Постоянен договор или контракт (агенция)?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор

Постоянен договор или контракт?

Предпочитам да работя с постоянен договор
20
69%
Печеля повече с контракт и това ме устройва
3
10%
Все ми е тая, стига да има работа
6
21%

Общо гласове: 29
Joy

Мнение от Joy »

Ако си "чула" подобна историйка продай я веднага на първия вестник.Плащат "тонове мангизи" за подобни сензацийки,а и ще "избиеш" разликата,а кой знае може и рибата да избиеш.Невероятен кретенизъм.
Всъщност...те вестниците отдавна говорят за изкуственото източване на тези фирми... :? Някак не бях се вчитала подробно в схемите, пък и въобще не съм предполагала че може да съществува нещо толкова плитко и на гърба на работещите... :?
speedy

Мнение от speedy »

Joy написа:
Ако си "чула" подобна историйка продай я веднага на първия вестник.Плащат "тонове мангизи" за подобни сензацийки,а и ще "избиеш" разликата,а кой знае може и рибата да избиеш.Невероятен кретенизъм.
Всъщност...те вестниците отдавна говорят за изкуственото източване на тези фирми... :? Някак не бях се вчитала подробно в схемите, пък и въобще не съм предполагала че може да съществува нещо толкова плитко и на гърба на работещите... :?
Не на гърба на работещите, а на гърба на собствениците. Да приемем, че съзаклятието на агенциите е истина и е много по-добре да си контрактор.

Ако няма дял във фирмата, не мога да си обясня защо мъжът ти не е станал контрактор. Или да отиде при собствениците и да им каже как могат да спестят пари.

Ако пък има дял - как търпи да му крадат парите и не е изритал лошите управители.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Joy

Мнение от Joy »

Не на гърба на работещите, а на гърба на собствениците.
Да приемем, че и двете. Да кажем, че става въпрос за фирми със солиден дял държавно участие, не са само частна собственост. Но във всички положения, на гърба на фирмата и за сметка на цялото развитие на тази промишленост. Но не може да се отрече и, че някой се обогатява на твой гръб нали? Ти работиш, агенцията прибира до 1/3 от заплащането за труда ти. Просто така, без някой и пръста да си е мръднал. Хипотетично ти би могъл да работиш сам за себе си сключвайки договор с компанията, но ТЦ! Тя не набира такива, а само минали през чичовата фирмичка.
Ако няма дял във фирмата, не мога да си обясня защо мъжът ти не е станал контрактор. Или да отиде при собствениците и да им каже как могат да спестят пари.
Тези, при които хипотетично би трябвало да отиде, точно те лапат от цялата работа. :lol: :lol: А защо не е контрактор, това е отделен въпрос. Има подписан договор за задължителна работа определено време и освен това има известен личен интерес.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Джой, пак казвам, че на фирмата и е по ефтино да наема хора на контракт, но ако ти наистина го вярваш това, което си написъла за чичовци и т.н., моят съвет е следният:
Родствени връзки особенно при т.нар. екзекютив позиции се обявяват задължително при подписването на т. нар. Code of Business Conduct... Моят съвет е да се обърнеш с информацията, която имаш към твоят народен преставител и после към любимата ти телевизиа/радио/вестник и ще им видиш сметката...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Джой, ти тотално си се оплела според мен. Едно е човек на договор т.е. консултант, друго е човек отдаден под наем от агенция, а трето е под-изпълнител. Та въпросът ти за кои става дума? Защото реално контактор когато се отнася за човек е по -скоро консултант , човек сключил директно договор с фирмата .Това носи известна доза риск, днес имаш работа , утре нямаш, затова си и по-добре платен. Когато имаш договор с агенция ти не си никакъв контрактор, а наемен работник на които работодател се явява агенцията посредник. Реално не взимаш толкова парите които фирмата плаща за теб, но това пак предполага някаква сигурност защото агенцията има изгода да ти търси работа.
Според мен далаверата е при под изпълнителите, те преспокойно могат да бъдат фирми на някой от ръководния апарат. Но това важи повече при държаните поръчки.
Това дали за една фирма е по изгодно да има постоянен персонал или не е въпрос на мениджмънт. Ако фирмата има постоянна натовареност, може да е изгодно да подържа определено количество квалифицирани постоянни работници .Ако обаче натовареността е от дъжд на вятър е по изгодно да наемеш хора на договор само за периода през които имаш работа. Еднозначен отговор няма, според случая е.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Joy

Мнение от Joy »

Lub0 написа:Джой, пак казвам, че на фирмата и е по ефтино да наема хора на контракт, но ако ти наистина го вярваш това, което си написъла за чичовци и т.н., моят съвет е следният:
Родствени връзки особенно при т.нар. екзекютив позиции се обявяват задължително при подписването на т. нар. Code of Business Conduct... Моят съвет е да се обърнеш с информацията, която имаш към твоят народен преставител и после към любимата ти телевизиа/радио/вестник и ще им видиш сметката...
:D Брей, Любо, има ли нормален човек, който би искал да види сметката на този който му дава хляба? :lol:
Това не е моя работа, нито на никоя "дребна рибка" да бърка на акулите в устата. Това са очевидни неща, 1\3 от работещите в тези компании са от агенции.

А ти ако имаш сметки как излиза по-евтино да плащаш 60/час вместо 25, аз с готовност ще чуя. :wink:
haimana

Мнение от haimana »

Абе те подобни схеми са ни познати от едно друго място, където собствеността върху предприятието е държавна, а се слагат фирмички на входа и изхода за да се обере печалбата. Доколкото разбирам, Джой предполага, че тук схемата е същата, само че е приложено при човешкия ресурс. То няма лошо, ама по допускане ако я има тая схема при труда, що да я няма и при суровините, че и при готовата продукция.
Аз не съм много наясно как можеш да получиш инфо за заплащането на контрактор (60 $/ч)- дори самият той да ти даде това инфо, пак остава въпросът за частта заделена за агенцията (10-15$/ч).
Не виждам логиката, да се дават 60$/ч на контрактор и да се прибират 10-15$, вместо да му се дадат 40$ и да се приберат от агенцията 30-35$ :nenam: :D .Контракторът пак ще е едни гърди пред някой на договор :roll:
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Джой , просто това че фирмата плаща 25 долара на час не значи , че постояният й работник струва на фирмата 25 долара на час. Плащат му данъци, пенсия, ваканции. бонуси, обучение и т.н.. реално може да струва 50 долара на час, че и нагоре.

Радой Ралин
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Аз лично ако знам нещо нередно изобщо не бих им цепил басма, фирмата няма да изчезне, ако махнат ръководството, пък и да я закрият, фирми много, ще си намериш по-добра работа със сигурност, тамън ще имаш и стимул, само че еднои ми е чудно: ти как знаеш какви са масовите заплати във фирмата и какви са тези на контракторите? Да не говорим за това колко всъщност струва един служител на фирмата както ти е казала Ира...
Lub0 for President!
###############
Joy

Мнение от Joy »

IRA написа:Джой , просто това че фирмата плаща 25 долара на час не значи , че постояният й работник струва на фирмата 25 долара на час. Плащат му данъци, пенсия, ваканции. бонуси, обучение и т.н.. реално може да струва 50 долара на час, че и нагоре.
Кви данъци и пенсия му плащат бе Ира? Искаш да кажеш, удържат му от брутото в 25/час. :lol: Едничкото обучение на мъжа ми до сега струва на фирмата 3000, а на мъжа ми -контракт за задължителна работа при тях за няколко години. :lol: :lol: Колкото повече от 25 д/час и да излиза, просто не можеш да ме убедиш, че може да достигне 60д/час. Няма начин.
Аз лично ако знам нещо нередно изобщо не бих им цепил басма, фирмата няма да изчезне, ако махнат ръководството, пък и да я закрият, фирми много, ще си намериш по-добра работа със сигурност
:lol: :lol: Блазя им на програмистите, кво да кажа...Любо, става въпрос за избор между 2-3 компании и за хора, които се знаят. Или нещо не схващаш? Как ли пък не се е махнало ръководството! :lol: Хайде не ме карай да назовавам имена.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Joy написа:Кви данъци и пенсия му плащат бе Ира? Искаш да кажеш, удържат му от брутото в 25/час. :lol: Едничкото обучение на мъжа ми до сега струва на фирмата 3000, а на мъжа ми -контракт за задължителна работа при тях за няколко години. :lol: :lol: Колкото повече от 25 д/час и да излиза, просто не можеш да ме убедиш, че може да достигне 60д/час. Няма начин.
Знаеш ли Джой, мен пък е трудно да ме убедиш че за една и съща работа разликата в заплащането е толкова голяма и се свежда само до това дали си на постоянно място или на контракт.

А иначе ИРА е права че разходите за персонала - хората на постоянни трудови договори - не се свежда само до заплатата която им се плаща, а от гледна точна на фирмата има и други разходи.

Не на последно място - аз също мисля че бъркаш понятията що се отнася до работа през агенция и работа на контракт.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Joy, е каква е тази секретна държавна работа дето само 2-3 фирми я вършат и всички се познават, в коя индустрия е? аероспейс? фармацефтика? Кажи поне една компания, не тази на съпруга ти, че ми стана много интересно...
Lub0 for President!
###############
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Джой , като разбереш пък колко взима един рекрутор когато ти намери работа( не го взимай буквално, използвам те само за пример) ептен ще побелееш :lol:
И все пак не разбирам , 60 долара на час взима агенцията или човекът пратен от нея? От къде знаеш колко взима агенцията? Обикновено самият човек сключил договор с някоя агенция не знае колко взима тя за него.

Радой Ралин
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Бомбардие сигурно. Там имам познати пратени от агенции.

Радой Ралин
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Бомбардие не е държавна фирма...
Lub0 for President!
###############
Публикувай отговор