влизане > Митница > летище софия ?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Kiwi

влизане > Митница > летище софия ?

Мнение от Kiwi »

Привет,

При влизане в митницата лет.София ще нося 2 циф.фотоапарата.
Въпрос:
Трябва ли да ги обявявам ?
Колко беше необлагаемата сума на ценности, валута, стоки?
Какви проблеми сте имали при пресичане ?

Благодаря ви...

-атанас
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Апаратите за подарък ли са? Ако ще ги изнасяш обратно, не трябва да ги обявяваш. Ако са за подарък обаче, трябва да ги обявиш.
За необлагаемите суми - не знам.
Аз пътувах сам с дъщеря ми и нямах никакъв проблем - от слизането от самолета до излизането от летището ми отне 25 мин. (от тях 18 си чакахме багажа). На няколко пъти ни пожелаха "добре дошли" и доста ни се усмихваха. Не са ме питали нищо. Мъжът ми дойде месец след нас - него са го питали дали има да декларира нещо и толкова. Никакви проблеми - нито на влизане, нито на излизане.
Лек път и приятно изкарване в България!
Изображение
todor73

Мнение от todor73 »

Ste te popitat ehidno i sia kvo, ia da vidim kakvo nosim ot canada :D
Ami tuka dva fotoaparata ... scenkata s loshia i dobria mitnichar :D ste gi pocherpish s edno kafe, ama niamash li statski ... ste se napraviat na vajni, mitnichari sa vse pak :wink:

stoinosta na vnasianoto triabva da e po malka ot 100 ili 150 lv mai
Kiwi

Мнение от Kiwi »

Sneji написа:Апаратите за подарък ли са? Ако ще ги изнасяш обратно, не трябва да ги обявяваш. Ако са за подарък обаче, трябва да ги обявиш.....
todor73 написа:...
Единия е подарък, другия ще го връщам обратно. Този който го обявявам трябва ли да му се плаща мито ?

Благодаря за пожеланията....

Изображение
todor73

Мнение от todor73 »

Interesno mi e na vlizane v bg kak ste dokajesh na uchtivite i dobronamereni mitnichari :lol: che ste gi podariavash ili ste gi iznasiash.
Moje i da e bla-bla-bla, ama si e bg vse pak

huba

Мнение от huba »

Opita mi ot tova liato.Nosih i laptop i kamera.Pitah triabva li da deklariram neshto.Otgovora beshe otricatelen.
Аватар
Kuma Lisa

Мнение от Kuma Lisa »

todor73 написа:Ste te popitat ehidno i sia kvo, ia da vidim kakvo nosim ot canada :D
Ami tuka dva fotoaparata ... scenkata s loshia i dobria mitnichar :D
Не ми припомняй, че на мен ми спретнаха тая постановка, пък аз не се усетих. Добре, че дойде един трети митничар и ми каза да изчезвам, докато не са се върнали ония другите двама да ме изцедят, та той ме светна какво всъщност става. И изчезнах, третия митничар се оказа пич.
Аз лично никога не декларирам нищо, освен когато нося чужди пари и са повече от 5хил. Нито камери, нито пари, нито бижута... нищо :P
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Уф аз да си призная всеки път се пробвам да декларирам нещо и ми се хилят и викат да се разкарам.А като се връщах в Канада декларирах за подаръци блузите на сестра ми и те явно решиха че не съм в ред и не обърнаха внимание на 3 литра алкохол (също декларирани :) ) .
Според мен не декларирайте,няма смисъл.
Nalex

Мнение от Nalex »

Като се връщах от Франция носех 3 GSM-a втора употреба.Бях ги купил за по 150 марки.На митницата се опитаха да ми ги конфискуват, защото според цените в Бг стрували над 200 лева единия, а аз нямах документ.Така за "Добре дошъл" трябваше да снасям по 20 лв. за почерпка.
ilian79
mutd

Мнение от ilian79 »

Информация за пътниците, преминаващи през територията на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, основни правила и разпоредби - 21.02.2004

Уважаеми пътници,
Агенция "Митници" има удоволствието да Ви поздрави и да Ви пожелае приятно пътуване.
За да бъде то безпрепятствено, моля, запознайте се с изложената по-долу информация относно изискванията на българското законодателство.
Съгласно Правилника за прилагане на Закона за митниците при всяко пътуване всеки отделен пътник има право да внесе без заплащане на мита, такси с равностоен ефект и данък върху добавената стойност известно количество придобити в чужбина стоки, както и стоки до опредеделена стойност.
Количествените норми за безмитен внос са следните:
Всеки пътник над 16 години може да внесе безмитно:

* 1 литър спиртни напитки с над 22 процента обемно алкохолно съдържание и 2 литра вино или 2 литра вино и 2 литра пенливо или подсилено вино;
* 200 къса цигари или 100 броя пурети , или 50 броя пури, или 250 грама тютюн за пушене;
* 500 грама кафе или 200 грама екстракт от кафе;
* 100 грама чай или 40 грама екстракт от чай;
* 50 грама парфюми и 250 мл. тоалетна вода;
* медикаменти в количество и вид съответстващи на личните нужди на пътника.

Пътниците, ненавършили 16 години, нямат право на безмитен внос на гореизброените стоки, с изключение на медикаментите.
Лицата, които преминават границата повече от един път в рамките на 30 последователни дни, ползват намалени норми за безмитен внос - в размер 20 на сто от горепосочените норми.

Стойностни норми за безмитен внос. Освен стоките, посочени в количествените норми за безмитен внос, пътниците над 16 години могат да внесат безмитно придобити в чужбина стоки на обща стойност до 100 евро или тяхната равностойност в друга валута.

За пътниците, ненавършили 16 години, нормата за безмитен внос на придобити в чужбина стоки е 50 евро или тяхната равностойност в друга валута.
Пътниците, които преминават границата на Република България повече от един път в рамките на 30 последователни дни, ползват намалени норми за безмитен внос на придобити в чужбина стоки в размер на 20 евро или тяхната равностойност в друга валута.
Когато се внася само една единствена стока, чиято собствена, чиято стойност е над 100 евро или равностойността в друга валута, се заплащат митните сборове и данък върху добавената стойност върху цялата стойност на стоката. Когато общата стойност на две или повече стоки, които са притежание на един пътник, надвишава 100 евро или равностойността в друга валута, безмитния внос се допуска само за част от стоките, сумата от собствените стойности, на които не надвишава 100 евро или равностойността в чужда валута.

Лимитът за безмитен внос не можа да се разпределя между двама или повече пъници.

За стоки с нетърговски характер, чиято стойност е над 100 евро, но не превишава 1500 евро (или равностойността им в друга валута) за всеки отделен пътник, се прилага единна митническа ставка в размер 5% върху собствената стойност на внасяните стоки. Стоките се облагат и с 20 % данък върху добавената стойност - ДДС.
Единната митническа ставка не се прилага за стоките, внасяни при горните условия, ако преди облагането им деклараторът предложи да се определят митата съгласно Митническата тарифа, като се отчитат и споразуменията за свободна търговия.
Стоки, които по вид и количество нямат търговски характер и за които се изисква деклариране, ако не бъдат декларирани от пътниците, преминаващи държавната граница и бъдат открити на обичайни места при митнически преглед, се отнемат в полза на държавата, независимо чия собственост са, без да се налага глоба. Ако стоките са скрити на необичайни места, те се отнемат в полза на държавата и се съставя акт за митническо и /или валутно нарушение.
Преминаващите през държавната граница пътници имат право да внасят или изнасят без заплащане на държавните вземания и предмети за лично ползване, нови и употребявани, от които един пътник може нормално да се нуждае по време на пътуването си, като се отчитат всички обстоятелства на пътуването. Тези стоки се считат за поставени под режим съответно временен внос или временен износ. Декларирането им се счита за извършено чрез преминаването на пътника през така наречения "зеления" коридор или чрез устно деклариране.
Реекспортирането на личните вещи, внесени по този начин, не може да се осъществява по-късно от момента, в който лицето, което ги е внесло, напуска митническата територия на България.
Когато се внасят или изнасят предмети с по-висока стойност е препоръчително да се попълва стоковата митническа декларация за пътници. Тази декларация се предоставя на граничния пункт преди започване на митническата проверка. Указанията в нея са български, немски, английски, френски и руски език и може да бъде попълнена на предпочитания от туриста език. Подаването на тази декларация ще спести евентуалните неприятности, които биха могли да възникнат при последващото преминаване през митницата и затова пътниците следва да я пазят до следващото им преминаване на границата. Тя представлява доказателство, че описаните в нея стоки действително са били внесени или изнесени от съответното лице.
По отношение на износа и вноса на левове и чуждестранна валута в наличност изискванията на българското законодателство са следните:

1. При внос

Местни и чуждестранни физически лица могат да внасят неограничено количество левове и чуждестранна валута в наличност. Когато размерът на внасяните парични средства е до 8000 лв или тяхната равностойност в друга валута, те не се декларират писмено и пътниците могат да преминат през "зеления коридор", което означава, че лицето няма нищо за деклариране. Когато сумата на внасяните парични средства е над 8000 лв. е необходимо да се попълни валутна митническа декларация за целите на декларирането им пред митническите органи, като пътниците задължително преминават през “червения коридор”.
2. При износ

а. Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят левове и чуждестранна валута в наличност до 8000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута без да е необходимо да декларират това писмено, като могат да преминат през “зелен коридор”. Ако сумата е от 8000 до 25 000 лв.следва да се декларира писмено във валутна митническа декларация. Когато паричните средства са над 25 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута се попълва начина на придобиване на средствата и е необходимо да се представи удостоверение от данъчната администрация, че лицето няма просрочени данъчни задължения, като номерът му се вписва във валутната митническа декларация. За местните физически лица удостоверението се издава от данъчното подразделение по постоянен адрес, а за чуждестранните физически лица – от данъчното подразделение по адрес на последно пребиваване на лицето в страната.
б. Чуждестранни физически лица могат да изнасят български левове и чуждестранна валута в наличност в размер над 25 000 лв. без удостоверение от данъчната администрация, след деклариране пред митническите органи, ако стойността на изнасяната валута или левове не надвишава стойността на внесените и декларирани средства при последното влизане на лицето в страната, за което пътника представя предходна валутна декларация при внос .

Съгласно Валутния закон на страната съществуват специални изисквания и по отношение износа на благородни метали.
Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят и внасят за лично и семейно ползване благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях в необработен и обработен вид свободно, без писмено деклариране, до следните размери:

* злато и платина в необработен и полуобработен вид (на слитъци) и монети общо до 37 г без оглед на съдържанието на златото или платината;
* бижута и аксесоари от сплави на златото и платината общо до 60 г без оглед на съдържанието на златото или платината;
* сребро в необработен или полуобработен вид и монети, както и бижута и аксесоари от сплави на среброто, общо до 300 г , без оглед на съдържанието на среброто;
* скъпоценни камъни, вградени в изделията, посочени в т.2 и 3.

Писмено се декларират благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със иот тях над горепосочените размери, както и пренасяните във вид на прах или друг вид изделия от благородни метали и скъпоценни камъни, които не са упоменати по-горе.
Декларирането на стоки, левове и чуждестранна валута в наличност, благородни меали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях, пренасяни от пътници, се извършва устно, писмено или чрез други действия (например чрез преминаване през "червения" или "зеления" коридор).
Недекларирани левове, валута, благородни метали и скъпоценни камъни се отнемат в полза на държавата.
В случаите на нарушения в по-големи размери са налагат и глоби. При установяване на недекларирана стока или валута в особено големи размери, освен тях, в полза на държавата се отнема и превозното средство, с което тя се транспортира.
Особено важно е да се знае кои стоки са забранени за внос и износ и кои стоки могат да се пренасят през границата при спазване на специален режим.
Забранени за внос, износ, реекспорт и транзит са:

* наркотични вещества и прекурсори;
* взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси;
* карантинни вредители, независимо от стадия на тяхното развитие;
* опасни химични вещества, препарати и продукти;
* хранителни продукти, химични вещества и други материали и предмети, вредни или опасни за здравето на хората;
* вещества, продукти и съоръжения, използващи, съдържащи или изработени с вещества, които нарушават озоновия слой;

По специален режим, след представяне на съответното разрешение, се допуска вносът, износът, реекспортът и транзитът на:

* екземпляри от растения и животни или ясно разпознаваеми части и производни от тях от видовете, включени в Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора;
* огнестрелни оръжия с ловно, спортно и културно предназначение и боеприпасите за тях;
* ядрен материал, радиоактивни вещества и други източници на йонизиращи лъчения;
* лекарствени продукти, които са разрешени за употреба в страната и не са с изтекъл срок на годност;
* жив дивеч и генетичен материал, ловни трофеи, паднали дивечови рога и дивечови продукти;
* паметници на културата, включително изработените от скъпоценни камъни и благородни метали;

Забранени за износ са:

* диворастящи защитени лечебни растения в свежо или изсушено състояние;
* защитени растения и животни и техните яйца и гнезда;

При нарушение на установения граничен режим за внос, износ или транзит стоките се отнемат в полза на държавата.

ли4но ползване,декларират се само ако ти искаш(принтирай текста по нагоре,те го разпространяват http://www.customs.government.bg/index_bg.html )и се разправяй ако се правят на интересни,напълно си си в правото да ги внесеш без да платиш нищо!
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ

Мнение от THC »

вземаш 3-ти фотоапарат дето нищо не струва - като почнат да врънкат за пари правиш както направи един колега преди години:
вадиш евтиния фотоапарат и крещиш така ,че цялото летище да кънти:
"рушвет ще ми искате,а?
майка ви да е** шопска!"
и го разбиваш в земята :lol: :lol:
Kiwi

Мнение от Kiwi »

THC написа:...
Това беше яко :-)

А к'во ще стане ако просто си ги декларирам .... ?
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Kiwi написа:...А к'во ще стане ако просто си ги декларирам .... ?
Аз бих ти препоръчал да направиш точно това. Никой копче не може да ти каже, ако си декларирал неща които не е трябвало да декларираш, докато за обратното най-малкото ще си намерят предлог да си изкрънкат нещо, а ако са истински митничари, може наистина да ти го конфискуват.
:beer:
Obey gravity ... It's the law!
Заключено