Otpuski v Canda ????????????????

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
janyz

Otpuski v Canda ????????????????

Мнение от janyz »

Molja ,raboteshtite v Canada,neka spodeljat kak stoi vaprosa s godishnite plateni i ne plateni otpuski ? Reglamentirani li sa ili s njakakva ugovorka s rabotodatelite ???Blagodarja na vsichki !!!!
LaRue

Мнение от LaRue »

Това малко ми прилича на приказката за не роден Петко :wink:
Госпожо, преди да виснете във форума изключихте ли печката???
This Account Has Been Suspended
Изображение
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Да регламентирани са с така нареченият летър ъф енплоймънт, там където ти пише каква заплата ще получаваш, пише и колко отпуска ще имаш, нормално е да почнеш с 2-3 седмици на година, и после зависи от политиката на фирмата, някаде през няколко години ти се добавя по още една седмица. Също ако правиш оверайм е добра идея вместо пари да вземаш дни, защото не плащаш данъци върху тях (пак зависи от политиката на фирмата, за която работиш).
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Pepon

Мнение от Pepon »

Letter of Employment shte ima gda go sanuvash, tova da ne ti e Bell Canada.
Niama nishto cherno na bialo, po kodeks se polagat 10 rabotni dni na godina i oshte 4 sick days, no sled kato imash 6 meseca vav firmata. Sashto triabva da pravish pone 25 chasa na sedmica, inache dnite sa po-malko.
Sled 5 godini moje da ti dadat oshte 5 dena, no ako zapochnesh na novo miasto pak te vrashtat na 10. I taka....

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Mai za vsiaka firma e razlichno. pri nas imame 6 plateni bolnichni dni. za otpuskata - broiat se izrabotenite meseci ot predishnata godina. Az, poneje sum zapochnala avgust 2004, tazi godina moga da polzvam samo 4 dni platen otpusk...Goliam kelepir. Dogodina bi triabvalo da imam 12 dni, ama na koi mu puka - nai-hubavata vakancia se poluchava kato napusnesh, pochivash si izvestno vreme i zapochvash na novo miasto!
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Винаги има черно на бяло, освен ако не работиш за някоя измислена компания...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

spored HRDC e 4% minimum
parvata godina moje da ne ti davat dni a samo zaplata
povecheto hora imat okolo 3 sedmici na godina (15 dena).
dosta sme po zle ot evropa no po dobre ot US no pak za smetka na tva tam praviat poveche pari ili spestiavat poveche ...abe po rabotoholichni sa.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Фирмата в която аз работя дава следните дни - след натрупани 6 месеца стаж в компанията:
- 10 дни платен годишен отпуск - трябва да се заяви по-отдалече
- 3 лични дни (за непредвидени случаи) - въпрос на договорка с прекия началник
(Тези дни могат да се ползват само в текущата година, но не и да се прехвърлят за следващата - ако в края на годината не си ги използвал всичките, това което ти е останало ти го плащат.)
- 6 дни болнични - нямаш право да взимаш повече от 3 наведнъж без документ от доктор, а ако се окаже че трябва да те няма по здравословни проблеми за повече време - влиза в сила застраховката.
Болничните могат да се прехвърлят от година на година.
- Неплатени дни - няма изрично фиксиран брой дни, всичко е по договорка с прекия началник. Реално до сега се е случвало да дават до максимум 2 седмици на колеги-имигранти които си пътуват до родните места.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

в това отношение Канада е много по назад от БГ.
в БГ кат си излезеш в псевдо-болничен си свиркаш колкото си време искаш и болничните ти се плащат, а тук започва едно ходене по мъките....та застраховки, та простотии. а и не е като да си в БАН- 30-40 дена отпуска през ллятото :cry:
Аватар
sofiya
Обратна връзка:

Мнение от sofiya »

Сашо, според служителя "по-назад" ,според работодателя "по-напред" от БГ :-)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Моят случаи:
- 15 дни платен годишен отпуск
- 3 лични дни (за непредвидени случаи)
Болнични незнам не съм се вълнувала.
Неплатени колкото се оговориш и зависи за какво.
bp_de

Мнение от bp_de »

m da :-)
kofti rabota s tiq otpuski . Nas kato ni kupixa USA menowete i naprawo se scha6naxa -kak tak a otpuska ste e 30 rabotni dni na kalpak?
mi taka - taka pische w nemskiq zakon:-)
ta se okaza 4e nqkakaw ot schefowete w USA -iz4islil 4e s wsi4kite mu praznizi i otpusk -kavi re4i -ot 12 meseza -tuka w nesko se rabori 10 - apak ni plastat za 12 estestweno :-)
w na4aloto naprawo bqxa kato bolni -ama posle swiknaxa:-)
ta idwaite nasam :-) pone otpusk -ima :-)
bateto

Мнение от bateto »

Ама какво е това животно ;платена; отпуска от къде го измислихте.Цяла годна ти удържат 4,6,8 % от заплатата според това колко седмици ти е отпуската и като излезеш на отпуска ти ги дават.Това са си твои пари дето са ти ги спестили и работодателя не ти плаща да мааш гащи ,а само да бачкаш.
Поправете ме ,ако греша.
tochica

.

Мнение от tochica »

при нас отпуската се определи по така наречения : " seniority number " , тоест според датата на започване на работа на служителя . дадоха ни по един списък със свободни дати и периоди и трябваше да изчакаме всеки преди нас да избере и след това за мен остана февруари,март или ноември 2005 .
освен това има и така наречената неплатена отпуска , която се купува от фирмата , тоест ако избера една седмица неплатена , ще ми спрат от чековете определена сума , с която си плащам на фирмата неприсъствието си .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
huba

Мнение от huba »

bateto написа:Ама какво е това животно ;платена; отпуска от къде го измислихте.Цяла годна ти удържат 4,6,8 % от заплатата според това колко седмици ти е отпуската и като излезеш на отпуска ти ги дават.Това са си твои пари дето са ти ги спестили и работодателя не ти плаща да мааш гащи ,а само да бачкаш.
Поправете ме ,ако греша.
Popraviam te vednaga.Zavisi ot firmata.V predishnata beshe taka kakto kazvash.Sega obache imam 10 dni po koleda i 2 sedmici liatoto napalno plateni ot firmata.Bolnichni ne sam polzvala, ne znam na kolko imam pravo.Jiva ili umriala sam na rabota :)
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Заключено