Guinness написа:poumpy написа: проблема, е че там не се практикува стоматологията, която аз искам.
Tова ли е стоматологията ,която искаш
poumpy написа:2. В Канада едното е 672, второто 118.
Но нали не ставаше въпос за пари
poumpy написа: Е пари се правят, но някои хора в този форум трябва да разберат, че парите не са най-важното нещо на този свят.
И щом не са най важното ,как така стана,че цената на дадена манипулация определя качеството.Между другото до колко подобни манипулации те допуснаха в Канада.
сега ще ти обясня:
1. вадене на зъб - инвестиция на време от 20-30 минути, упойка, една рентгенография, стерилизиране на няколко инструмента. Удоволетворение от вадене на зъб, който може да стои в устата след кореново лечение - нула....
2. кореново лечение - инвестиция на време от 2-3 часа, инструменти за еднократна употреба - 80 долара, заплата на сестра, няколко рентгенографии, материали за обработка на канала - 20-30 долара, стерилизация.
Удоволетворение от запазване на годен зъб в устата на пациента....
За времето на едно кореново лечение, може да се извадят 5-6 зъба. Нека хълбой да ти сметне, кое е по-изгодно, той е по-парите. Аз съм по удоволствието от работата. Аз ще ти кажа, че натоварването при кореново лечение е в пъти по-голямо от ваденето и на 10 зъба.
Сега разбираш ли защо кореновото лечение в Англия не доставя удоволствие и защо там колегите са по-склонни да вадят зъби? Защото или трябва да работя безплатно за да е както може да е в Северна Америка или трябва да правя компромис с професията си, нещо което съм правил достатъчно в БГ и не искам да правя повече., ако и цената да е повече да не правя коренови лечения изобщо.
Може би не съм се изразил правилно -парите са важни, всеки от нас работи и заради парите, но не може те да определят лечебния план за толкова елементарни неща като вадене и кореново лечение.
Относно последния ти въпрос. Аз съм на 32 и имам вече 4 години трудов стаж като зъболекар в БГ. Ако ще и още 10 да не практикувам тук, то пак ми остават някакви си 20 години да работя стоматологията, която искам и да си доставям удоволетворение от свършената работа. Все едно Англия и ЕС няма да ми избягат, тоест струва си опита тук