Canadian Dream

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Заключено
pumpy

Re: Canadian Dream

Мнение от pumpy »

yahoo написа:Дискутирате неща за които нямате никакви детайли за какво точно става въпрос. И аз незнам, но допускам че щом държат да го направят значи са сметнали че им е необходимо. Вие също незнаете, но решавате че е ненужно. Това е разликата.
:y: :y: :y:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Kan_Tangra написа:Пумпи, лесно забележим факт е, че Таня хич не ги мисли нещата и се пали наедро.
Също говори, че вече раздала вещите си, а не стана ясно уредена ли и е визата.
Също, без да съм специалист, от самолет се забелязва (пък даже и от по-отдалеч, съседния континент), че само с инструменти бизнес не се прави. Ми ти един парцел за къща да купиш, че да строиш и си вътре с 50 бона (не знам колко вървят, но предполагам някъде там). Отделно тия "сглобяеми" къщи, също модулите за сглобяване ми звучат скъпо. Още 50 бона. Само за една къща до тук. Не че е проблем да се вземе заем от 100к, но за тебе и мене, дето си имаме легален статус, работим си легална работа, и заплатата е доста над минималната. Имам приятели, дето са опитвали с 15$ на час да взимат заем за жилище. Адски е трудно. Накрая примерно дават 100к, ако докараш примерно свои 70. Т.е. даунпеймънта ти става 40%. И пак говорим за канадски граждани, с чисто кредитно досие.
Земята в големите градове всъщност е доста по-скъпа от постройката, но банките така или иначе моргидж за празна земя не дават. Само ако има постройка отгоре, която те я оценяват колко всъщност може да отпуснат. Така че който ще купува парцел, по-добре да е готов с едно от тези 3 разплащателни средства: кеш, в брой или на ръка.
Това от гледна точна ако искаш да вземеш моргидж. Ако пък искаш да вземеш необезпечен (с личната ти къща примерно) бизнес заем за 100 бона, ще кажа само: good luck. Те банките не пасат трева и са наясно колко от "големите" тепърва прохождащи бизнеси успяват да оцелеят въобще, да не говорим да си върнат заема.
По отношение на инструментите, аз не съм специалист, но няма ли да има проблем 50 херцови двигатели да работят на 60 херцова мрежа? Прегряване на двигателя и т.н.?
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

miteto написа:Земята в големите градове всъщност е доста по-скъпа от постройката, но банките така или иначе моргидж за празна земя не дават. Само ако има постройка отгоре, която те я оценяват колко всъщност може да отпуснат. Така че който ще купува парцел, по-добре да е готов с едно от тези 3 разплащателни средства: кеш, в брой или на ръка.
Не ми се спори, но това съвсем не е задължително да е така. На бившето голф игрище в един от най-престижните нови квартали в Монреал където почти бяха почнали да ни строят две добри нови къщи земята беше оценена на 300к, а само къщата щеше да струва 500к с базови неща и над 650к по наш избор. Така че за ново строителство на добро място при нас земята е грубо около 1/3 от крайната цена. Отделно всяка строителна фирма има специални договори с някои банки, които финансират поетапно проекта и отпускат парите след инспекция докъде е стигнало строителството. Бяхме одобрени за 800к заем за нещо което е само проект, а ние се бяхме ангажирали да платим даунпеймънт само 20% от цялата цена което не покрива дори стойноста на земята. Верно е, че избора не беше голям и договарянето само с 2 банки готови да финансират не е същото като да търсиш най-добрата оферта между всички за вече построена къща, но пък идеята беше да приемем условията им за 5г договор и после след построяването на къщата да се прехвърлим другаде при по-добри условия.
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

yahoo написа:Дискутирате неща за които нямате никакви детайли за какво точно става въпрос. И аз незнам, но допускам че щом държат да го направят значи са сметнали че им е необходимо. Вие също незнаете, но решавате че е ненужно. Това е разликата.

Когато влизаш в непозната територия извън твоя домейн е така - трябва да се вслушваш в съвети на хора по-опитни от теб. Така и тя ако е разумна ще го направи същото.
Лично аз мога да споделя също преди 4-5 години как не послушах по-опитни от мен и сега бера плодовете на грешките ми заради незнанието ми за законите и процедурите на тукашна териотрия.

В моя случай става въпрос за имиграционна политика - Всички ми казваха навремето ожени се за приятелката си и заминете и емигрирайте заедно защото после докарването на съпруг или съпруга трае 2,5-4години когато си на PR статут аз не ги послушах, като си мислех, че се майтапят защото си мислех, че САЩ е бяла страна и няма да позволи разделени семейства. Е сега го виждам това в действие...
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

apple написа:Не ти разбирам логиката ама карай да върви... Що за спокойствие е една цяла заплата да върви за нещо, което не е сигурно, че ще бъде твое поради ограничеността на човешката работоспособност и времетраене на живота средно статистически погледнато.
Емигрантите идват от чужбина и тука нямат апартамент оставен от тати и дядо. Т.е. трябва да се плаща за подслон. Повече хора гледат да купуват нещо, което струва горе долу колкото наем на подобно жилище. С ниския лихвен процент и (доскоро) 35 и 40 годишни амортизации, месечните вноски се връзваха приблизително колкото наем. Ако се направят хирургически сметки, може да излезе че единия или другия вариант е 100-200 долара по-изгоден от чисто финансова гледна точка. Повечето хора не правят толкова детайлни сметки или включват и други фактори освен финансовите. Каква е разликата дали ще плащаш до живот $1000 наем или $1200 вноски на банката? Ако от разбивката на тия $1200 главницата е повече от $200, даже си по-добре от наем. Без даже въобще да се разчита на някакво бъдещо оскъпяване на имота (което в дългосрочен план е неизбежно).
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

yahoo написа: Не ми се спори, но това съвсем не е задължително да е така. На бившето голф игрище в един от най-престижните нови квартали в Монреал където почти бяха почнали да ни строят две добри нови къщи земята беше оценена на 300к
И не мен не мога се спори, но ... ;)

Кой бил тоя престижен нов квартал, дето петното било "оценено" на 300'000?
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Новото строителство на голф игрището в Боа-Франк. (ново беше преди 3-4г. сега не съм ходил да видя, но ако все още има парцели ще са дори по-скъпи)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

yahoo написа:
miteto написа:Земята в големите градове всъщност е доста по-скъпа от постройката, но банките така или иначе моргидж за празна земя не дават. Само ако има постройка отгоре, която те я оценяват колко всъщност може да отпуснат. Така че който ще купува парцел, по-добре да е готов с едно от тези 3 разплащателни средства: кеш, в брой или на ръка.
Не ми се спори, но това съвсем не е задължително да е така. На бившето голф игрище в един от най-престижните нови квартали в Монреал където почти бяха почнали да ни строят две добри нови къщи земята беше оценена на 300к, а само къщата щеше да струва 500к с базови неща и над 650к по наш избор. Така че за ново строителство на добро място при нас земята е грубо около 1/3 от крайната цена. Отделно всяка строителна фирма има специални договори с някои банки, които финансират поетапно проекта и отпускат парите след инспекция докъде е стигнало строителството. Бяхме одобрени за 800к заем за нещо което е само проект, а ние се бяхме ангажирали да платим даунпеймънт само 20% от цялата цена което не покрива дори стойноста на земята. Верно е, че избора не беше голям и договарянето само с 2 банки готови да финансират не е същото като да търсиш най-добрата оферта между всички за вече построена къща, но пък идеята беше да приемем условията им за 5г договор и после след построяването на къщата да се прехвърлим другаде при по-добри условия.
Да, изказах се малко абсолютно - не е задължително парцела да е по-скъп от къщата. За останалото - ти не си купувал парцел, ти си купувал "къща на зелено". Според мен има голяма разлика. Да купуваш парцел според мен е да вземеш парче земя и после да строиш на нея когато искаш, а може и да я дръжиш незастроена, само като инвестиция. Доколкото знам за такива покупки банките не дават моргидж. За къща на зелено, схемата е отработена и няма значение дали къщата е $50,000 или $1,000,000 - както сам казваш банките "отпускат парите след инспекция докъде е стигнало строителството". И то само защото "строителната фирма има специални договори с някои банки". Да, има много фирми с договорки с банките да финансират зелено строителство, но според мен не са от тия фирми дето инструментите им се събират в контейнер за $2000.
Ако според теб има банки, които дават необезпечени бизнес заеми от 100 хиляди и нагоре на емигранти на една година в Канада (щото на Танчето не и се чакат 3 години примерно), ще е много полезно за нея да ги споделиш. Или пък ако има банки, които са съгласни да финансират поетапно ново строителство на фирми от тип one-man operation, с кредит скор 0 и бизнес история 0?
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Проверявали сме и този вариант, но трябваше да имаме парите в брой при закупуването само на парцела. Най-евтините тогава бяха около $150к, а тези на добро място към $300к, но пък те бяха изкупени от строителни фирми и не се продаваха (продаваха ги само ако ще строиш с тяхната фирма). За останалото си прав - новопристигнал не виждам как ще бъде одобрен за подобно нещо. Но пък и ние не знаем с колко пари пристига. Все пак идва от Англия живяла там доста дълго, а не от България.
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Машините са най-лесната работа. Какво толкова ще мушнеш в един контейнер, най-много да е някое CNC ама и то не струва милиони... Аз за пет години тук съм видял и чул доста в констракшъна но за пръв път чувам някой да си идва с инструментите от Европа. Може би си струва, не знам. В обратната посока има доста... Големият проблем ще е как да откраднем работата от италианците, португалците и събконтракторските им полски, турски, албански, сръбски, хърватски и латино бригади. Това е силно корумпиран бизнес и ако искаш да правиш големите пари ще трябва да имаш много добра стратегия и deep pockets. И все пак няма невъзможни работи, не трябва да има и много надежди обаче.. Ама айде стига съм разсъждавал на глас, че трябва да се бачка :D
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

yahoo написа:Проверявали сме и този вариант, но трябваше да имаме парите в брой при закупуването само на парцела. Най-евтините тогава бяха около $150к, а тези на добро място към $300к, но пък те бяха изкупени от строителни фирми и не се продаваха (продаваха ги само ако ще строиш с тяхната фирма). За останалото си прав - новопристигнал не виждам как ще бъде одобрен за подобно нещо. Но пък и ние не знаем с колко пари пристига. Все пак идва от Англия живяла там доста дълго, а не от България.
Ти ако си богат в Англия, би ли отишъл в Реджина на м***а си при белите мечки при това на виза, дето няма на 2-3 часа голям град със самолет(извинявам се на всички от там) :$
Това може да го направи или човек който няма какво да губи или някой 20годишен безрасъдник.

Иначе дам, отделих 4 минути от живота си да проуча Реджина, Съскачуан, Канада.
И не - не съм очарован, да не кажа, че ако давах 0,1процент шанс за успешен бизнес, вече се замислям за 0,01.
Това е град който не нараства като население. Последните 20-30години си седи 190-200к което автоматично значи, че бизнесите са наследствени и всички се знаят до 9то коляно...
Ще ми е много интересен живота на Танчето, дано да не спира да пише. :lol:
pumpy

Мнение от pumpy »

Californian написа: Ти ако си богат в Англия, би ли отишъл в Реджина на м***а си при белите мечки при това на виза, дето няма на 2-3 часа голям град със самолет(извинявам се на всички от там) :$
Това може да го направи или човек който няма какво да губи или някой 20годишен безрасъдник.
:
Ти видимо не виждаш картинката както я вижда тя:
- редовна процедура в момента НЯМА. Ще я отворят през май тази година с неясни промени и неясно колко време за да кацнеш на канадска земя;
- с работна виза си тук след няколко месеца (може и преди май тази година) и докато иначе би ти "текла" федералната процедура си взел вече на място ПР карта, имаш 2-3 години опит и кредитна история и си доста по-напред с материала, отколкото ако беше чакал редовната федерална програма. Е живял си бил в полето някъде - голяма работа, "спестил" си 2-3 години, в които имаче би живял в Лондон (който не ти харесва) или може би по-зле в България.....

Ако не ми вярваш, виж по колко време чакат в момента хората за кебекарската програма, по която преди няколко години се минаваше за до 9 месеца ???

И питай всеки от кандидатите от България, дето чакат с година за интервю: ако им предложат днес заминавне на работна виза за Шикутими и ПР карта след 2 години дали ще тръгнат или ще продължат да си чакат за интервю в София/Пловдив/Видин и т.н. Що ли си мисля,ч е знам какъв ще е отговора на всичките :?:
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

tanyatais написа:Прочетох на мъжа ми написаното и само мога да вметна,че не сме се смяли така ,от сърце, от последната комедия ,която гледахме преди седмица :)
Не съм се покрила ,а бях на работа,а когато работя, правя само това :)
Ако ще чакам да взема кредит от 10 000 долара след две ,три години , еми сорри ,но това е абсурдно. Ние говорим на различни езици и за различни мечти.
Поздрав с любимата ми песен :
http://www.youtube.com/watch?v=DmeUuoxyt_E"

Танче,Танче,идея си нямаш как ще се смеете като заминете за Канада,ама смехът ще е през сълзи. ;( ;(
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Вие я отписахте още преди да е дошла. Не виждам как ще продължи да пише при толкова негативни постинги относно плановете и мечтите и. Верно е че звучи малко или повече самонадеяно (без да имаме идея доколко е подплатено - дано да е доста добре), но аз повече я виждам като един амбициозен човек готов да започне за пореден път всичко отначало и дори да и се наложи нещо да се промени в плановете им в последствие съвсем не я виждам като втора ябълка тук.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

yahoo написа:Все пак идва от Англия живяла там доста дълго, а не от България.
Именно ... затова не мога да разбера какво толкова я мислят, след като не й знаят положението.
Аз получих кредитна линия за 100К на prime rate точно 3 месеца след пристигането си в Канада. Ако ми се занимаваше с бизнес, имах начален капитал. А как я получих ? Ами като купих къща още преди да дойда и секюрвах кредитната линия с част от имота. Това стана след 5 и половина години живот в Щатите, където само аз съм работил, а Танчето е от доста по-дълго в Англия и работят и двамата.

Другото, което не разбирам е защо някой все трябва да плаче за цените на тия имоти? Като се вдигат - лошо, като падат - още по-лошо. :D Аз например гледам на нещата по следния начин: ако се вдигат - добре, явно добро решение съм взел, когато съм купувал, а ако падат - пак е добре, защото детето ми няма да трябва да чака да стане на 40, за да си позволи собствено жилище (пък и още една талашитка и на мен няма да ми навреди, винаги ще намеря някой да я наеме и да ми изплаща мортгиджа). :D Всичко е въпрос на лична настройка ... ако си от тия, за който чашата винаги е полупразна, никой не може да ти помогне.
Заключено