Otpuski v Canda ????????????????
Otpuski v Canda ????????????????
Molja ,raboteshtite v Canada,neka spodeljat kak stoi vaprosa s godishnite plateni i ne plateni otpuski ? Reglamentirani li sa ili s njakakva ugovorka s rabotodatelite ???Blagodarja na vsichki !!!!
- Lub0
- Обратна връзка:
Да регламентирани са с така нареченият летър ъф енплоймънт, там където ти пише каква заплата ще получаваш, пише и колко отпуска ще имаш, нормално е да почнеш с 2-3 седмици на година, и после зависи от политиката на фирмата, някаде през няколко години ти се добавя по още една седмица. Също ако правиш оверайм е добра идея вместо пари да вземаш дни, защото не плащаш данъци върху тях (пак зависи от политиката на фирмата, за която работиш).
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Letter of Employment shte ima gda go sanuvash, tova da ne ti e Bell Canada.
Niama nishto cherno na bialo, po kodeks se polagat 10 rabotni dni na godina i oshte 4 sick days, no sled kato imash 6 meseca vav firmata. Sashto triabva da pravish pone 25 chasa na sedmica, inache dnite sa po-malko.
Sled 5 godini moje da ti dadat oshte 5 dena, no ako zapochnesh na novo miasto pak te vrashtat na 10. I taka....

Niama nishto cherno na bialo, po kodeks se polagat 10 rabotni dni na godina i oshte 4 sick days, no sled kato imash 6 meseca vav firmata. Sashto triabva da pravish pone 25 chasa na sedmica, inache dnite sa po-malko.
Sled 5 godini moje da ti dadat oshte 5 dena, no ako zapochnesh na novo miasto pak te vrashtat na 10. I taka....

"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."
Winston Churchill
Winston Churchill
- Леля Екимка
- Диване
- Обратна връзка:
Mai za vsiaka firma e razlichno. pri nas imame 6 plateni bolnichni dni. za otpuskata - broiat se izrabotenite meseci ot predishnata godina. Az, poneje sum zapochnala avgust 2004, tazi godina moga da polzvam samo 4 dni platen otpusk...Goliam kelepir. Dogodina bi triabvalo da imam 12 dni, ama na koi mu puka - nai-hubavata vakancia se poluchava kato napusnesh, pochivash si izvestno vreme i zapochvash na novo miasto!
Представителна извадка тип "паплач"

- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
spored HRDC e 4% minimum
parvata godina moje da ne ti davat dni a samo zaplata
povecheto hora imat okolo 3 sedmici na godina (15 dena).
dosta sme po zle ot evropa no po dobre ot US no pak za smetka na tva tam praviat poveche pari ili spestiavat poveche ...abe po rabotoholichni sa.
parvata godina moje da ne ti davat dni a samo zaplata
povecheto hora imat okolo 3 sedmici na godina (15 dena).
dosta sme po zle ot evropa no po dobre ot US no pak za smetka na tva tam praviat poveche pari ili spestiavat poveche ...abe po rabotoholichni sa.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Фирмата в която аз работя дава следните дни - след натрупани 6 месеца стаж в компанията:
- 10 дни платен годишен отпуск - трябва да се заяви по-отдалече
- 3 лични дни (за непредвидени случаи) - въпрос на договорка с прекия началник
(Тези дни могат да се ползват само в текущата година, но не и да се прехвърлят за следващата - ако в края на годината не си ги използвал всичките, това което ти е останало ти го плащат.)
- 6 дни болнични - нямаш право да взимаш повече от 3 наведнъж без документ от доктор, а ако се окаже че трябва да те няма по здравословни проблеми за повече време - влиза в сила застраховката.
Болничните могат да се прехвърлят от година на година.
- Неплатени дни - няма изрично фиксиран брой дни, всичко е по договорка с прекия началник. Реално до сега се е случвало да дават до максимум 2 седмици на колеги-имигранти които си пътуват до родните места.
- 10 дни платен годишен отпуск - трябва да се заяви по-отдалече
- 3 лични дни (за непредвидени случаи) - въпрос на договорка с прекия началник
(Тези дни могат да се ползват само в текущата година, но не и да се прехвърлят за следващата - ако в края на годината не си ги използвал всичките, това което ти е останало ти го плащат.)
- 6 дни болнични - нямаш право да взимаш повече от 3 наведнъж без документ от доктор, а ако се окаже че трябва да те няма по здравословни проблеми за повече време - влиза в сила застраховката.
Болничните могат да се прехвърлят от година на година.
- Неплатени дни - няма изрично фиксиран брой дни, всичко е по договорка с прекия началник. Реално до сега се е случвало да дават до максимум 2 седмици на колеги-имигранти които си пътуват до родните места.
m da 
kofti rabota s tiq otpuski . Nas kato ni kupixa USA menowete i naprawo se scha6naxa -kak tak a otpuska ste e 30 rabotni dni na kalpak?
mi taka - taka pische w nemskiq zakon:-)
ta se okaza 4e nqkakaw ot schefowete w USA -iz4islil 4e s wsi4kite mu praznizi i otpusk -kavi re4i -ot 12 meseza -tuka w nesko se rabori 10 - apak ni plastat za 12 estestweno
w na4aloto naprawo bqxa kato bolni -ama posle swiknaxa:-)
ta idwaite nasam
pone otpusk -ima 

kofti rabota s tiq otpuski . Nas kato ni kupixa USA menowete i naprawo se scha6naxa -kak tak a otpuska ste e 30 rabotni dni na kalpak?
mi taka - taka pische w nemskiq zakon:-)
ta se okaza 4e nqkakaw ot schefowete w USA -iz4islil 4e s wsi4kite mu praznizi i otpusk -kavi re4i -ot 12 meseza -tuka w nesko se rabori 10 - apak ni plastat za 12 estestweno

w na4aloto naprawo bqxa kato bolni -ama posle swiknaxa:-)
ta idwaite nasam

Ама какво е това животно ;платена; отпуска от къде го измислихте.Цяла годна ти удържат 4,6,8 % от заплатата според това колко седмици ти е отпуската и като излезеш на отпуска ти ги дават.Това са си твои пари дето са ти ги спестили и работодателя не ти плаща да мааш гащи ,а само да бачкаш.
Поправете ме ,ако греша.
Поправете ме ,ако греша.
.
при нас отпуската се определи по така наречения : " seniority number " , тоест според датата на започване на работа на служителя . дадоха ни по един списък със свободни дати и периоди и трябваше да изчакаме всеки преди нас да избере и след това за мен остана февруари,март или ноември 2005 .
освен това има и така наречената неплатена отпуска , която се купува от фирмата , тоест ако избера една седмица неплатена , ще ми спрат от чековете определена сума , с която си плащам на фирмата неприсъствието си .
освен това има и така наречената неплатена отпуска , която се купува от фирмата , тоест ако избера една седмица неплатена , ще ми спрат от чековете определена сума , с която си плащам на фирмата неприсъствието си .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
карлсон , който живее на покрива .
Popraviam te vednaga.Zavisi ot firmata.V predishnata beshe taka kakto kazvash.Sega obache imam 10 dni po koleda i 2 sedmici liatoto napalno plateni ot firmata.Bolnichni ne sam polzvala, ne znam na kolko imam pravo.Jiva ili umriala sam na rabotabateto написа:Ама какво е това животно ;платена; отпуска от къде го измислихте.Цяла годна ти удържат 4,6,8 % от заплатата според това колко седмици ти е отпуската и като излезеш на отпуска ти ги дават.Това са си твои пари дето са ти ги спестили и работодателя не ти плаща да мааш гащи ,а само да бачкаш.
Поправете ме ,ако греша.

"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."