КАКЪВ СМИСЪЛ ИМА, ДЕТЕТО ВИ ДА ЗНАЕ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

IFF написа:
krimon написа: По-малкото кореспондира с три деца на неговата възраст в България (от различни градове) чрез обикновена поща :) и определено е на нивото на изискванията в България.
И аз навремето си пишех с другарчета от СССР.
Аз със японки :twisted:
pumpy

Мнение от pumpy »

ablood написа:Нямам оксфордски акцент, но вярвам, че мога да дам доста добро начало на децата. В детската градина няма нито един емигрант освен тях, камо ли българин. Защо да им усложнявам живота? Не ми е проблем да направя това усилие за тях.
Усилието ти е напълно ненужно. Миналата година на родителска среща с школото на сина ми в Денвър, учителката ме попита дали си говорим на френски вкъщи ? :shock: Аз учудено я попитах как е стигнала до това заключение ? " Еми защото нали идвате от Монреал и понеже Алекс има лек акцент всеки понеделник сутрин, но до обяд изчезва"
На мен ми се видя много смешно и й обясних, че вкъщи си говорим на чист български, ако и да идваме от Монреал.
Та значи да обобщя; моето дете дойде тук на 3.5 години. Тръгна на втората седмица на френска детска градина. После мина на английска, после пак на френски и накрая стигнахме до Денвър пак на английски. Нито един ден не сме си проговорили вкъщи на нещо друго освен български. Даже когато сутрин, закъснявайки за училище ме е питал " белът рингна ли?" не съм мъ отговарял докато не ми зададе въпроса на нормален български език. В училище, днес е по средата на класа и по английски и по иврит, без особена помощ от моя страна. Вкъщи продължаваме да си говорим на български и така ще бъде винаги. Усилието ще го направи той, а не аз, защото в този живот това е най-малкото усилие, което може човек да направи - да говори майчиния си език....
IFF

Мнение от IFF »

poumpy написа:
ablood написа:Нямам оксфордски акцент, но вярвам, че мога да дам доста добро начало на децата. В детската градина няма нито един емигрант освен тях, камо ли българин. Защо да им усложнявам живота? Не ми е проблем да направя това усилие за тях.
Усилието ти е напълно ненужно. Миналата година на родителска среща с школото на сина ми в Денвър, учителката ме попита дали си говорим на френски вкъщи ? :shock: Аз учудено я попитах как е стигнала до това заключение ? " Еми защото нали идвате от Монреал и понеже Алекс има лек акцент всеки понеделник сутрин, но до обяд изчезва"
На мен ми се видя много смешно и й обясних, че вкъщи си говорим на чист български, ако и да идваме от Монреал.
Та значи да обобщя; моето дете дойде тук на 3.5 години. Тръгна на втората седмица на френска детска градина. После мина на английска, после пак на френски и накрая стигнахме до Денвър пак на английски. Нито един ден не сме си проговорили вкъщи на нещо друго освен български. Даже когато сутрин, закъснявайки за училище ме е питал " белът рингна ли?" не съм мъ отговарял докато не ми зададе въпроса на нормален български език. В училище, днес е по средата на класа и по английски и по иврит, без особена помощ от моя страна. Вкъщи продължаваме да си говорим на български и така ще бъде винаги. Усилието ще го направи той, а не аз, защото в този живот това е най-малкото усилие, което може човек да направи - да говори майчиния си език....
Абе ти на ударен ли се правиш,тука обсъждаме дали да ги учим да четат и пишат,за говоренето си е ясно.На блъди не му вервай много на какъв език си говори в къщи.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

ablood, у нас също винаги се е говорило само на български. Това по никакъв начин не попречи на децата ми да научат френски и английски без особени усилия.

Френски говорят без абсолютно никакъв акцент, или по-точно с кебекасрски акцент. Както споменах вече никой не им е говорил на френски с кебекарски акцент в къщи. От началото имаше объркване с нови думи, които са научили на френски а никога не са знаели на български. Но това постепенно отмина и сега почти не правят каши. Естествено от време на време ги поправям за някой израз или дума да български, както и те мен за такива на френски. Все пак аз говоря доста добър български а те доста добър кебекарски , така, че това е напълно логично.

Накратко, нямаше никаква нужда да им се говори на други езици в къщи за да им се помага.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

ОК, твоите са гениални. :wink:
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

ablood написа:ОК, твоите са гениални. :wink:
А не са. Най-обикновени деца.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Marto написа: 1. Ако жена ми е, да речем, италианка. Четири езика как да го научим детето. Което води до следия въпрос:
Абе ти фани некоя италианка, па да видиш как децата ше парларе италиано, че чак ушите ша им пращят :lol: И ти също :P
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Marto написа:2. Няма ли да е по-добре за детето да изразходва това време и тази енергия да научи нещо друго? Пиано, цигулка... избори много.
детето ми е в музикално училище и свири на цигулка :D
освен това се занимава активно с хокей /през зимата/, футбол /през лятото/ и целогодишно с плуване :roll:
Тези му дейности хич не му пречат да си учи и българският език :beer:

За италианката - не знам. Виж с нея дали няма да ти съдере кожата, ако детето ви не от глава до пети италианче :wink: Във всеки случай двамата главни шефове в работата ми са италианци и хич не им пука да си говорят пред нас на италиански - кой разбрал - разбрал ... Даже ако се запишеш на курс по италиански и го издържиш успешно, ще ти го платят :P
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Omega3

Мнение от Omega3 »

http://www.youtube.com/watch?v=M_bvT-DG ... re=related

това е за истинските разбирачи
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Честно казано не бих си заключила детето в събота и неделя вкъщи да учи български или каквото и да е. Това са дни за почивка.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

А бе я оставете децата да правят каквото си искат...

http://www.youtube.com/watch?v=WT1LXhgXPWs
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Любо, някои хора толкова отдавна не са се забавлявали (ако изобщо някога са), че се дразнят когато собствените им деца си играят безгрижно и се опитват "да им организират" свободното време пълноценно според собствените им виждания.

Децата трябва да бъдат ограничавани от дълъг престой пред екрана, но дали ще прекарват свободното си време в игра на двора, или в зубрене на български...

Всеки от нас е виждал еврейски училища, но там става дума за език, и писменост, която се цени в доста влиятелни среди. За семейния бизнес е почти задължително. Обществото е сплотено. Имат цял свят за управление, не им е лесно. :wink:

А българския език... той и в България вече губи позиции.
Странджата

Мнение от Странджата »

Подкрепям Кримон , което си е истина , истина си е! Подкрепям и газара , а Драго , беше се посафирясъл бре ! Къде е Родина , майчин език , къде е догания и простотия?! Ако щеш се прекръсти на Бисер Бисеров и си говори с децата на ескимоски , поне откъм лев и адаптация ще ускориш нещата!
semeen

Мнение от semeen »

"Българин е кой не сменя името си за печена кокошка"

Аз искам да съм в Канада, заради по-големите възможности за децата ми и заради нормалното човешко отношение, а не защото искам да забравя, че съм българин.

През османското владичество гърците получили право да се разпореждат с духовния живот на българите. Българските книги били обявени за нечисти и унищожавани, а българските мъже били обучавани в гръцки училища, където български не се преподавал. И тогава съществувал реалният риск нашият език да изчезне. Но не станало! Гърците не хванали българските жени. Вкъщи българките говорили с децата си на български и спасили този изстрадал язик. По-късно и един български монах написал едно книжле и започнало да се чете на български. Започнали да се отварят български училища и ... започнало възраждането.

С какво животът в чужбина е по-различен от времето, в което никъде не се е преподавал български, но се е навирал в лицата ни гръчкия. И тогава много хора се погърчили, други се потурчили. А трети останали българи. И ние сме потомци точно на третите.

Чужбината е поредната отбивка, в която ще свърнат уморените духом, а истинските българи ще продължат напред.

Мисля, че днес ставащото в България е не по-малко опасно за душите на българчетата, от това да живеят в чужда страна. В тази връзка може да е по-добре да се живее в нормални страни, където е нужно да се полага усилие от страна на родителите за съхраняването на нашия свещен език.

Аз и съпругата ми ще положим тези усилия.
Fireman

Мнение от Fireman »

Kато ви чета някои имам чувството,че сте "болни" хора на тема България и Българското :roll:
Защо тогава сте емигрирали или тепърва го правите :?: ,познавате толкова добре историята на България,Обичате България,жадувате за България ....хайде де,Тя е тук,идвайте си,прибирайте се ,Тя ви чака...
Заключено