тук не веднъж надълго и нашироко сме обсъждали здравеопазването в Онтарио и Квебек, но нито един път на другите провинции. ако някой има впечатление и преживявания из Бр.колумбия, Манитоба, Саскачеван, Нунавут, Юкон нека сподели
в смисъл пак ли така дълго се чака, в спешното висиш ли по няколко часа, плащаш ли месечни вноски и т.н.
Личен опит, без претенции за обобщаване:
Досега ми се е налагало да ходя в спешното 2 или 3 пъти и не съм чакал повече от половин-един час. За преглед при специалист обикновенно може да се вземе час след 3-4, до 7-8 седмици, зависи от специалиста.
Листата на чакащите за неживотоспасяващи операции, доколкото знам (без да имам личен опит), е като в цяла Канада - между 6 и 18 месеца.
Досега в различните форуми не веднъж се е обсъждал въпросът за здравеопазването в Канада. Ако това ще успокои духовете бих могъл да споделя личните си наблюдения по отношение на здравната система в страните с развита икономика и развито обществено здравеопазване от другата страна на океана. Работя като лекар в такава държава вече близо 7 години (включително и в приемно отделение). Определено мога да твърдя, че в приемно отделение и за специалист се чака навсякъде (може би най-много в Англия). Това което знам за здравеопазването в Канада е само от постингите на съфорумците, но мойто впечатление е, че ако не по-добро, то по-никакъв начин не е по-лошо от това в Европа.
VanBC написа:Личен опит, без претенции за обобщаване:
Досега ми се е налагало да ходя в спешното 2 или 3 пъти и не съм чакал повече от половин-един час...
e те тва тука рядко може да се види. добре сте там на Западния фронт значи
Какво се плаща отделно е едно, какво ти взимат от данъците е друго, никой не знае, но в Торонто и GTA бая зулят от бая работещ народ :madgo: ! Важното за Сашо е че ще чарджи касата само 24 долара в Торонто, а ако отиде в Албърта от пациент ще му идват $28 за здравей. В БК не помня колко беше, но повече от Онтарио. Та затуй бягат джипитата. Скоро и Сашо ще заразпитва за климата в Калгари и има ли много грип ...