в залата за получаване на багажа и се отправяте към едно място, коете представлява една врата през която от време на време изкарват колички. Количките са безплатни, но има малко бутаница и рагане с лакти. Ако не вземете от първия път, чакате да изкарат още. Има и цигани шерпи, но искат по 10 долора (имам съмнение че са в комбина с индийците, които са на пункта за безплатните колички, защото те не си дават много зор, а и гледат да уредят своите си хора от племето, които са доста на брой)

7. На тези ленти излизат куфарите. Ако се въртят достатъчно дълго и почне да излиза багажа на друг полет, има мангали, които ги свалят на земята и трябва да обикаляте и да си ги търсите. Ако много се забавите на предишните етапи е възможно надписа на монитора на вашата лента вече да е сменен с друг полет и вие да се чудите къде ви е багажа.

8. На тази лента излизат кашоните и по големите багажи.

9. Ако не си намерите багажа (което е малко вероятно) отивате на гишето на БА и попълвате формуляр за изгубен багаж - там се пише името и адреса (в Бг и Ца), номера на полета и номерата на багажа, които са залепени с лепящи щикери върху билета.

10. Тръгвате към изхода и минавате покрай един дълъг тезгях с митничар, но това не ви интересува. На изхода където минава талпата си показвате митническата декларация и ви отклоняват в залата за проверка на багажа.

11. Озъртате се и когато някои ви махне, отивате при него, давате му и списъка с гащите и чиниите, той ви пита разни работи, вие отговаряте. Не се притеснявайте че може да ви пита няколко пъти за едно и също нещо - просто отговаряйте и се дръжте свободно. Ако каже искам да видя какво носите - му давате списъка, свободно си рови да го търсиш в ръчната чанта, за да види че нищо не ктиеш (там трабва да е и шишето с ракията - вода може и да не си носите)

Излизате и ако е живот и здрав аз трябва да съм там. Ако ме няма, се дръпвате някъде на страни и чакате.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Re: Kak se minava prez letishteto v Toronto, ili vpechatleni

Мнение от sasho71 »

Father John написа:Towa sa instrukciite, koito pratih na jenata. Dano na niakoi mu svarshat rabota...

чуват се разни удари по корпуса, когато се прибират колесниците, но всичко това е нормално, освен ако не е... .
абе недей стряскай жена си, какви удари по корпуса :shock:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Botzo

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Вто Дек 06, 2005 1:54 am, променено общо 1 път.
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Re: Kak se minava prez letishteto v Toronto, ili vpechatleni

Мнение от PoLuX »

Father John написа: 10. Тръгвате към изхода и минавате покрай един дълъг тезгях с митничар, но това не ви интересува. На изхода където минава талпата си показвате митническата декларация и ви отклоняват в залата за проверка на багажа.
Ей тая част съм я пропуснал :-) направо си минах през изхода и си заминах, и се чудех къде аджеба проверяват багажа, а то къде било... Но явно съм късметлия, дано и занапред да е така :-)
И съответно с пропускането на тая стъпка и без чакане (освен 5-10 мин на първото гише) процедурата ми отне предполагам 30-40 мин.
danini

Мнение от danini »

I na nas ne sa ni roveli v bagaja, no za smetka na tova "Welcome in Canada" ni kaza edin tamnozelen s ogromna chalma, ta oshte prodaljavam da se chudia dali pak samoleta ni ne beshe otvlechen i nie da sme popadnali v India :D
Botzo

Мнение от Botzo »

...
Заключено