Този спор нещо се проточи и почва да си губи смисъла. Не съм съгласен хора, които не са били в Канада, да правят преценки за начина на живот там. Не съм съгласен и с това, да натрапваме собственото си виждане, когато ни искат просто информация. Наистина, Рая не се намира в Канада, там също има проблеми и неуредици, но тя съвсем не е толкова страшна.
1. В Канада пушат марихуана, въпреки социалната система има много просяци...- в БГ марихуаната не се гледа в задния двор, така ли? а просяците тук са поради липса на социална система, докато там това е въпрос на личен избор- мърша има на всякъде-много хора не им се работи и такъв живот ги устройва...
2. Не е никак лошо това, че има морални ценности в Канада(визирам заплахата от обвинение в сексуален тороз)- и ако понякога прекаляват-това по-лошо ли е от пълната липса на морал в БГ? Аз лично предпочитам да има ценности- не е нормално 13-14 годишна "мома" да ходи полугола по улиците, не е нормално вечер заведенията да са пълни с недорасли подрастващи, много неща не са нормални...
3. Масова некомпетентност в Канада? Има много да гони българската

При тези печатници за дипломи в които се обърнаха университетите по-малко ли са некомпетентните специалисти у нас? И колко нови ще има?
4. Ако не ти харесва големия град в Канада можеш да отидеш на село, и там пак ще имаш възможности за препитание. Готов съм да поканя всеки опонент в родното ми градче от селски тип:) в БГ на гости- и ще броиме заедно възможните работни места....а после на кайсиева ракия ще направим статистиката.... ако има какво да се смята.
5. Претендирам че съм специалист в областта си, но дори в "братска" Румъния колегите ми вземат 5 пъти повече от мен- това са факти, доказателства-на лични. За да не каже някой- "ако беше специалист щеше да се реализираш и тук"- реализирал съм се (поне така си мисля )- ръководител на .... нещо съм- вземам около 1200-1300 лв. на месец. Смешни са за отговорността и нервите, ама аз това и правя- смея се.
6. Интересно ми е, в България парите не са ли основна мерна единица? В целия свят е така, не само в БГ и Канада.
7. Ако някъде има културен живот в Северна Америка- то това е Кебек- всеки квартал е с библиотека, лятото има всяка седмица различен фестивал, а и през другите сезони не липсват. Е, и в БГ има.... сборове-чалга, кебапчета, разредена бира....
8. Канадските политици били незаинтересовани?

Смешка- тази зима отмениха договор за приватизация на парк в Кебек защото на местното население не му хареса плана за застояването на парка и направи граждански протест, но може би политиците там все пак са нагли, знам ли... Дано и в БГ се появят такива.
9. България е с много по-красива природа. Винаги ми трепва когато се прибирам от чужбина в БГ- наистина е красива. Но..... ами вижте последното решение на правителството за застрояване на Черноморието... добре че имам стари снимки от преди години, та да мога да си спомня какво беше природа.
Мога да пиша още много ама не ми е това целта. С две думи- всеки има право да търси своя живот - не плашете хората а им давайте обективна информация. Моята мисля че е такава- бил съм в Канада, САЩ и повечето европейски страни. Според някои хора има какво да губя като напускам БГ, но ИСКАМ да го загубя, за да дам на децата си шанс, защото "незаинтересованите" Канадски политици все пак си решават вътрешните проблеми. Дано стане така и в България. И се извинявам предварително ако съм засегнал някого.