becks написа:Ама тва им е роден език, а пък аз съм току-що пристигнал. И тва че са сервитьорки не значи че не са и студентки в същото време
Освен това въпросните неграмотни сервитьорки са продукт на канадското държавно средно образование.
Бекс, какво очакваш от системата? Дори най-перфектната система не може да направи всички еднакво грамотни. Все трябва да има и такива, дето ще пишат масово с грешки. Ти видял ли си какво представлява "грамотността" на съвременните български младежи? Сега поне това се вижда много добре в интернет. Ами едни го имат, други го нямат. Едно време тоталитарната образователна система изтискваше всички, за да ги направи уж грамотни. Не че го постигаше, но ако един индивид е решил да си остане тъп, нищо не е в състояние да промени статуквото.
Аз просто наблюдавам и си правя изводи. Дали са верни не знам. Ама и всички примери до тук са изводи от частното към общото - Мойто гардже е най-умното, следователно системата е супер.
becks написа:Аз нямам много наблюдения върху канадското образование, ама като знам някои сервитьорки канадки какъв правопис имат, то с мойта проста езикова гимназия направо се чуствам като завършил елитен колеж
Сравняваш грамотността на завършил езикова гимназия и университет със тази на сервитьорки Е ако отидеш да се мериш и с някой хоумлес направо Чарлз Дикенс ще се почустваш
Ама тва им е роден език, а пък аз съм току-що пристигнал. И тва че са сервитьорки не значи че не са и студентки в същото време
Освен това въпросните неграмотни сервитьорки са продукт на канадското държавно средно образование.
Бекс, не се и съмнявам че ги удряш местните в земята по правопис, правоговор, граматика, произношение и т.н.
Отивам да й помагам - тя търси на друга буква търси със "с", а то се пише с "s" ... питах тогава близки и далечни познати, може ли някой бг студент да не може да намери дума в речника [/quote]
Жестоко, krimon!
Това като случая с американците дето ме питат кое как се пише, докато накрая една се светна: 'Намерили сме кого да питаме! Предполага се, че ние трябва да знаем по-добре!' - брутру
becks написа:Аз нямам много наблюдения върху канадското образование, ама като знам някои сервитьорки канадки какъв правопис имат, то с мойта проста езикова гимназия направо се чуствам като завършил елитен колеж
Сравняваш грамотността на завършил езикова гимназия и университет със тази на сервитьорки Е ако отидеш да се мериш и с някой хоумлес направо Чарлз Дикенс ще се почустваш
Ама тва им е роден език, а пък аз съм току-що пристигнал. И тва че са сервитьорки не значи че не са и студентки в същото време
Бекс, не се и съмнявам че ги удряш местните в земята по правопис, правоговор, граматика, произношение и т.н.
Ами като от третия опит не можа да напише правилно Mediterranean salad и казах, че на тест по английски ще изкарам повече от нея. Тва го казах просто на шега.
Много скоро бях натопен пред шефа. Според нея имало езикова бариера между мен и клиентите
becks написа:Ами като от третия опит не можа да напише правилно Mediterranean salad и казах, че на тест по английски ще изкарам повече от нея. Тва го казах просто на шега.
Така де, и аз тва викам - българския английски - най-добрия английски. Кажи сега и как произношението ти е по-добро от нейното, щото е по-близо до правилния бритиш инглиш, пък тя говори на някъв диалект (америкън инглиш)