Паметен Ден - 800 години от битката при Адрианопол

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Паметен Ден - 800 години от битката при Адрианопол

Мнение от Hemoglobin »

Днес е един изключително паметен ден, който аз бих искал да бъде емблематичен не само за мен, но и за всички Българи (особено живеещите във френски Квебек).
На този ден цар Калоян през 1205 година нанася разгромяващ удар на франкофонските :) армии на кръстоносците и на тяхната Латинска Империя.
Добре би било да се знае и помни това което е сторено, защото ако не е било делото на Калоян, днес децата ни ЩЯХА ДА ГОВОРЯТ ФРЕНСКИ....
Бих искал да предам някои детайли, въпреки че детайлното описване на събитията би отнело десетки страници
Четиринадесети април 1205. Точно година след като e участвал в превземането и разграбването на Константинопол и единадесет месеца след спечелването на неговия трон, франкофона Бодуен дьо Фландр-е-Ено, император на новооснованата «Свещенна Империя на Латините», се изправя пред пред старинния тракийски град Адрианопол срещу "императора на Българи и Власи Йоанис". Обладания ит бясна алчност франкофон е подушил потенциалната плячка за раграбване в монархията на Калоян. Той пък идва на бойното поле с много по-дълбока мотивация, защитата на родната страна от вражеско посегателство.
Повикан от гръцката аристокрация в Тракия като неин закрилник от жестокостите на франкофонските завоеватели, доскорошният Ромеоубиец е единствената надежда на коренните жители за освобождение от тиранията на кръстоносците и се явява своего рода легитимен наследник на византийската власт по тези земи. Освен това, макар и спазващ ритуалите на Източната църква, Калоян е в близки отношения със Светия престол, който неотдавна е утвърдил законността на управлението му. Това превръща неговия поход към Одрин в нещо повече от защита на родината или спор за императорската корона. В битката над армиите му се развява знаме с небесните ключове на свети Петър (сравнително скоро Калоян е утвърдил титлата си с посредничеството на ктолическата папа) и както самия той нарича кръстоносците в писмо до папа Инкентии III “носителите на лъжливи крустове”.
Битката (нека не забравяме, че дори и битката при Адрианопол да е най-известната, Калоян е водил продължителна война довела до пълното унищожение на латините и тяхната империя) на Калоян с латините е отразена от много западни (предимно фреанкофонски източници- все пак те са яли най-много бой).

От Българските такива запазен е днес "Похвално слово за Йоан Поливотски" в който патриарх Евтимий пространно излага победата на царя и не пропуска да отбележи грижата му за спасяването и пренасянето на светите мощи в богохранимия и изпълнен с благодат Търновград:

"След много години, когато при благочестивия цар Калоян се въздигна българската мощ, цялата гръцка земя бе покорена под неговата ръка. Тогава фръзският род завладя Цариград и цялата гръцка власт, та и цар поставиха от своето коляно.
Когато българският цар Калоян разбра, че оня е дошъл в Одрин, бързо стигна до Филиповия град и го улови [императора] с голяма хитрост. Защото тогава изпрати воини към Одрин, та уж да бъдат пленени, а голямата войска скри на някои други места. А царят, поставен от фръзите, на име Балдуин, като не знаеше скритата измама, затече се бързо срещу тях заедно с тези, които случайно бяха около него. Те пък се преструваха, че бягат, докато го доведоха сред българската войска. И тутакси отвсякъде се стекоха българи, уловиха го и в Търново го заведоха, и на смърт го предадоха.
Тогава, прочее, многославният Калоян, българският цар, мъжествено се опълчи срещу гръцката държава [владяна от "фръзския род"]. И всичките им градове поплени и разруши; цялата им земя завладя - чак до Драч . И не само оная земя, която завладя брат му по плът, старият Асен, но и повече от него. Тогава беше 6713 година [=1205]. В същото време намери там [в гръцката земя] мощите на светия и блажен Йоан и честно ги пренесе от град Месина в своя славен град Търново."

Франкофонските (в по-голямата си част, Пловдив например за кратко е бил притежаван от германски барон(завзет от византийците), който по късно горчиво е плакал на глас зад стените на Станимахос разбирайки, че Калоян е наблизо със план за ипращането на въпросния барон в преизподнята) кръстоносци пристигат при Адрианопол на 13.04, Светлата сряда след Великден, когато градът вече е посрещнал царя. Бодуен и хората му се разполагат на открито поле и се приготвят да чакат за открита битка, тъй като не са готови за дълга обсада. Калоян изпраща бърза част, която да затвори вратите на крепостта пред завоевателите и така да обърка плановете им. На самия тринадесети многобройна куманска конница връхлита изневиделица недоукрепения френски лагер и увлича озверелите кръстоносци в безплодно преследване, което им струва много и скъпи жертви. На следващия ден основната част от българската армия влиза в пряк сблъсък с противника. Първоначално царят повтаря набега на куманите. Хвърлилите се в атака рицари са отведени в засада, която, по думите на Никита Хониат, е била приготвена за тях в долчинките и възвишенията на непознатата за тях местност. Победата на българите е пълна. От латинската пехота почти никой не се спасява.
Векове по-късно историкът Блазий Клайнер ще напише за българите: "… този извънредно войнствен народ… е бил повече склонен да върши славни и достойни за споменаване дела, отколкото да ги описва". Така че, доверявайки се на преценката на Клайнер, тук можем да предоставим думата на Вилардуен. Именно думите на чужденеца и врага биха имали по-голяма тежест в описанието на трагедията на кръстоносните предводители, претърпели пълно унижение и загубили своя владетел и илюзиите си за непобедимостта на рицарството пред смелостта на българските воини и техните кумански съюзници:

"… тази битка продължи дълго. Там имаше такива, които… изоставиха [императора]. Накрая, тъй като Бог допуска премеждията, [французите] бяха победени. Там на бойното поле останаха император Бодуен, който никога не избяга, и граф Луи [дьо Блоа]; император Бодуен бе заловен жив, а граф Луи бе убит. Там бяха погубени… и много други, за които книгата не говори тук. А останалите, които сполучиха да се изплъзнат, дойдоха бягайки в лагера. […] Мнозина бяха така изплашени, че бягаха… до палатките и останалите жилища. […] Тогава Жофроа маршалът… повика за съвет настрана [дожа на Венеция]… и му каза: "Сеньор, Вие виждате нещастието, което ни постигна: ние загубихме император Бодуен, граф Луи и по-голямата част от нашите хора, при това от най-добрите. Сега впрочем да помислим как да спасим останалото, защото, ако Бог не ни окаже милост, ние сме загубени."

Когато закъснялата за сражение свита на граф Луи дьо Блоа научава от самия отстъпил маршал за разгрома, рицарите потъват в отчаяние и побягват колкото могат по-далеч от бойното поле. Вилардуен описва това така:

"Не би могло да им се съобщи по-скръбна новина. Тогава можехте да видите да се проливат много сълзи и да се кършат много ръце от печал и мъка. […] И тогава Жофроа маршалът… беше твърде угрижен; защото Йоанис, кралят на Влахия и България, беше дошъл на зазоряване с цялата си армия. И той намери, че [французите] си бяха отишли. И той язди след тяхната войска и щастие бе, че не ги намери, защото те щяха да бъдат погубени окончателно, ако той ги бе намерил."

В заключение искам само да добавя, че до края на бойните действия със нашествениците, кръстоносците губят между 600 - 1000 рицари, които са френски(в по голямата си част) благородници (в интерес на истината това е почти цялото френско благородтсво по това време, което бива справедливо изклано от български меч) заедно със техните генереали, сержантите на въпросните генерали и войските на въпросните сержанти.

П.С. За мен Калоян е един от най-великите ни управници, блестящ стратег и суров воин, който печели първите си големи битки на 18 годишна възраст. Обичан от Българи и предизвикващ ужас сред враговете на Българите.

Добър ден е днес, пример за подражание ;)

И да не забравите да разкажете какво празнувате на колегите си днес!

източници:

1.Жофроа дьо Вилардуен. Завладяването на Константинопол. Изданието е посветено на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър. Превод от старофренски, студия и бележки Иван Божилов. София 1985.
2.Иван Божилов. Фамилията на Асеневци 1186-1460. Генеалогия и просопография. Първото издание от 1986 е посветено на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и възобновяването на българската държава. Второ допълнено издание. София 1994.
3.Венцеслав Начев. Български надписи. София 1994.
4.Търновска книжовна школа. Антология. Похвално слово за Йоан Поливотски от Евтимий, патриарх Търновски. Превод от среднобългарски Климентина Иванова. София 1996.
5.ГИБИ, т. ХХV. Nikhtas Choneiaths. Istoria ths KwnstantinoupolewsСофия 1983.
6.Робер дье Клари. Завоевание Константинополя. Перевод со средногреческого М. А. Тихомировой. Москва 1986.
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
tochica

Мнение от tochica »

Hemoglobin ,
вашите коментари винаги ме радват , но този особено ,
Благодаря .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Suny

Мнение от Suny »

BRAVO Hemoglobin,
strahotna statiqa!!!!!!!
Hmmmmmm......за това ли на този велик ден за нас Българите,
интервюиращия къса кандидатите????
"Global Warming: Point of No Return?".............
http://www.youtube.com/watch?v=7FVZSUsT ... ed&search=
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

БРАВО Хемоглобин :thumbsup: .Благодаря ти за прекрасната статия :kral: Абсолютно споделям мнението ти за Цар Калоян :kral:
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Благодаря Хемоглобин!
Изображение
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Мнение от bliasaka »

Браво Хемоглобин.Прекрасно написано. :thumbsup: :luk:
Между другото имам една фанелка.Представлява карта и отгоре пише "България на три морета".Доставя ми огромно удоволствие,когато я нося и местните ме питат какво точно представлява.
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ

Мнение от THC »

ей само кат се сетя ,че още преди 800 години можех да мина на социал :twisted:
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

Радвам се, знейки че вярата ми, че има хора които все още се трогват от тези събития не е празна.

Допълнителен факт, който ме кара да съм горд на този ден, е че всички организатори на 4тия кръстоносен поход (който не е нищо друго освен плячкосване), и тук имам предвид наистина основните фигури биват положени мъртви от българите. Веднъж нападнат Калоян не се спира докато враговете му не са унищожени напълно.

Така например една развеселяваща подробност, която не пожелах да помествам в сериозното повествование е че. венецианския дож Енрико Дандоло, който е финансовия двигател на 4тото кръстоносното нашествие умира вследствие на страха си от Калоян. (Кръстоносците са били финансови длъжници на дожите във Венеция и Енрико Дандоло е подтиквал действията им с финансови мотиви)
След военен разгром от Българите, Дандоло бяга цяла нощ, препускайки с коня си. В резултат от дивото и дълго галопиране, той развива тежко (забележете!) възпаление на тестикулите от което се споминва скоро след това.

И третата основна фигура - Бонифас дьо Монферат, ораганизационен водач на похода.Бонифас е човека който организира и се явява пред папа Инкоентий за да иска благословия на новото начинание. Някои оценяват значимостта на Бонифас дьо Монферат на доста по висока от тази на самия Балдуин Фландърски, смята се че единстеваната причина поради която папата не го прави император на Латинската империя са били опасенията че Бонифас е твърде влиятелен за да му даден и този пост.
3 години по късно на 4 септември 1207 българската военна кампания е доведена до завършек, когато войските на Бонифас Монфератски са унищожени а той самият (е... в интерес на истината само апикалната част на тялото му, грижливо повита в кошница със сол) се явява за да даде отчет за 4тия кръстоносен поход лично пред цар Калоян.

По този начин краят на кръстоносните походи и зверствата свързани с тях, същите тези походи за които Ватикана щедро се извиняваше наляво надясно 800 години по късно, е осъществен благодарение на намесата на Българите и Калоян. Ликвидирани са всички организационни фигури, малцината оцеляли французи и венецианци леят сълзи и налагат листа на билки върху възпалените си ... сещате се какво... и пишат мемоари за нещастията донесени им от българите.
В този аспект единствената причина да оцелее православния свят, представляван тогава от Византия (незъществуваща в 1204) и България се явяват българите.

Естествено целия свят ще се кефи бясно :) на Ватиканската щедрост за извинения, но едва ли някой ще спомене точно кой е прекратил с решителни действия кръстоносните варварщини.

Лека събота и неделя на всички. :):)
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
Gesh

Мнение от Gesh »

И аз да се покажа колко съм културен - Благодаря от сърце!

Един-два малко странични въпроса:
Hemoglobin написа: днес децата ни ЩЯХА ДА ГОВОРЯТ ФРЕНСКИ....
Какъв език говорят според теб децата на хората от форум "живот в QC" ? Какъв език ще говорят техните деца?

Предисторията на въпросите: наскоро давах на едно бг-са хлапе един хъб дето паролата е годината на основаване на бг държавата и се потресох, когато разбрах, че то не я знае.
ivandi

Мнение от ivandi »

Хубаво нещо е да погледнеш историята от 800г. разстяние. Изпълваш се с гордост някак си. А и Hemoglobin така добре го е описал. Но от разстояние. За момент си се представих сред тълпата български пехотинци. Дали щях да изпитвам същата гордост, при положение, че не зная дали ще преживея следващите няколко часа на тази историческа битка? Едва ли. Сигурно щях да съм напълнил гащите от страх. Дали в действителност бих защитил страната си? Факта че съм я напуснал дава еднозначен отговор. С какво се гордея тогава.............
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

ivandi написа:Хубаво нещо е да погледнеш историята от 800г. разстяние. Изпълваш се с гордост някак си. А и Hemoglobin така добре го е описал. Но от разстояние. За момент си се представих сред тълпата български пехотинци. Дали щях да изпитвам същата гордост, при положение, че не зная дали ще преживея следващите няколко часа на тази историческа битка? Едва ли. Сигурно щях да съм напълнил гащите от страх. Дали в действителност бих защитил страната си? Факта че съм я напуснал дава еднозначен отговор. С какво се гордея тогава.............
Със страха си :wink: Когато на новото място стане напечено,ти пак ще си плюеш на петите :rotfl:
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Ами избягал е иванди и не само той защото не Калоян а Симеон е на власт, алчно сакс-кобурготче, което няма нищо общо с България, освен че преди години някой я е харизал на дядо му да работи цар.
Къде бяхме, къде стигнахме ... На оружие братя, да се върнем и да изтрепем индианците, нечистокръвните българи и да си върнем славата и самочувствието. Билети, коне и мечове, кой ше ни спонсорира :D ?
Циганите - на Сатурн !
Veliko

Мнение от Veliko »

Gesh написа:И аз да се покажа колко съм културен - Благодаря от сърце!

Един-два малко странични въпроса:
Hemoglobin написа: днес децата ни ЩЯХА ДА ГОВОРЯТ ФРЕНСКИ....
Какъв език говорят според теб децата на хората от форум "живот в QC" ? Какъв език ще говорят техните деца?

Предисторията на въпросите: наскоро давах на едно бг-са хлапе един хъб дето паролата е годината на основаване на бг държавата и се потресох, когато разбрах, че то не я знае.
И още един страничен въпрос - ами ако бяхме загубили тази битка, сега нямаше да пишем във форум Канада?? :wink: Иначе четивото е интересно, отде намираш толкова време за писане Хемоглобине?
Gesh

Мнение от Gesh »

:D :D :D :D :D
ей, това наистина ме развеселява страхотно,
като си спомня хъшовете на дядо Вазов и ги насложа на тоя постинг какво да видя: една виртуална "Кръчма в земята. На една страна оджак; до него полички с разни съдове. В един кът нечисто легло; вехти столове и маси; по стените накачени револвери и картини от българските въстания; надписи: "Да живей Странджата, храбрият знаменосец", "Да пукне Мидхад паша!""
Хемоглобина същински Странджа - сипва виртуална чорбица, а anxeli баш като Бръчкова:
"Хаджият (към Бръчкова). Какво ново-вехто има по вас?

Бръчков. Новото е вечно едно и също: страдания и тежки неволи за народа. Турците грабят, убиват, мъчат беззащитните наши братя... Страхота... Не може да се диша вече в България... Народът слухти, очаква помощ... Готов е за борба... Ножът е опрял до кокала... Надеждата му е от емигрантите да се даде знак за началото... И той като един човек ще стане."

и помнете:
don't mix drinking and driving, пърдон исках да кажа riding, не driving.

Наистина ме развеселихте от сърце! thanx!
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Ей това е страхотна идея, точно така, бгканада е кръчмата на Странджата, а ние сме немили-недраги !!! Който търси смисъла на този саит и посещаващите го, да не търси повече, геш пак улучи десятката ! Който не го разбира ... :beer: :beer: :beer: :D .
Циганите - на Сатурн !
Заключено