BG v chujbina triabvalo da plashtat zdravna osigurovka?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Joy

Мнение от Joy »

Интересно ми е,как ще знаят имаш ли друго гражданство освен българското или не. :D
Не се шашкайте!Това е поредната дивотия на нашето законодателство,която не се спазва.Не знам със сигурност за сега,но преди 2 години,българи,живеещи в чужбина си ползваха услугите на личния си лекар без никакъв проблем.Стига да няма безплатни лекарства за изписване,защото там вече се отчита има ли платени осигуровки или не.Личния ви лекар вашите осигуровки изобщо не го интересуват.Вие му се числите в списъка,за което той пък си получава стотинки редовно,независимо къде живеете и дали си плащате на касата или не.При самото записване на личен лекар се взима впредвид плащането,но впоследствие няма начин за отчитане.След като сме престанали да си плащаме осигуровките,системата не ни изхвърля от списъците на личните лекари.В противен случай,те биха останали без пациенти. :D
Не знам дали има промяна,но ако трябва ще и се обадя на моята да я питам.
Ако пък се налага болнично лечение,там дали си по пътека или не,все си плащаш,така че...можем и без пътеки.
А как стои въпроса с децата? Те също ли трябва да плащат осигуровки?
Лаура
За децата по принцип плащат родителите също.Нашите си имат и друго гражданство и при положение,че не живеят в България,не дължат нищо.Проблемът е с нас,които все още нямаме друго,но вече не живеем в България...
Ох,ще взема да и звънна на лекарката си и ще питам как стои въпроса с "мъртвите души" като нас...
rath

Мнение от rath »

Клара написа:Eto adresa, dluzniko :)

http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm.asp
kato vaveda EGN-to mi kazva "Нямате данни за това ЕГН !"
az ne che sam se zasilil da plastam
imalizna4enie

Мнение от imalizna4enie »

na nas ni pozna: :D Az biah dosta neredovna v pla6taniata, no muja mi to4no ot momenta na zaminavaneto im e dlujnik :lo:

Ta kato si govorim za SIN, da se setim i za bg EGN, kak samo si ni slediat :wink:

Neka me slediat da im e gadno!
Rien n'est si dangereux qu'un ignorant ami, mieux vaudrait un sage ennemi.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Da be, to dokato si gi platim tezi osigurovki zdravnata kasa moje i da falira. Dai Boje!
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
M@ria

Мнение от M@ria »

ЗАКОН

за допълнение на Закона за здравното осигуряване (обн. ДВ,
бр. 70 от 1998 г.; изм., бр. 93 и 153 от 1998 г., бр. 62, 65, 67, 69,
110 и 113 от 1999 г., бр. 1, 31 и 64 от 2000 г., бр. 41 от 2001 г., бр.1,
54, 74, 107, 112, 119 и 120 от 2002 г., бр. 8, 50 и 107 от 2003 г.)

§ 1. В преходните и заключителните разпоредби се създава § 19а:
“19а. (1) Лицата, които дължат повече от три здравно осигурителни вноски за периода до 31 декември 2003 г. за себе си и/или за членове на семействата си, могат да направят писмено искане плащането на дължимите суми да се разсрочи до 31 декември 2004 г.
(2) По реда на ал. 1 се разсрочват задължения за здравно- осигурителни вноски с размер на главницата над 50 лв.
(3) Лицата подават искане за разсрочване в териториалното поделение на Националния осигурителен институт, като посочват срока за изплащане на задълженията си.
(4) Задължението се разсрочва от датата на подаване на искането с решение на ръководителя на териториалното поделение на Националния осигурителен институт или на упълномощени от него длъжностни лица. В решението се вписват размерът на задължението, крайният срок за издължаване на разсроченото задължение и общата дължима сума до изтичането на този срок. Един екземпляр от решението се връчва на лицето.
(5) Лицата, на които е разсрочено задължението, запазват правата си на здравноосигурени лица
(6) При изпълнение на условията по ал. 1 – 4 на лицата не се налагат глоби по чл. 104, ал. 3 и не се прилага разпоредбата на чл. 109, ал. 1. Лицето губи здравноосигурителните си права, ако:
1. не погаси задължението си по ал. 4 до крайния срок на разсрочването;
2. не е внесло повече от три дължими здравноосигурителни вноски за 2004 г.; в този случай се прекратява и действието на разсрочването.
(8) За периода на разсроченото плащане се дължи 1 на сто месечна лихва върху дължимата сума и спира да тече давността за разсроченото задължение.
(9) Лицата, работещи по трудови и служебни правоотношения, запазват здравноосигурителните си права, ако вноските не са внесени от работодателя. За тях не се прилага разпоредбата на чл. 109, ал. 2.
(10) На работодателите, които в срок до 31 декември 2004 г. внесат дължимите до 31 декември 2003 г. здравноосигурителни вноски, не се налагат глоби по чл. 104, ал. 1 и 2.”
Заключителна разпоредба
§ 2. Този закон влиза в сила от 1 януари 2004 г.
Законът е приет от ХХХIX Народно събрание на 20 декември 2003 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
Botzo

Re: BG v chujbina triabvalo da plashtat zdravna osigurovka?

Мнение от Botzo »

KolioBalkanski написа:Това значи, че всички български граждани, живеещи в чужбина и които нямат и друго гражданство са длъжни да внасят в България минималната здравно-осигурителна вноска, която не съм сигурен ама май беше 12% от две минимални заплати за страната.
Да това е така. Преди да замие жена ми за Либия в "ЕКСПОМЕД" ги задължиха да подпишат че ще превеждат парите иначе след акто им издечал договора можели да бъдат подведени под отговорност. Това важало не само за тези които са сключили договори чрез тази фирма, но о за тези които били на часни договори (т.е. подписани в либийското посолство директно с представител на дадена болница и без посредник).
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Vseki lud s nomera si. Nikoi ot tiah ne e rabotil za tia pari, ta da mi gi iskat. Osven tova daje i kato si hodia v BG me pitat kade si registriran- mi nikade...ohooo plashtai togava...shto li ne im teglia edna maina :roll:
Botzo

Мнение от Botzo »

Аз бях тук:
обаче като си напиша ЕГН-то излиза:
Нямате данни за това ЕГН !
Това какво ще рече, знае ли някой?
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

Botzo написа:Аз бях тук:
Мисля,че това е че си напуснал БГ отдавна,и никога не си плащал такива осигуровки,тьи че те няма в системата им.Което е nice :lol: :lol: :lol:
Botzo

Мнение от Botzo »

goliama mechka,
мерси много, започва да ми става ясно.
Ама тия дето плащат ...... т.е. за тях важи че ще трябва да плащат в чужбина. Така ли?
Ако е така ...... незнам. Т.е. знам ама ако го напиша ще е мого цинично и ще е в разрез с правилата на форума.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

Botzo написа:goliama mechka,
мерси много, започва да ми става ясно.
Ама тия дето плащат ...... т.е. за тях важи че ще трябва да плащат в чужбина. Така ли?
Ако е така ...... незнам. Т.е. знам ама ако го напиша ще е мого цинично и ще е в разрез с правилата на форума.
да,точно така е,такива като мен имат начисления за всичките месеци,дето не са плащали.Много ми е интересно,как ще ме накарат да ги платя тези пари,мисля,че просто ще оставят нещата така,никой няма да търси тези пари,защото никой няма да е луд да ги плати.е,като си отидем в БГ,нямаме право на безплатна помощ,ама бог да ме пази от лечение в БГ :lol:
Botzo

Мнение от Botzo »

Ама goliama mechka как така ще ви слагат начисления след като не сте в бг ??? Егати, ми това се казва кражба на поизчистен език. Това бетер номерца тип бананова република.
И после ще ми викат че Аржентина била циганска държава. Че тук обществените болници са БЕЗПЛАТНИ. Тук всеки може да се лекува без пари в обществена болница дори и да пребивава нелегално в страната (те болниците затова са пълни със жители на цяла Латинска Америка и Африка, ама карай да върви).
rath

Мнение от rath »

Botzo написа:Ама goliama mechka как така ще ви слагат начисления след като не сте в бг ??? Егати, ми това се казва кражба на поизчистен език. Това бетер номерца тип бананова република.
И после ще ми викат че Аржентина била циганска държава. Че тук обществените болници са БЕЗПЛАТНИ. Тук всеки може да се лекува без пари в обществена болница дори и да пребивава нелегално в страната (те болниците затова са пълни със жители на цяла Латинска Америка и Африка, ама карай да върви).
ne nachisliavat nisto, az ot kolko godini ne sam v BG, kato si dam EGN-to na onazi stranica i kazva che niama nikakvi danni
joro

Re: :)

Мнение от joro »

Никой никого не кара насила да плаща здравни осигуровки, просто ако не си плащал нямаш право да получаваш безплатно лечение, това е положението.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
joro

Мнение от joro »

Botzo написа:Аз бях тук:
Това означава, че си се отказал от българско гражданство и са те изтрили от регистъра.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Заключено