Quebec language policy

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Lub0 написа: слушай какво ти казва старотото и недей да се изказваш неподготвен.
:idea: за мото на форума
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

Lub0 написа:Проблема ви е в средата с която общувате, кадето и да отидете, ако си говорите само с бачкатори и полуграмотни, все ще се оплаквате.
mda.. i az smiatam, che e taka...
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

sara написа:
Lub0 написа:Проблема ви е в средата с която общувате, кадето и да отидете, ако си говорите само с бачкатори и полуграмотни, все ще се оплаквате.
стига бе! съгласна си с мен?
не мойе да бъде :shock:
опс, това първо го каза Любо - сигурно затова :D
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

bgmontreal написа:
sara написа:
abe bgmontreal, koi govori za tebe tuk? razgovorat e za neshto razlichno ot tebe, ako ne si razbral!
a kakwo e moeto mnenie e moia rabota!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

sara написа:
bgmontreal написа:
sara написа:
abe bgmontreal, koi govori za tebe tuk? razgovorat e za neshto razlichno ot tebe, ako ne si razbral!
a kakwo e moeto mnenie e moia rabota!
тук започна дискусията, ако не си разбрала, е кой с кое мнение е съгласен.

Любо - не ме интересуват какво си мислят за кебетата - важно е средата
доста други - кебетата са смет

едни сме съгласни с Любо, други смятат, че той много знаел.
колкото и да ти е мъчно, късно е да си променяш мнението, което е както Любовото и моето :D
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

bgmontreal написа:тук започна дискусията, ако не си разбрала, е кой с кое мнение е съгласен.

колкото и да ти е мъчно, късно е да си променяш мнението, което е както Любовото и моето :D
tuk diskusiata bgmontreal ne e na tema edi koi si e prav koi kakvo misli - tova che daden broi hora sa na edno mnenie , a drugi - na drugo e normalno...
puka mi che mi dremi koi mislel kato teb ili lubo ili kato ne znam si koi ... az kato si imam mnenieto si go imam nezavisimo koi i kolko e saglasen ili ne!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

sara написа:
bgmontreal написа:тук започна дискусията, ако не си разбрала, е кой с кое мнение е съгласен.

tuk diskusiata bgmontreal ne e na tema edi koi si e prav koi kakvo misli - tova che daden broi hora sa na edno mnenie , a drugi - na drugo e normalno...
puka mi che mi dremi koi mislel kato teb ili lubo ili kato ne znam si koi ... az kato si imam mnenieto si go imam nezavisimo koi i kolko e saglasen ili ne!
нещо пак не си разбрала!

"кой с кое мнение е съгласен", а не "кой с ЧИЕ мнение е съгласен"
ако не разбираш разликата - пиши ЛС да не пишем глупости в темата

аз просто се учудих как така за пръв път сме на едно мнение, но явно това те подразни.
Извинявай, ще си променя мнението :wink:
survivor

Мнение от survivor »

Mda, i az sam saglasna s Lubo, pak i s Bgmontreal :? Zashto samo gledate po mallovete kak palnyat kolichkite, a ne otidete na edin klasicheski koncert naprimer da razgledate i tazi publika?

[quote="Lub0"]Проблема ви е в средата с която общувате, кадето и да отидете, ако си говорите само с бачкатори и полуграмотни, все ще се оплаквате.[/quote]
Аватар
Shtono
Обратна връзка:

Мнение от Shtono »

Lub0 написа:Ти откъде знаеш кого познавам и кого не, слушай какво ти казва старотото и недей да се изказваш неподготвен.
Абе не знам за старото, младото, познаващия, говорещия вярно и там други но знам че разводнихме на хората темата.
Лично за мен това че тарамбуката го карат да говори сносен френски ако иска да върти търговия е правилно, друг е въпроса с какви методи го правят. А това за надписите на английски си е жива квебекска простотия пък ако ще да общуваш само с университетски преподаватели и диригенти на симфоничен оркестър.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Shtono написа:... Лично за мен това че тарамбуката го карат да говори сносен френски ако иска да върти търговия е правилно ...
Правилно щеше да е да го карат да говори и двата официални езика. Щом имат закон, че квебекците имали право да ги обслужат на френски, тогава трябва да имат и закон, че имат право да ги обслужат и на английски! Иначе си е жива дискриминация. Като пример - едни приятели навремето им отказаха да им отворят сметка в банката защото не знаели френски :shock: !!

И как въобще решават кой колко добре говорел френски :roll: ? Били получили оплакване !! А някой отишъл ли да провери какво е нивото на френския на тарамбуката? Какво пречи на някой да се оплаче от когото си иска, независимо от нивото на френския му ?? Ако искат да приложат езиковия закон правилно, професиите Продавач, Сервитьор, Клерк и т.н., трябва станат лицензирани и за да вземеш лиценз, да трябва да минеш изпит по френски :lol: !! Което, естествено, никога няма да стане и само показва колко абсурден е самият закон :roll: .
:beer: :beer:
ivandi

Мнение от ivandi »

Zakona 101 za frenskia izglejda smeshen i poradi pochti palnata lipsa na uchebnici na frenski. V bibliografiata na kursovete mi v Laval i na tezi za ordera okolo 80% ot uchebnicite sa na english. A site-ovete, koito polzvame na kursa po frenski sa na universiteta v texas.
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
bateto

Мнение от bateto »

Az iskam da znam,zashto sled kato v Canada sled kato i frenskiya i angliyskiya sa dvata oficialni ezika,kato mradna izvan Qc. s izklyuchenie na Ottawa i im progovorya na frenski ili mi muchat ili vkarvat v upotreba gornite si kraynici.Na men v Qc. nikoy ne mi e otkazval da govori s men na ezika koyto izbera,dage ako neshto se zatrudnya mi obrashtata na drugiya s cel da me ulesnyat.Dage nyakoy pat kato gi predupredya ,che ne razbiram dobre angliyski mi otgovaryat s gordost-da nie govorim i angliyski.
Ta knkretno na vaprosa -Kak po golyamata chast ot ;taranbukite; /zadalgitelno v obslugvashtata sfera/ nezavisimo ot foniyata im sa imali kachestva da nauchat i drugiyat ezik i da go izpolzvat bez zatrudnenie i v po golyamata si chast s udovolstvie,a taranbukite izvan QC kato improgovorish na frenski /edin ot dvata oficialni ezika / te gledat kato izvanzemen.Hayde za tiya ot kravarskite provincii e razbiraemo,no zasedno ontario tova mi se struva nedopustimo.
Ili moge bi neshtata ne opirat do gelanie,a do vazmognosti i intelekt.I chestno kazano ,ako byah kebekua styah da se spukam ot samochuvstvie ,che sam neshto po razlichno i po civilizovano i ne tolkova suharsko na fona na masovata seleniya na toya kontinent.
Mi priznavam si ,che predi i az byah ot stranata na kritikarite,no kato poobikolih nasam natam mnenieto mi dosta se promeni.
E sega ,che v grad ot 2-3miliona giteli nyama nito opera nito teatar,da ne govorim za filoharmoniya ,no za smetka na tova ima nyakolko stadiona za rodeo e otdelna tema.
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

bateto написа:...Az iskam da znam,zashto sled kato v Canada sled kato i frenskiya i angliyskiya sa dvata oficialni ezika,kato mradna izvan Qc. s izklyuchenie na Ottawa i im progovorya na frenski ili mi muchat ili vkarvat v upotreba gornite si kraynici...
И аз това искам да знам.

Батето, нещо взе да ми харесваш, откакто започна да пътуваш :wink:
Обичам да преча
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Ха ха. Зависи от гледната точка :) Ние пък в Монреал имахме проблеми със поръчването на сандвич, защото не занаем почти бъкел френски, а естествено продавачката от друг език не отбираше. А в един мотел някъде към Квебек разговаряхме със собственика по следния начин: той се обажда на свой английско говорящ приятел, който превежда на нас и на него :)

А забелязали ли сте, че навсякъде из английската част включително и в краварските провинции всички табели по пътищата са написани и на двата езика. А след Отава на изток всичко е само на фенски. Дори и главната магистрала (не я помня как се казваше) щом премине във френско вече е с друго име.

В Отава наистина ми скриха шапката. Говорят си ту на единия ту на другия език и то без капка акцент :) Но и на изток и на запад от там нещата са еднакви. Само езика е различен. :)

Интересно в северните територии на какъв език говорят?
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Zdrasti Bate,
Saglasen sam s teb, che v Quebec ima poveche hora, koito izpolzvat English and French otkolkoto v Alberta naprimer.
Dali Canada moje da bade NAISTINA dvuezichna darjava i dali takava ogromna darjava moje da se upravlyava tolkova tzentralizirano e savsem druga tema, koyato moje bi si struva da obsadim.
Bate, tuk stava vapros za EZIKOVA politzia. Ne znam na teb dali ti napomnya neshto, ama na men mi napomnya za RELIGIOUS police v Saudi Arabia.
Bate, Quebec e prosto edna ot mnogoto provintzii v Canada. Quebec BI tryabvalo da ima sashtite prava kato PEI naprimer. V momenta pochti tzyalata vatreshna politika na CAnada se varti okolo tova kak da se ugodi na Quebec, zashtoto inache te shte vzemat da se ottzepyat.
Bate, stava varpos za banda samozabravili se, nagli marzelivtzi, koito se pravyat, che im puka za taka narechenata quebecarska cultura,koito se PRESTRUVAT, che iskat da se otztepvat ot Canada. Tzelta e edna-otkroven blackmail na federalnoto pravitelstvo.
Bate, someone has got to call their bluff.
Bate, ti patuvash mnogo. Znaesh li, che Quebec e mrasna duma izvan Quebec. A pak v Alberta kato chuyat Quebec cowboytzite se hvashtat za revolverite....
Za da zavarsha Bate, tezi v Quebec iskat da si pravyat komunizam s chujdi pari. Vsichko ostanalo e prah v ochite i gavra s normalnoto naselenie na Quebec (kato BG immigrantite naprimer)
Cheers
Заключено