РАЗОЧАРОВАНИЕ В ПЪРВИТЕ ДНИ СЛЕД ИНТЕРВЮТО......

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
ivanko13
Модератор
Мнения: 3602
Регистриран на: Сря Юни 29, 2005 5:02 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от ivanko13 »

peter_pan написа: metro, boulot, dodo, както го наричат в монреал
И което са взаимствали от парижани :D
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
LyuboK
Мнения: 57
Регистриран на: Чет Сеп 14, 2006 11:18 am

Мнение от LyuboK »

metro, boulot, dodo, както го наричат в монреал

Трябва да ви кажа, че за да печелите в България над 1000 лв. по напълно честен начин ви трябват много повече и от метрото и от булото и от додото. Лично съм го изпитал, имам и колеги, които се трепят по 15 часа на ден за тези пари. Обаче много ли са тези пари според вас дори и за България?
Също така не съм казвал нищо за Канада, защото не съм бил там и не мога да коментирам. Обаче едно е сигурно ако не ми хареса там, няма да се върна в България поради казаните вече причини.
Може би сравнявам България спрямо страните в които съм бил-Норвегия, Унгария. В Унгария съм живял около 5 години. Трябва да ви кажа, че хората са много точни и приветливи. Поздравяват те на всякъде, чисто е, спазват се стриктно правилата за движение, хората са със спокойни лица, липсват мутрите и комплексарите, държи се на естетиката и реда. Знам че е скъпо по заведенията знам и за много други недостатъци, даже съм имал инциденти заради които трябваше да намразя унгарците и Унгария, но това не е станало и няма да стане. Унгария я чувствам като моя втора родина.
Съжалявам искрено че ние българите не успяхме да съхраним индивидуалността си да запазим българският дух и България, като една достойна страна с достоен народ и всички ние да се чувсваме наистина горди че сме българи, така както гърците или германците са горди и бранят националното си самосъзнание.
Наистина жалко!!!
peter_pan
Мнения: 883
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 3:45 am
Местоположение: България/ Европа
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

България според мен е в подем. Аз съм в БГ в момента и смятам тук да остана засега. Ако нещо се промени в това отношение, избора няма да е Америка, а по-скоро Европа. Аз не знам в кой град си, но според мен в БГ има доста прогресивни градове като Варна и София и такива, които изостават икономически като Пловдив - родния ми град. Не казвам, че 1000 лева са достатъчни, напротив, но в БГ все повече хора ги вземат и за 8 часа работа дори, което е едно добро начало. Мисля, че постепенно наред с вдигането на всички цени ще се дигнат и заплатите на всички. Това няма как да не стане защото българите имат все повече избор за работа в Европа. В крайна сметка, ако някой иска тук да се върши добра работа, трябва също така и да плати добре. Това мисля става все по-ясно на всички.
Още нещо, ЕС финансират всякакви дейности и зависи само от това колко предприемчив е човек за да направи нещо, което да му даде устойчиви доходи. Поне аз така виждам нещата.
БГ е една страна, която се развива много бързо според мен. Човек е хубаво да е там където си тежи. Канада е идеална може би за хора около 20 годишна възраст за да могат да си изкарат местното образование и да научат отлично английски и френски. Още по-добре ако са към 15 години за да минат и средния курс. За висшистите особено Канада е до голяма степен разочароваща.
точно така мисля по въпроса:)
Аватар
ivanko13
Модератор
Мнения: 3602
Регистриран на: Сря Юни 29, 2005 5:02 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от ivanko13 »

peter_pan написа: За висшистите особено Канада е до голяма степен разочароваща.
Това вероятно важи най-вече за тези ,които са станали "висши" следвайки правилото "Учи, мама, за да не работиш!"
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
peter_pan
Мнения: 883
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 3:45 am
Местоположение: България/ Европа
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

това важи за всички които имат капацитета и компетентността да използват интелектуален труд, за които канада предлага само физически такъв; не искам да влизам в изтъркани теми за това как докторите бачкат във фабрики за пици и т.н. щото това е една много болна тема от която страда цяла канада. Недостига на квалифициран (интелектуален труд) и неговото изобилие и прахосване в канада е наистина трагично. В това мисля канада е вече официален световен шампион.
точно така мисля по въпроса:)
Аватар
ivanko13
Модератор
Мнения: 3602
Регистриран на: Сря Юни 29, 2005 5:02 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от ivanko13 »

Остава да изтъкнем и предимствата на България в усвояването на интелектуалния труд и използването на компетентните и капацитетните хора .... и в оценяването им ....
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
BrotherJoe
Мнения: 129
Регистриран на: Пон Юли 17, 2006 5:03 am

Къде

Мнение от BrotherJoe »

Този спор нещо се проточи и почва да си губи смисъла. Не съм съгласен хора, които не са били в Канада, да правят преценки за начина на живот там. Не съм съгласен и с това, да натрапваме собственото си виждане, когато ни искат просто информация. Наистина, Рая не се намира в Канада, там също има проблеми и неуредици, но тя съвсем не е толкова страшна.
1. В Канада пушат марихуана, въпреки социалната система има много просяци...- в БГ марихуаната не се гледа в задния двор, така ли? а просяците тук са поради липса на социална система, докато там това е въпрос на личен избор- мърша има на всякъде-много хора не им се работи и такъв живот ги устройва...
2. Не е никак лошо това, че има морални ценности в Канада(визирам заплахата от обвинение в сексуален тороз)- и ако понякога прекаляват-това по-лошо ли е от пълната липса на морал в БГ? Аз лично предпочитам да има ценности- не е нормално 13-14 годишна "мома" да ходи полугола по улиците, не е нормално вечер заведенията да са пълни с недорасли подрастващи, много неща не са нормални...
3. Масова некомпетентност в Канада? Има много да гони българската :) При тези печатници за дипломи в които се обърнаха университетите по-малко ли са некомпетентните специалисти у нас? И колко нови ще има?
4. Ако не ти харесва големия град в Канада можеш да отидеш на село, и там пак ще имаш възможности за препитание. Готов съм да поканя всеки опонент в родното ми градче от селски тип:) в БГ на гости- и ще броиме заедно възможните работни места....а после на кайсиева ракия ще направим статистиката.... ако има какво да се смята.
5. Претендирам че съм специалист в областта си, но дори в "братска" Румъния колегите ми вземат 5 пъти повече от мен- това са факти, доказателства-на лични. За да не каже някой- "ако беше специалист щеше да се реализираш и тук"- реализирал съм се (поне така си мисля )- ръководител на .... нещо съм- вземам около 1200-1300 лв. на месец. Смешни са за отговорността и нервите, ама аз това и правя- смея се.
6. Интересно ми е, в България парите не са ли основна мерна единица? В целия свят е така, не само в БГ и Канада.
7. Ако някъде има културен живот в Северна Америка- то това е Кебек- всеки квартал е с библиотека, лятото има всяка седмица различен фестивал, а и през другите сезони не липсват. Е, и в БГ има.... сборове-чалга, кебапчета, разредена бира....
8. Канадските политици били незаинтересовани? :) Смешка- тази зима отмениха договор за приватизация на парк в Кебек защото на местното население не му хареса плана за застояването на парка и направи граждански протест, но може би политиците там все пак са нагли, знам ли... Дано и в БГ се появят такива.
9. България е с много по-красива природа. Винаги ми трепва когато се прибирам от чужбина в БГ- наистина е красива. Но..... ами вижте последното решение на правителството за застрояване на Черноморието... добре че имам стари снимки от преди години, та да мога да си спомня какво беше природа.
Мога да пиша още много ама не ми е това целта. С две думи- всеки има право да търси своя живот - не плашете хората а им давайте обективна информация. Моята мисля че е такава- бил съм в Канада, САЩ и повечето европейски страни. Според някои хора има какво да губя като напускам БГ, но ИСКАМ да го загубя, за да дам на децата си шанс, защото "незаинтересованите" Канадски политици все пак си решават вътрешните проблеми. Дано стане така и в България. И се извинявам предварително ако съм засегнал някого.
peter_pan
Мнения: 883
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 3:45 am
Местоположение: България/ Европа
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

Поне докторите ги уредиха общо взето, а това е много важно, останалите сфери май изостават, но затова пък с евросъюза се отварят много възможности за проекти и за откриване на центрове, закупуване на техника, реставриране на стари сгради, реклама и какво ли още не. Който иска може да участва в това. В канада ще ти обяснят как не можеш да вършиш това и това поради еди какво си. За да имаш в канада достъп до подобни дейности трябва да си завършил тяхно образование само, да имаш сериозни връзки с определени хора и т.н. Дори да станеш доктор в канада ти трябва да имаш сериозни връзки с техния борд на директорите, иначе забрави. Досега за цялата имиграция на българи в канада не ми е известен случай на 1 БГ доктор, който да е успял да почне работа като такъв. Причината е многото пари които се плащат за това - 350 000 годишно може да е една такава заплата.
По мое мнение БГ използва много по-добре интелектуалния труд, засега оценяване много няма, но хиляди пъти е по-добре да се използва макар и неоценен този труд отколкото да не се използва въобще и да е свръхоценен, така че само хора с връзки да могат да влизат там.
точно така мисля по въпроса:)
LyuboK
Мнения: 57
Регистриран на: Чет Сеп 14, 2006 11:18 am

Мнение от LyuboK »

Браво BrotherJoe!
Обективно, точно и ясно.
Ann
Мнения: 93
Регистриран на: Сря Май 23, 2007 6:16 am
Местоположение: в безтегловност
Обратна връзка:

Мнение от Ann »

"... за да дам на децата си шанс..." каза BrotherJoe ! Ами то, като се замислите всички не е ли това най-важното?!?
Ако искаш да промениш света, започни първо от самия себе си!
peter_pan
Мнения: 883
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 3:45 am
Местоположение: България/ Европа
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

че има културен живот в Кебек е вън от всякакво съмнение - библиотеката Berrie UQAM е изключителна, навсякъде има квартални библиотеки, това също е вярно. Аз даже си взех и много евтини книги. "Птиците умират сами" на френски е само 49 цента на старо и т.н., това всичко е много хубаво.
децата ще имат бъдеще и в обединена Европа в това съм убеден;
те ще имат някакво бъдеще и в Кебек.
Това с което не съм съгласен е протекционизма на работните места за "наши" хора в Канада и от тази гледна точка не виждам защо трябва да летят хората през океана за да бачкат пак underpaid physical jobs защото все пак трябва да живеят някакси и да си плащат наема и сметките.
Не съм съгласен и с много други неща, затова и вече не съм там.
Между другото всичко до висшето образование в Канада е чисто губене на време. Те просто нищо не учат там. Единствено висшето има някаква стойност.
Имигрантът в Канада трябва да се саможертва за някакво може би по-добро бъдеще на децата му като забрави за квалификациите си и компетентността си.
точно така мисля по въпроса:)
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

peter_pan написа:Между другото всичко до висшето образование в Канада е чисто губене на време. Те просто нищо не учат там.
Ти имаш ли лични впечатления от това образование или просто така си говориш? Имам предвид дали си влизал в училище и дали твоето дете е учило в тукашно основно, средно училище или колеж ?

Аз, защото на общи приказки и компетентни мнения съм се наслушала ..
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

peter_pan написа:Досега за цялата имиграция на българи в канада не ми е известен случай на 1 БГ доктор, който да е успял да почне работа като такъв.
Аз се запознах наскоро със семейство бг доктори, които за 2 години са приравнили дипломите си и в момента мъжът работи като общо практикуващ лекар, а жената си чака специализацията за 1 година, защото иска да работи като педиатър, какъвто е. И двамата не са знаели почти френски език, тук учат първо КОФИ, после взимат изпита си към Office québécois de la langue française, следват по 4 професионални изпита и разрешително за практикуване. Двамата са имигрирали в Монреал през 2004 г.

А ето какво научих от Интернет за българските медици в Монреал:

Dr. Gloria Jeliu - педиатър
Dr. Helen Gantchev – детски психолог
Dr. Jean Tchervenkov - изследовател и хирург, специалист в трансплантации на органи в Университета МагГил.

Разбира се, има още много други, които не съм намерила. Това, че на теб не са ти известни, не означава, че не съществуват. Например др. Трейман /бг от арменски произход/ е всеизвестен сред бг общност и много хора го имат за личен лекар.
Последно промяна от krimon на Съб Юни 02, 2007 9:42 am, променено общо 1 път.
peter_pan
Мнения: 883
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 3:45 am
Местоположение: България/ Европа
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

krimon написа:
peter_pan написа:Между другото всичко до висшето образование в Канада е чисто губене на време. Те просто нищо не учат там.
Ти имаш ли лични впечатления от това образование или просто така си говориш? Имам предвид дали си влизал в училище и дали твоето дете е учило в тукашно основно, средно училище или колеж ?

Аз, защото на общи приказки и компетентни мнения съм се наслушала ..
аз не говоря общи приказки и мнението което изказвам си е лично мое с което както се казва не ангажирам световната банка;)
Имам много преки впечатления от средното образование. Имам приятели, които учат там, имам и такива, които го завършиха. Виждал съм какво правят в час, виждал съм и учебниците им.
Между другото, аз нямам против такова средно образование. Може би човек не трябва да е чак толкова начетен само на 18 години.
От това, както се видя в БГ, полза много няма.
Мисълта ми е че те не учат до степен до която могат спокойно да го пропуснат напълно и няма никой да може да каже те учили ли са или не. Разлика няма да има никаква.
точно така мисля по въпроса:)
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

На мен ми звучи смешно, че имаш приятели, които учат средно образование в Канада :) Тези същите, висшисти, които са имигрирали като квалифицирани специалисти, са се записали да учат средно образование ...

Моето мнение е съвсем конкретно, защото имам лични наблюдения (децата ми учат в тези училища), вече 5 годишни от основното и средното образование тук и е пълна безсмислица, че не учат нищо. Можем конкретно да говорим и за учебниците - по кои дисциплини си видял учебниците и какво те притеснява в материала ? Би ли обяснил как си виждал какво правят в час - бил си учител ?

Да, различно е от това, което ние учихме в България на времето, но човек може да излезе от клетката си и да се опита да разбере образователния подход на друга цивилизация. В никакъв случай не казвам, че нямам забележки и съм напълно доволна, но определено нямам чувството, че си губят времето в училище и нищо не учат. Мнението ти е крайно и некоректно.
Публикувай отговор