Преди около 2 години помагах на жена ми за някаква нейна разработка и се натъканах на потресаващи факти за България:roumensp написа: Иначе излиза, че един дебил от Германия има право да се чувства по-горд от един професор от Етиопия.
В България за 22 месеца са произведени 2463 носители на научни титли - по 3,7 щастливци на ден. Грубо казано, всеки ден в България са се появявали 4 нови хабилитирани личица.
А като прибавим 7-членните журита плюс по двама рецензенти, излиза, че в тази вакханалия хабилитирани учени са участвали 24 000 пъти! И понеже хабилитираните в страната според НСИ през 2011 г. са били 9700, излиза, че всеки е участвал поне в 2,5 процедури на този цирк. И за всичко това са платени луди пари.
Незная дали да съм горд или да срамувам.
В сайта на МОН бяха сложени за обществено обсъждане минимални изисквания за професура и доцентура по научни направления. В тях имаше много разминавания, несъответствия, небалансирани количествени показатели и пр. В спорта например от професора се искат повече публикации и цитирания, отколкото в химията. Очакваше се министерството да огласи промени, които ще направи, след като е събрало мнения по проекта. Едно от дадените предложения беше професорите да бъдат разделени в две категории - да се въведат минимални критерии, на които да отговарят професорите; новотитулуваните да бъдат оценени по тях и който ги прескочи, да се нарича "национален професор", а който не ги покрива, да остане само професор на съответния университет.
Аз лично се съмнявам, че белята може да бъде поправена. У нас поразиите се правят бързо, преодоляването им става бавно, ако не никога.
"Учен можеш да не бъдеш, но професор длъжен си да станеш!" Николай Слатински
Един от тези "професори" е любимецът на всички в България - професор Юлиан Вучков.