Моето интервю днес, 19.07.2005

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
traveller
Обратна връзка:

Моето интервю днес, 19.07.2005

Мнение от traveller »

Здравейте,
Ето че дойде време и аз да разкажа за моето, за щастие успешно, интервю.
То беше днес от 15.00 часа, но преди да го опиша подробно, ще ви запозная с моите конкретни данни.
Аз съм на 35 години, инженер със завършено военно училище в Шумен, специалност „Радиолокация”, цивилна – „Радио и телевизионна техника”. Завърших 1993 г., работих 8.5 години в различни поделения и се уволних от армията през 2000 г. като капитан. След това работих съвсем за кратко в една гръцка търговска фирма (гърците на сапун), после в още една такава но шефа ми беше евреин (още по-яка комбинация) като началник отдел КИП и А – стъкларски завод; и от тогава, над две години, съм изпълнителен директор в българска фирма – сервиз на Ксерокс. Общо взето, не съм излизал и не съм се отдалечавал от професионалната си среда, макар че се издигах, което си е плюс :wink: ; Кандидатствам сам, писал съм че ще живея в град Квебек, с нива на френски 6/6 и английски 11/11. Ми май е това, ако съм пропуснал нещо питайте.
Интервюто ми беше от 15.00 днес. В 13.50 имах среща с преподавателката ми по френски Петя Недева, за която ще напиша по-нататък в постинга за да и отделя заслужено внимание :oops: ; Опреснихме знанията за около час и в 14.55 бях на регистрацията на „Московска” 9. Записаха ми данните и ме упътиха към Канадското консулство – два етажа по-надолу с асансьора. Влязох, седнах и изчаках не повече от две минути, когато се появи преводачката. Поиска ми оригиналите на дипломите и трудовата книжка и ми каза да почакам. Нищо необичайно като държание, нормална жена с нормално поведение и отношение, в пъти по-добро от това на служителките, с които се сблъскваме ежедневно (това във връзка с един постинг от последните дни, че преводачката била еди каква си...). Не мисля че имаше и три минути чакане когато тя се върна и ме покани. Тук е момента да кажа, че бях облечен със сивозелен панталон, риза в подобен цвят на нещо като едри карета ( не крещящи или силно видими, просто очертани с нюанси на същия цвят), официални черни обувки и „директорската” ми кожена чанта, която е много удобна за пренасяне на документи. Бях изключително спокоен не защото бях кой-знае колко уверен в знанията си по френски, а защото смятам, че излишното напрягане само влошава ситуацията и с нищо не помага.
Следва продължение... :wink:
Документи до Виена: 15.04.2005
Потвърждение за получаване - 03.05.2005
Дата за интервю получена 23.05.2005
Насрочено интервю за 19.07.2005-успешно!
Botzo

Мнение от Botzo »

Поздрави traveller,
айде вече можеш да пращаш анексите :wink:
Notia

честито

Мнение от Notia »

Честито и от мен! Дано и при нас мине по ноти на 28.07.
... от време на време ми е интересно да играя :)
traveller
Обратна връзка:

Мнение от traveller »

Стаята като интериор нищо специално, бюро, или по-точно няколко слети бюра, столове, секцийки...хладно, приятно. Интервюиращата ме поздрави, аз отговорих и ме покани да седна. Пред нея беше само формуляра, който пратих във Виена. С дипломите и трудовата книжка беше приключила и ми ги върна. Започна с имената, Вие сте г-н.... да , аз съм. Не ме пита за дата и място на раждане. Просто започна по формуляра. Говори нормално, в смисъл не забавя умишлено произнасянето на думите и изреченията, и като цяло въпросите са кратки и ясни, с изключение на един до който ще стигна след малко. Сега живеете в София, къде сте живели преди това? Казвам. Без допълнителни питания. „Освен работата в армията сте работили в три цивилни фирми. В коя от тях работата ви беше най-интересна?” Казвам в стъкларския завод. „Защо?” – Защото там за пръв път се сблъсках със съвременно оборудване, с каквото в армията не съм работил” – Ок. „Сега работите във фирма.... С какво се занимава тази фирма?” Отговорих. „Вие там като инженер ли работите?” Не, като изп. Директор. „А какви са ви задълженията, какво точно правите?” Организация, контрол, банки, финанси, срещи. ОК. До тук беше с работата. „Смятате ли, че ще си намерите работа в Квебек” Сигурен съм. Леко шеговито и с усмивка...усмивка и от нейна страна. Дори леко сякаш се заплесна...”щях да ви питам още нещо...” Преводачката и напомни...Аха...”В алианс франсез ли сте учили френски” Не, в ИЧС. (особения въпрос, който не можах да разбера и се наложи преводачката да ми обяснява, но го направи на френски а не на български, както очаквах) „Имали ли сте някакви уроци по водене на разговори на френски освен нормалния курс в института?” Аз понеже не знаех, че има уроци само по говорене, освен ако не си много напреднал, какъвто аз очевидно не съм, останах учуден. Казах да, вземал съм частни уроци. Не попита колко и при кого. Аз показах удостоверението за хорариум от 150 часа в ИЧС – 1-во ниво, непреведено защото го взех в петък и нямаше закога да го превеждам. Преводачката каза „няма проблем”, взе го и и го преведе на глас. Това беше. „Ву зет аксепте мосю” . Мерси боку мадам :lol:
Следва продължение...
traveller
Обратна връзка:

Мнение от traveller »

Като цяло интервюто ми беше 28 минути от момента на прекрачването на прага на сградата, т.е. чисто мога да кажа не повече от 15. В 15.23 бях навън. Няколко наблюдения и изводи:
1. Не знам доколко съм прав, но имам чувството, че предварително бяха решили че ще мина...въпросите бяха по-скоро формални, без всякаква реакция по отношение на това, което казвам...те и като количество бяха толкова, че чак ме е срам :oops:
2. Не виждам как от толкова малко въпроси може да се направи извод за нивото на езика, което си писал. Мен специално можеше спокойно да ми пише 12 тъй като на такива елементарни въпроси трудно може да се сгреши...А де факто друго нищо не сме си говорили. Така че не ми е много ясно какъв е критерия.
3. Мисля, че го бях споменал веднъж, но има значение кой град си писал като дестинация към която се стремиш...Явно Монреал става доста пренаселен за разлика от другите региони и се гледа с по-добро око на кандидати за по-малките градове.
4. За частните уроци по въпросите от статията на Роси и Боби....Да благодаря първо горещо на Петя Недева, тел. 9456792 и мобилен 088 6343255 (малко реклама никога не е излишна) :idea: . Та с какво допринасят за успешното протичане на интервюто: научаваш термините и някои нюанси на отговорите. Общо взето добиваш един речников фонд с който лесно да формулираш отговора си независимо от начина, по който е зададен въпроса. Не подценявайте спецификата на професиите си и не мислете, че знаейки добре френски, ще можете да се справите и с въпросите в чисто професионален план, каквито най-често задават.

И накрая да благодаря на всички, които отзивчиво ми помагаха в тази първа и може би най-трудна фаза от процеса, на botzo най-вече за помощта по формулярите, и да пожелая на тези след мен лека и безпроблемна процедура! Стефи успех и на вас и дано остане време за по питие това лято :wink:
ress
Обратна връзка:

Мнение от ress »

Поздравления и от мен. Направо ме разби с твоите експресни срокове. Успех и за напред!!!
:beer: :beer: :beer:
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Наистина изби рибата. И доколкото разбирам не си учил френски преди това. Бравос, за напред и по-добре:)
Botzo

Мнение от Botzo »

traveller написа:...3.Мисля, че го бях споменал веднъж, но има значение кой град си писал като дестинация към която се стремиш...Явно Монреал става доста пренаселен за разлика от другите региони и се гледа с по-добро око на кандидати за по-малките градове......
За това спор няма наистина. Не си спомням къде си го писал, но аз го писах много пъти и ставаше .......... да не казвам какво.
Хубаво е че има хора които са ме чули за да си улеснят процеса.
stephie
Обратна връзка:

Мнение от stephie »

Мии , кво да кажа и аз, толкова се радвам за теб, аз вече ти го казах де :D
С толкова много късмет в началото просто няма как да не докараш нещата до най-щастливия момент, важното е да вярваш в това, което си и да не се предаваш, че сега всичко предстои....

А за бирата...то е ясно, ще полеем успешното интервю, ако не тук/всъщност оттук ще започнем/ , то в Канада на оня кей, с ония въдици, пред оная къща :wink:
Ние продължаваме да си чакаме датата и да учим френски :D
:beer: :beer: :beer: Стефи, Митко и Бобо
valval

za interviuto

Мнение от valval »

:lol: bravo!!ne sa izli6ni znaniqta,no i dozata kusmet i tq si e ot re6avashto zna4enie vinagi!!uspex i napraed v prozedurata!!
traveller
Обратна връзка:

Мнение от traveller »

Tovarishchi! Je me get drunk! I believed que la vie est simple mais I understood shto eto ne tak. Dogovorilisj?
Аватар
Jane

Мнение от Jane »

traveller написа:Tovarishchi! Je me get drunk! I believed que la vie est simple mais I understood shto eto ne tak. Dogovorilisj?
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :haplio:

:tuut: :beer: :beer: :beer: :tuut:
AniK
Обратна връзка:

Мнение от AniK »

Честито и от нас :tuut:
Много успех от тук нататък.:beer2:
NIAnia

4estito!!!

Мнение от NIAnia »

4естито и късмет и за напред!!!
Много обнадеждаващо е когато прочетеш такъв постинг. Лично мен това ме мотивира още повече да дам всичко от себе си за постигането на целта.
Успех и късмет на всички!
nia
bp_de

Мнение от bp_de »

traveller написа:
2. Не виждам как от толкова малко въпроси може да се направи извод за нивото на езика, което си писал. Мен специално можеше спокойно да ми пише 12 тъй като на такива елементарни въпроси трудно може да се сгреши...А де факто друго нищо не сме си говорили. Така че не ми е много ясно какъв е критерия.
:-) Ами имиграционния да не е паднал от луната бе 4овек:-)

на него му е от ясно по ясно 4е 95% от хората са '' Гола вода'' по френски. Език се у4и ,но пак трябва някои да работи там - и затова - даваи -6ума или вална -важното е торбата да е пална. :-)
Заключено