Новопристигащи в Канада, Обществото в Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
arogance

Re: Новопристигащи в Канада, Обществото в Канада

Мнение от arogance »

Защото с ПР карта не може си седи в Калифорния, а с канадски паспорт може.
А американски ще вземе след повече от 5 години, ако навие работодателя да го спонсорира за зелена карта. След като я получи му трябват още 5 години за паспорт.
Монреал - 08.2009
Едмънтън -09.2011
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

kill_u написа:... Ако наистина има PR за какво му е паспорт?...
PR статуса е за срок от 5 години. За да го подновиш трябва да имаш 2 от тези 5 години в Канада.
Паспорта (респективно канадско гражданство) си е во веки веков.
Друг е въпроса, че канадски паспорт не означава разрешение за работа в САЩ ... ама аз какво ли разбирам ...
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

pumpy

Мнение от pumpy »

klisurov написа: Друг е въпроса, че канадски паспорт не означава разрешение за работа в САЩ ... ама аз какво ли разбирам ...
не разбираш много, но това е друг въпрос ;)

PS. За справка можеш да гугълваш ALENA
Uspial
Изгонен от форума

Мнение от Uspial »

Както казах има нещо ронг в цялата картина та за това реших да го попитам автора на темата ей така малко по директно.
Ето и това изречение подсказва че може и да си имаме работа със стара муцуна с нов ник
Напротив аз съм едно младо момче тепърва имащо да учи и работи.
Та интересно е да чуем колко младо е момчето и какво точно е изучил за да може със заплата за 5-6 години да купи къща в Калифорния или подобна такава за 3-4 години в Канада?
Как и кога я взе ПР картата като е още млад и има още да учи?

Ето ти 2-ва жокера.
На _ _ _ _ години си. После ще коментираме защо на толкова.
Майка / баща ти се оженил/а за някой/я с Канадски паспорт преди ти да си навършил _ _ _ _ години а ти покрай нея/ него си взел ПР картата.
Може да попълниш липсващите години.
P.S. Тук обаче ще последва въпрос.
Защо не питаш нея / него а питаш нас?
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Californian написа:Здравейте Канадци ;)

Предстои ми преместване в Канада за период между 3-4 години, дай боже да не е за повече, не за друго но не издържам на студено. :$ :$ :$
Това което главно ме интересува главно е да науча от вас, какво е обществото в Канада. Т.е хората добродушни и дружелюбни ли са едни към други и най-вече отношението към новите хора, колеги в работата, съседи и такива неща, Става въпрос за Торонто.
За студа - след 3-4 години ще си типичен канадец т.е.:
Била най-тежката зима, откакто хората се помнели. Хиляди домове били затрупани с дълбоки преспи, включително семейстго в далечна планинска хижа в Канада. След три месеца без контакт с външния свят, Червеният кръст организирал спасителна операция. Но дори екипът на Червения кръст седмици наред не успял да стигне до хижата. Накрая смелите спасители прокопали пътека до входа. Тъй като не знаели какво ще открият, те почукали на вратата. Отворил им мъжът.
- Червеният кръст - съобщил водачът на групата.
- Съжалявам - отвърнал мъжът. - Зимата е толкова сурова, че тази година няма да можем да дадем никакви помощи.
За хората виж това, ама не съм сигурен, че важи за Торонто - там са друга провинция (в Канада са провинции, за да се бъркат американците):
На шестия ден Бог се обърнал към архангел Гавриил и му заявил:
- Днес ще създам земя, наречена Канада. Тя ще има огромна природна красота, Покрити със сняг планини, искрящи сини езера, гори с лосове и реки със сьомга. И въздухът ще е свеж и чист. Ще направя земята богата на петрол, за да осигуря благоденствие на обитателите й. Ще нарека тези обитатели канадци и те ще са известни
като най-добродушния народ на Земята.
- Не мислиш ли, че си прекалено щедър към тия канадци? -попитал Гавриил.
- Почакай - отвърнал Господ - Още не си видял какви съседи ще им дам!
Отпуска 35 дена годишно - след 20 години стаж може и да се пребориш. Стандарта за почване е 2-3 седмици. За 12 часа на ден работа - кой как се нареди.

Старбъкс са навсякъде из Дивия Запад, не вервам у Торонто да са изостанали. 7елевън тук колкото щеш, но има една доста съществена разлика - не се продава бира. Всякакъв алкохол само в специализирани магазини.

Калифорнийска книжка мисля, че 3 месеца може да караш и след това май ще трябва да я сменяш за местна, което важи и при преместване от една провинция в друга (пак повтарям тук са провинции - има и 3 територии, но е по-добре да не ги знаеш дори).

Това за консерватизма на канадците е толкова вярно, колкото за либералното мислене на тексасците. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

klisurov написа:
Друг е въпроса, че канадски паспорт не означава разрешение за работа в САЩ ... ама аз какво ли разбирам ...
Не означава, но с него и с оферта за работа по професия от списък TN статуса за 3 години го получаваш на границата и може да го подновяваш колкото искаш.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Две неща не са ми ясни:

1. След H1B следва лейбър сертификат, след това зелена карта и след това паспорт. Какво значение има, колко години ще отнеме цялата процедура, при положение, че през цялото това време ще живееш и работиш легално в САЩ, както и ще можеш да пътуваш до където си искаш, дори и без американски паспорт.
H1B била временна виза, като че ли с канадския паспорт няма също (ако изобщо) да работиш в САЩ временно.

2. Защо си губите времето да отговаряте на някой, който не знае какво иска или поне не може грамотно да го покаже?
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Павел написа:1. След H1B следва лейбър сертификат, след това зелена карта и след това паспорт. Какво значение има, колко години ще отнеме цялата процедура, при положение, че през цялото това време ще живееш и работиш легално в САЩ, както и ще можеш да пътуваш до където си искаш, дори и без американски паспорт.

Това положение предполага, че няма да си загуби работата през това време или ако я загуби ще намери друг работодател да го спонсорира за виза.
Ти що си губиш времето да ни отговаряш? :rofl: Да не си с permanent labor certificatе?

Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Щото пък ако с канадски паспорт работиш в Щатите по БЕНЗИН, НАФТА или с каквато и да е друга, пак временна виза, работното ти място е гарантирано до гроб. Голема смешка си.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Павел написа:Щото пък ако с канадски паспорт работиш в Щатите по БЕНЗИН, НАФТА или с каквато и да е друга, пак временна виза, работното ти място е гарантирано до гроб. Голема смешка си.
A ти си направо тъжен. :) Сега се напъни и помисли в случай, че си загуби работата кое се взима по-лесно ако иска да работи пак в USA? Работна виза или работно предложение? ]:) Да ти подскажа - последното отнема 10 мин на HR. :D
Така и не разбрах ти дали си с permanent labor certificatе? ;)

Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Ако "Калифорниеца" е такъв ценен кадър, за какъвто се описва, ако загуби една работа, би било парче торта да си намери друга. Ако работодателя ти фалира, не те прави автоматично аут ъф статъс. Като си намериш нова работа отнема до 45 дни да се прехвърлиш на друга H1B, като през това време изобщо не трябва да напускаш страната. Даже ако нямаш намерение да излизаш извън САЩ, дори и фактическа виза не ти трябва в паспорта - седиш си и си бачкаш само с одобрената петиция.

Аз когато съм минавал по този път, ти нито Канада, нито САЩ не си виждал дори на картичка.

Такова нещо като "permanent labor certificatе" не съществува, така че не знам какво ме питаш.

Имам американски паспорт и канадска ПР карта - сега спокоен ли си?
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Павел написа:Ако "Калифорниеца" е такъв ценен кадър, за какъвто се описва, ако загуби една работа, би било парче торта да си намери друга. Ако работодателя ти фалира, не те прави автоматично аут ъф статъс. Като си намериш нова работа отнема до 45 дни да се прехвърлиш на друга H1B, като през това време изобщо не трябва да напускаш страната. Даже ако нямаш намерение да излизаш извън САЩ, дори и фактическа виза не ти трябва в паспорта - седиш си и си бачкаш само с одобрената петиция.

Аз когато съм минавал по този път, ти нито Канада, нито САЩ не си виждал дори на картичка.

Такова нещо като "permanent labor certificatе" не съществува, така че не знам какво ме питаш.

Имам американски паспорт и канадска ПР карта - сега спокоен ли си?
Ясно! Ти си от комшиите дето Господ ни наказал с тях. :D

Поредния дървен философ, който се мисли за пъпа на земята. Човек винаги може да си загуби работата и никакви гаранции няма кога ще си намери нова. И как разбра аз какво и кога съм виждал на картичка?
Просто не разбрах за какво се пънеш да доказваш, че има само един единствен път. Пътища много. Ако можеш да помогнеш на някой му помогни или му дай информация пък той ще си прецени.

Аз съм съвсем спокоен, ти що се нервиш?

Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Нито се пъна, нито съм казвал, че има само един начин. Кога стана абориген, кога ти почерня задника за да казваш кой да идва и кой не в ТВОЯТА Канада?
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Павел написа:Нито се пъна, нито съм казвал, че има само един начин. Кога стана абориген, кога ти почерня задника за да казваш кой да идва и кой не в ТВОЯТА Канада?
Аз се чудя ти кога стана американец та стана толкова арогантен? Къде видя, че съм казвал кой да идва и кой не? ;)

Аватар
Californian

Мнение от Californian »

Ivan1007 написа:
Павел написа:Нито се пъна, нито съм казвал, че има само един начин. Кога стана абориген, кога ти почерня задника за да казваш кой да идва и кой не в ТВОЯТА Канада?
Аз се чудя ти кога стана американец та стана толкова арогантен? Къде видя, че съм казвал кой да идва и кой не? ;)
За съжаление начина на емиграция в Америка не е като този в Канада.
Хората не се подбират според интелект, образование, начин на комуникация и т.н....
подбират се с лотария. :rofl: ;) Разбираш ме какво имам предвид навярно. :P
Публикувай отговор