Знаете ли че...?!

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
analgin
.

Re: Знаете ли че...?!

Мнение от analgin »

roumensp написа: Иначе излиза, че един дебил от Германия има право да се чувства по-горд от един професор от Етиопия.
Преди около 2 години помагах на жена ми за някаква нейна разработка и се натъканах на потресаващи факти за България:

В България за 22 месеца са произведени 2463 носители на научни титли - по 3,7 щастливци на ден. Грубо казано, всеки ден в България са се появявали 4 нови хабилитирани личица.
А като прибавим 7-членните журита плюс по двама рецензенти, излиза, че в тази вакханалия хабилитирани учени са участвали 24 000 пъти! И понеже хабилитираните в страната според НСИ през 2011 г. са били 9700, излиза, че всеки е участвал поне в 2,5 процедури на този цирк. И за всичко това са платени луди пари.

Незная дали да съм горд или да срамувам.

В сайта на МОН бяха сложени за обществено обсъждане минимални изисквания за професура и доцентура по научни направления. В тях имаше много разминавания, несъответствия, небалансирани количествени показатели и пр. В спорта например от професора се искат повече публикации и цитирания, отколкото в химията. Очакваше се министерството да огласи промени, които ще направи, след като е събрало мнения по проекта. Едно от дадените предложения беше професорите да бъдат разделени в две категории - да се въведат минимални критерии, на които да отговарят професорите; новотитулуваните да бъдат оценени по тях и който ги прескочи, да се нарича "национален професор", а който не ги покрива, да остане само професор на съответния университет.
Аз лично се съмнявам, че белята може да бъде поправена. У нас поразиите се правят бързо, преодоляването им става бавно, ако не никога.

"Учен можеш да не бъдеш, но професор длъжен си да станеш!" Николай Слатински

Един от тези "професори" е любимецът на всички в България - професор Юлиан Вучков.
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

analgin написа:
roumensp написа: Иначе излиза, че един дебил от Германия има право да се чувства по-горд от един професор от Етиопия.
Преди около 2 години помагах на жена ми за някаква нейна разработка и се натъканах на потресаващи факти за България:

В България за 22 месеца са произведени 2463 носители на научни титли - по 3,7 щастливци на ден. Грубо казано, всеки ден в България са се появявали 4 нови хабилитирани личица.
А като прибавим 7-членните журита плюс по двама рецензенти, излиза, че в тази вакханалия хабилитирани учени са участвали 24 000 пъти! И понеже хабилитираните в страната според НСИ през 2011 г. са били 9700, излиза, че всеки е участвал поне в 2,5 процедури на този цирк. И за всичко това са платени луди пари.

Незная дали да съм горд или да се срамувам.

В сайта на МОН бяха сложени за обществено обсъждане минимални изисквания за професура и доцентура по научни направления. В тях имаше много разминавания, несъответствия, небалансирани количествени показатели и пр. В спорта например от професора се искат повече публикации и цитирания, отколкото в химията. Очакваше се министерството да огласи промени, които ще направи, след като е събрало мнения по проекта. Едно от дадените предложения беше професорите да бъдат разделени в две категории - да се въведат минимални критерии, на които да отговарят професорите; новотитулуваните да бъдат оценени по тях и който ги прескочи, да се нарича "национален професор", а който не ги покрива, да остане само професор на съответния университет.
Аз лично се съмнявам, че белята може да бъде поправена. У нас поразиите се правят бързо, преодоляването им става бавно, ако не никога.

"Учен можеш да не бъдеш, но професор длъжен си да станеш!" Николай Слатински

Един от тези "професори" е любимецът на всички в България - професор Юлиан Вучков.
По-добре да си германец в Германия и, в която и да е друга държава по света, но пак казвам германец, а не професор в България или където и да е, даже и в Канада...! Но въпреки всичко не виждам пречина да се срамуваш, че си българин. Може пък да углавим някой световен рекорд по производството на професори в България, като знам, че аз познавам лично стотици, не е лишено от логика... А за вредата от професорите бих казал, че е нищожна спрямо тази от политиците, полицаите, адвокатите, докторите и фармацевтите. Повечето от изброените представители, за разлика от проферорите в "науката", нанансят непоправими вреди на хората и обществото, които са с фатален край.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Aдвокатите, докторите и фармацевтите нанансяли непоправими вреди на хората и обществото ?
Съвсем искрено ти казвам, иди се прегледай при специалист.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Никой специалист не е достатъчно специалист да му помогне
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

IRA написа:Никой специалист не е достатъчно специалист да му помогне
Не подценявайте и Смехурко, който все още не се е изказал компетентно.
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

roumensp написа:Aдвокатите, докторите и фармацевтите нанансяли непоправими вреди на хората и обществото ?
Съвсем искрено ти казвам, иди се прегледай при специалист.
Вече споделих под "сурдинка" мнението си за тях, по-добре ти се прегледай, пък белким се отървеш жив...!
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Медицината не е ли наука? A фармацевтиката?
Ами, ако професорът има такава специaлност, той нанася ли пак щети? :wasntme:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Бих казал, че Ивалин има предвид преди всичко некадърниците, "парашутистите" във всяка една от изброените професии т.е. хората придобили дипломите си по втория начин. И плюс това не предприемащи никакви мерки за повишаване подготовката си по време на практикуването на професията. Такива са наистина вредни за която и да е професия.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
grozdan

Мнение от grozdan »

ивалине, екстерминатора професор ли беше или обикновен доктор на науките?
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

ivalin написа:
optics написа: 2. Няма значение колко точно е развита етиопската наука. Професори така или иначе - има, откъде ти дойде тази глупост, че нямало ???
Сравнението му е перфектно за това което иска да каже. Ако не го приемаш - Окей, но ако не го разбираш, тогава недей го нарича глупости.
Моето тълкуване си е лично мое! Ако не го приемаш - Окей, но ако не го разбираш, тогава недей го нарича глупости!
:rofl: :rofl: :rofl:
Добър опит за остроумие, но лишен от всякаква логика, по простата причина, че твоето не е тълкуване, а ясно твърдение, цитирам: "в Етиопия няма професори".
Това твърдение не отговаря на истината. Така че въпросът не е субективен дали аз или някой друг го приема или не.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

agent Ozo написа:Бих казал, че Ивалин има предвид преди всичко некадърниците, "парашутистите" във всяка една от изброените професии т.е. хората придобили дипломите си по втория начин. И плюс това не предприемащи никакви мерки за повишаване подготовката си по време на практикуването на професията. Такива са наистина вредни за която и да е професия.
agent Ozo, мисля, че и да им обесняваш какво е алегория, след като не могат да "четат между редовете", труда ти ще е напразен.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Съгласен съм с теб, Ивалине. Но продължавам да обяснявам най-вече заради четящите и непишещите, а не заради чукчите-писатели. :)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Айдеee, още един бъдещ писател! :rofl:
Издателството вече определено ли е? :lol:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

Bistra написа:Айдеee, още един бъдещ писател! :rofl:
Издателството вече определено ли е? :lol:
РЕДАКЦИОННА КОЛЕГИЯ
Главен редактор:
проф. д-р Бистра...
Зам.-гл. редактор:
доц. д-р Бистра...
Tехнически секретар:
гл.ас.д-р Бистра...
Техническа подготовка и печат:
Издателство portal@bgcanada.com :lol: :rofl:
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

О, каква чест! :rofl: :lol: Ама аз съм обикновена драскачка...от вредните. (Гледай само колко "(по)читататели" имам. А драсна нещо и веднага ми скачат като прегладнели плъхове. Нали това е по твоята част?! ;) ) Недорасла съм все още за професорско звание. Благодаря все пак за оказаното ми доверие! :handshake:
Публикувай отговор