klisurov написа:... Не знам защо, вместо да им помогнем си чешем езиците.
Прегледайте и двете теми и се замислете (моля, без да пишете) до колко отговорите са им от полза.
Чудя се кога ще се спре с празнодумието във всяка тема. ...
А не мислиш ли, че нямаме ресурс (знания) за да помогнем? Задачата не е лесна, а може и да няма решение!
Не съм "специалист" по наемане на жилище от "нулата", но според мен най-перспективната оферта (във вид на линк даден от теб) е подвеждаща.
Според мен share значи, че ако си сам ще делиш жилището с непознат (дадената цена от 575 е за сам човек). Тъй като са двама това няма значение, но текста завършва с "We rent only to Females", което може да е проблем.

Както и да е. Само демонстрирам сложността на проблема. На основата на недостатъчния ми личен опит (с наемане) бих следвал следната схема.
От България: Правя всичко възможно да разполагам с много средства. Планирам за жилище да давам повече отколкото е "прието" за Торонто, за не повече от 2 месеца, обаче. Възможно е, в някои случаи, парите да служат за гаранция (в предвид липсата на проверима история).
Правя проучване по Интернет (но не по телефона) за адресите и степента, до която могат да ми помогнат добре установени организации, подпомагащи имигранти. Трябва да знаете, че вашия случай не е изолиран, но като кандидати по тази програма ще приемат, че нямате нужда от 100% помощ, а да кажем -30-50%. Добра стартова точка е
http://www.toronto.ca/immigration/settling_imm.htm. Тел.311 е на общината. За мен перспективно звучат
http://www.ocasi.org/contact_us.php#address и, специално за жилище и други услуги
http://www.settlement.org/findhelp/ (YMKA -
http://ymcatoronto.org/en/newcomers/index.html е местната младежка/комсомолска организация подпомагана от държавата). Дали ще попаднете на адреса на правилната организация е вече късмет.
Тази много ми харесва, обаче. Още повече районът бе споменат от
leaf като добър!
Toronto YMCA Newcomer Centre
42 Charles St. E.
3rd Floor
Toronto, ON
M4Y 1T4
(Two blocks south of Bloor Street, east of Yonge Street)
Проверявате пътя от летището до тази организация ползвайки публичен транспорт (винаги можете да вземете такси, обаче)
Последното нещо, което трябва да имате от България е адрес на хотел за преспиване за 1 нощ (мах 2 нощи). В краен случай може да разчитате на хотелът към летището и/или на информация събрана от самото летище за това къде да преспите първата нощ и как да стигнете до там.
Вече в Канада: Ставате рано. Планирате в 9 часа сутринта (с всичкия багаж, ако ще освободите хотела) да бъдете пред вратите на организацията подпомагаща
току-що-пристигнали в Канада ... Ако имате късмет и сносен английски може да попаднете на добър
case manager. Основните неща, които трябва да получите са: списък от адреси и поредност за обход на организации, където трябва да отидете и да се регистрирате за важни документи (СИН номер и др...) Това е лесната част. Задържително трябва да му изясните, че имате
мнооооого гоооооолям проблем с квартирата и освен от адрес ще се нуждаете от гарант(?!). Това дали той/тя ще гарантират за вас, зависи лично от него/нея (така че трябва да сте много убедителни, че можете да послещнете - финансово и като поведение - наемите). Без задоволително за вас решение по въпросът с квартирата, всичко започва отначало и аз лично бих сменил консултанта или организацията (което е вече път свързан с много разходи, а "
дъното" е много твърдо).
Всички услуги, които ще получавате от подобни ораганизации са безплатни за вас. Ако трябва да се плаща нещо ще ви бъде казано предварително за да приемете или откажете. Подобни организации обслужват по-бавно, отколкото е описаното от мен. На мен ми отне 3 посещения в период от една-две седмици за да получа всичко, което можеха да ми дадат (едно от посещенията бе безплодно, защото попаднах на абсолютно некомпетентен или незаинтересован служител) ...
Пак повтарям. За мен няма "добра стратегия" без някой да те посрещне, приюти и насочва през първите седмици. Това важи още повече за Торонто (имайки в предвид мащабът му). Гответе се само да минимизирате загубите ...