CMETAHEH написа:Защо си мисля ли?...защото съм позитивно насторен човек и смятам, че ще има още тъй като целта на тази мисия е да се навакса натрупаното забавяне в следствие на преместването от Виена. Именно затова и спряха да приемат нови искания, за да изчистят получените.
CMETAHEH написа:И помнете всяко зло е за добро, просто понякога изисква време да се разбере кое му е хубавото на злото

))).
vankoivanoff написа:И наистина е хубаво да се изказваме подготвени!!! СМЕТАНЕН кога точно са спрели да приемат документи? Че и то за да изчистят натрупаните? Аре по сериозно S.V.P!!! Справка официалния сайт на MICC! Ама го четете!!!! И ако не разбирате нещо - питайте си учителя по френски!!
Тук съм съгласна с теб, но през последната година има тенденция подготвените да са не повече от 5-10 % от пишещите, а неподготвените - останалите до 90-95 %.
И веднага мога да кажа, че ти също си от неподготвените. Вярно - изказването на СМЕТАНЕН е леко неточно, но това, че не се е изказал правилно, не значи, че е неподготвен. Даже мога да твърдя, че е здравомислещ. И сега да изясним ситуацията:
1/ Имиграционните направиха преструктуриране, закриха мисиите и преместиха всичко в Монреал, съкратиха щата.
2/ В следствие на горната политика и на съществуващото забавяне на процедурата и натрупване на досиета (не само за бг - ние сме с една от най-бързите процедури - твърдя го не само на база на статистиката в сайта на имиграционните за коя държава до къде са стигнали с обработката на документите, а и на база на личен сравнителен анализ на моята процедура, която отне година и девет месеца и на хората от различни държави, които съм срещала тук до момента), и съобразно решенията на местната власт да се намали бюджета за КОФИ или по друг начин казано францизация, излезе промяната в процедурата от 5.12.2011.
Съгласно нея всеки, който иска да получи точки по фактор Език, трябва да изпрати сертификат от стандартизиран тест. Тази промяна имаше 2 основни цели и съответно ги постигна:
а/ даде време на имиграционните да обработят и направят предварителната селекция на натрупаните кандидатури. Сещате ли се колко време, след като закриха мисията във Виена заваляха акюзетата на всички, чакащи от месеци - сега не ми се рови, но мисля, че на 2-я или 3-я месец от преместването на документацията в Монреал. Т.е. те имаха 6 месеца (средно за толкова кандидатите покриват необходимите им нива на френския на изпит).
През тези 6 месеца (първото полугодие на 2012-та) процедурата беше буквално "спряна" или почти спряна от променената процедура, защото по това време бяха единици тези, които първо учеха езика до нива В1/В2 и тогава подаваха документи.
б/ вдигнаха нивото на езика на кандидастващите.
3/ Минаха тези 6 месеца и какво се случи? Мисля, че беше юли, когато обявиха новото решение, влизащо в сила със задна дата от март или април 2012 - документи могата да подават само кандидатите, които са с търсена професия, съгласно секции А, В на списъка до март 2013, когато се очаква новото решение. Тази нова промяна пак почти "спря" процедурата, защото съграти в пъти броя на кандидатите (на тези, които не са с търсена професия просто им върнаха документите)
4/ Тук намалиха срока за францизация и спряха парите на много хора. В същото време излезе предложение за промяна в процедурата в посока да се изисква минимум ниво В2 и на двамата кандидатсващи, т.е. на водещия и на придружаващия. Това ако го приемат, отново ще доведе до спад в подадените документи.
И така, какво точно се случи след бума на подадени документи през 2010-та и 2011-та:
- с един удар - всичките зайци. Така и така вече са приели документи и не могат да ги обработят, а и избор голям сред толкоз кандидатури.
- Осигуриха си време да обработят залежалите досиета,
- освободиха служители,
- намалиха до минимум броя на получаваните кандидатури (и на база на минали години може да се твърди, че процедурата е "спряла"),
- вдигнаха индиректно нивото на езика на кандидат-имигрантите, че даже и на английския,
- в момента приемат документи само на търсени професии, за които ще имат зор в следващите 2-3 години (тъкмо време да си изкарате тукашните дипломи и сертификати)
- намалиха бюджета на францизацията и даже имат намерение да я спират.
Това е положението и няма нищо общо с 2006-та например - виза за 9 месеца, на 10-я вече в Канада. Не можете да се сърдите на държавата в лицето на имиграционните, защото това е тяхната държава, тяхната провинция и те определят правилата. Дали е мисия 4 или 6 - важното е, че сте минали първия етап. Кофти е да се чака, да, изнервящо е- да, но вместо да си хабите нервите, по-добре си насочете енергията на друго място.
Аз познавам една двойка, които са с 2-ра кандидатура и понеже им се изчака чакането, се преместиха да живеят във Франция докато чакат. И получиха покана за интервю, но не си гризаха ноктите близо 2 години.
Марто докато кротко си чакаше, реши да отиде в Белгия да поработи.
Ако не ви се седи в бг, можете да последвате горните примери или да се поогледате за други варианти и което стане.