Ха честит праздник на всички влюбени и на всички на които им е до праздник! На мен не ми е особенно.
Каня ви да се разходите виртуално с мен в деня на Св. Валентин,нищо че разходката няма нищо общо с деня на влюбените.
Една разходка до музея на Hotel-Dieu-задължително мероприятие,но пък и интересно...Снимките на отиване са правени в движение през мръсните стъкла на колата.
И...ето че пристигнахме. "Любимата" ми болница,до болка позната... Първата болница в Монреал-исторически паметник. Не случайно отхвърлиха кандидатурата и за построяване на нейно място на мегеболница на Университета.
Входа през който влизах всеки ден в продължение на месеци:
Входа в спешно отделение със статуята на Жан Манс-основателката на болницата:
В музея,единственото нещо,което разрешиха да се снима е тази стълба от 17-ти век.
Тя е принадлежала на болница за бедни във Франция-"Maison-Dieu",която в последствие е преустроена в нещо като затвор за държане на заразни и инвалиди. Стълбата била зазидана за да не могат да избягат и по време на реконструкция на сградата много години по-късно-открита. Била подарена на Монреал и на Hotel-Dieu, който е строен по същия модел. Да ме извиняват историците,но това изнесох от днешния разказ.
По-светлото дърво по стълбата е реконструкция,по-тъмното-17-ти век.
Hei, Joy, dobre zawarnala se ! Mnogo wpe4atliawa6to zawra6tane! Kaji ot kakwo e prodiktuwano jelanieto ti da spodeli6 s nas tezi snimki: za parwi pat hodi6 dotam ili ne6to drugo? Ina4e gi razgledah s goliam interes. I tuk si imame bolnica Hotel-Dieu, i bila nai-starata w Sev. Amerika (to iska li pitane, estestweno, 4e ako ne e nai-goliamat, 6te e naj-starata )
Предполагам че не само на мен, а и на повечето форумци тук последните няколко снимки са харесали най-много. Така си е, колкото по-далече от подтискащия мегаполис, толкова по-добре.
Оле Джой,с тая болница антика ме върна в спомените ми ,това беше първото ми съприкосновение с канадската здравна система ,доктора ми направи грешна диагноза и навместо да ми измери кръвното налягане ме изпрати за клизма ,но и аз се справих достойно,ни вопъл ни стон ,нали все пак сме мъже.