Holly s..t, the newcomers in this country!!!newcomer написа:като отидеш да си счупиш кратуната в канада сам ще разбереш.
мога да ти го обесня ,но моите съвети не са безплатни

Peace!
Holly s..t, the newcomers in this country!!!newcomer написа:като отидеш да си счупиш кратуната в канада сам ще разбереш.
мога да ти го обесня ,но моите съвети не са безплатни
амиго,succes написа:Ако си послужа с мисълта на един съфорумник, би трябвало да кажа, че степента ти на нехаресване на Испания е в пряка зависимост от вътрешния ти свят- не знам доколко това ти помага.
def34 написа:Едва ли някой от този форум може да ти даде адекватен съвет дали да се преместиш в Канада или да си останеш в Испания.
Имиграцията е личен избор в който следва да претеглиш плюсовете и минусите на едно такова важно решение.Доколкото разбрах си имигрирал като малък в Испания, учил си там и т.н.Едно е да заминеш в друга държава на 15 години и съвсем друго е на 30, със семейство и дете за което трябва да носиш отговорност.Социализацията е съвсем различна и доста по-дълга.Испания я познавам като турист, не съм живял там, но от това което съм видял е че е доста близо като манталитет до България.Тук обществото е съвсем различно-смисълът на живота е работа, работа, осигуряване на добър стандарт и след това спокойни старини-ако може на някое място с по-нормален климат.Т.е животът в Испания, както аз съм го видял, ще работим малко и много фиеста и сиеста, тук просто не върви.Социалнните контакти са трудни-хората са приятелски настроени, но дистанцирани и понякога ти трябва уговорки със седмици за да се видите на кафе.
Както вече ти обясниха не можеш да хванеш просто самолета и да се преместиш тук, нито можеш да платиш 20 000 долара и имиграционните да си затворят очите.Трябва да кандидатстваш по някоя от официалните имиграционни процедури и едва ако и когато те одобрят, да дойдеш тук с легален статус.Всички курсове или трейнинги които си изкарал в Испания са невалидни тук.Ако искаш да работиш в Полицията, Спешната помощ и т.н трябва да започнеш наново с учене, практика, търсене на работа, която в тези сфери може да продължи с години.Трябва да си направи реална преценка докато учиш и търсиш работа как ще се издържаш-ти и семейството ти.Това че говориш испански, португалски, руски и т.н може да е предимство в изестна степен, но не голямо.Латино общността в Канада не е много голяма и определено би имал много по-добри шансове ако знаеш мандарин или панджаби.
За мен предимствата на Канада са:
-толерантни към емигрантите
- възпитани и културни
-голяма държава с малко население-т.е вероятността да си намериш работа е евентуално по-голяма
-уреден и спокоен начин на живот-особенно за семейства с деца (ниска престъпност, добри социални услуги, добро безплатно здравеопазване)
-висок стандарт на живот-всичко е доста скъпо но и заплащането за труда ти е добро
-близост до Карибите, т.е след 3 часа полет можеш да отидеш от -20 на +30 градуса
-след добиване на статут-стравнително лесна и не толкова дълга процедура за гражданство
Недостатъци:
-голяма конкуренция на трудовия пазар-предимно от Източна и Южна Азия
-почти навсякъде искат да имаш местен опит при кандидастване за работа
-какъвто и опит да имаш от Европа в повечето случаи е неприложим
-гаден климат-зимата може да е "само" 6 месеца, но често е -20/-30 градуса
-абсолютно еднообразен релеф-езера, ферми, гори,царевица и всичко се повтаря с километри едно и също
-трудно се завързват контакти-хората са дистанцирани
-ограничени места и средства за забавление, освен ако не си outdoor person
-далече е от Европа и билетите са скъпи
Ей това е. Точно това искам да кажа и аз, въпрос е на лична перспектива, която е строго индивидуална...Канада е страна, където само този, който не е поискал, той не епостигнал това, което иска. Било студено, било диво, бунгалата били дървени, снега бил много и какво ли още не съм чувал, от хора които НЕ ИСКАТ.
NightMartini написа:Това са твоите думи:
- Аз съм строго индивидуална личност и трудно влизам в калъп.......
- Отделно стоят и канадските студени факти като започнем със спиращата дъха природа, чистотата, готината социална система и най-стабилната икономика до момента...Все фактори, които теглят осцилатора в посока ''про''......
Наистина от сърце ти желая да не се разочароваш.
Прочети пак вица, който копирах тук.
Просто исках да наблегна на факта, че има огромна разлика между посещение и емиграция.
С различни сетива гледаш държавата.
Надеждата върви с разочарованието.
Пумпи - не всичко е пари, работа, икономика. Има и други неща, като нещата, за които е писал Екзюпери. Неща, които тук трудно могат да се случат.
Пак ти желая да вземеш оптимално правилното решение.
По-добри професионални възможности, поне според мене климата не е толкова решаващ фактор.Nagual написа:
Коко мерси за градивното мнение. Не съм оставил кой знае какви лични данни така е ОК според това, което казваш, прав си. Сподели на бързо и ако е възможно синтезирай само най-важното от твоя личен опит - Защо се върна в Европа? Климата ли? Или нещо друго?
Поздрави.
Ето това е любимото ми изречение да чуя, особено от устата на жена ми, докато се излежаваме в първа класа с чаша шампанско в ръка, на път за Мауй по Коледа.....NightMartini написа: Пумпи - не всичко е пари, работа, икономика. Има и други неща, като нещата, за които е писал Екзюпери. Неща, които тук трудно могат да се случат.
Пак ти желая да вземеш оптимално правилното решение.
И после другите били психолози, така и не разбра иронията ми в мнението.Nagual написа:Мерси за отговора. Знам, че е такаНавсякъде е така, а факторите които движат осцилатора от ''про'' към ''контра'' или обратно, или го балансират, са съвсем различни при всеки човек, все пак не сме кошерно съзнание...и всички сме различни, което е и красивото у човеците...Типа съзнание, което е интегрирало разбирането за тези неща вътрешно резонира с типа държави като Канада именно заради фактора ''разлики'', които са в директна зависимост с ''възможности'' поради същата причина. Трудно е за обяснение, а и няма нужда.
Това е и отговор за колегатащом споменава вътрешният свят.