St.Anger написа:Ako stava vapros za parite, pri polojenie 4e ne si na naem v bg, absolutnata ravnostoinost na 800 lv e okolo 650 CAD+okolo 600 za naem =1250 CAD, a otnositelnata, t.e. otneseno kam tuka6nite tseni, 6te doide kam 1500 CAD.
Ili triabva da izkarva6 pone 1500 CAD za da si na staria ti BG standart.
Ако си сам (без жена, деца и възрастни родители) в БГ и изкарваш чисти 800 лева естествено е да ти стигат.
Обаче замисли се колко пари са необходими на едно четиричленно семейство? Същите 800 едвам ще стигат. А помощи никакви!
Освен това от наема, който си посочил, трябва да извадиш средно 100 лева за ток и то ако отопляваш/охлаждаш две стаи. В противен случай през зимата не ти мърдат 300-400 лева за ток (защото не всички живеем в София на парно).
Ако искаме да направим реална равносметка на условията за живот трябва да прибавим и децата в уравнението. Доколкото разбрах в Канада помощта е от порядъка на 250 долара. В България е 15 лева. И то ако успееш да укриеш доходите си. Иначе помощ няма.
Второто, което не отчиташ е, че има реална възможност да работят и двамата (докато в БГ обикновено ако единия има добра заплата, другия е на доста по-ниско възнагражение). Тогава елементарната сметка е: 2 души х 6 долара х 40 часа х 52 седмици + 2 деца х 250 долара х 12 месеца = 30960/12 = 2580 долара месечно. (мисля, че съм отчел правилно данъците от 7.50 заплата?)
И това е най-ниското ниво (е, социала е доста по надолу, но там има други благинки).
Нека живота като цяло е 1.5 пъти по скъп отколкото в БГ (струва ми се, че коефициента е височък що се отнася до ежедневните потребности като храна и облекло, но нека го приемем толкова). Вадим и 750 долара наем месечно. Остават 1830/1,5 = доход от порядъка на 1600 лева отнесено към БГ при положение, че семейството има собствено жилище и през зимата и лятото обитава една, максимум две стаи от жилището (с цел икономия на ток, който ако не знаете тук гони вече 16 ст).
И в заключение искам само да повторя, че това е най-ниското социално ниво. От там нататък може да става само по добре.
На вас оставам да прецените какво социално положение заема в БГ семейство с месечен доход 1600 лева.
Не ми се говори за стреса в който живеят местните "бизнесмени" от постоянно висящата като дамоклиев меч над главите им заплаха да останат без доходи и да се наредят на опашката от безработни и да се мъчат да докарат заплата от порядъка на 300-500 лева, за да може все пак някак да свържат двата края в къщи.