Таня, става въпрос за едно проучване за 120 страни от цял свят, което бях цитирала - за задоволеността от живота като фунцкия на стандарта/дохода. бях го поствала някъде из форума и бяхме го обсъждали. Та там българите бяха абсолютното изключение, съвсем излизаха от нормалните резултати. И вероятното обяснение е това - има теория, която казва, че не е важно за задоволството къде си обективно в класацията на целия свят (който е много различен по региони), а къде си в класацията на своята суб-група, тоест, най-важно е с кого се сравняваш. Някой със 100 милиона може да е нещастен, ако се сравнява с Бил Гейтс например. Обаче ако се сравни с болвийски селянин, ясно, че е много по-богат от него и че няма да е нещастен. Ама то си е ясно, че онзи със стоте милиона не се сравнява с боливийския селянин, а точно с Бил Гейтсtanyatais написа:Това е спорен въпрос за мен лично.Daisy2 написа: А за хората, напускащи България - стана вече въпрос, че в целия свят българите се чувстват най-нещастни сравнено с дохода си - дори коментирахме този психологчиески феномен с Иван. Просто те са в най-бедната част от богатата мега държава ЕС и се сравняват с другите в нея, не с Бангладеш или Боливия. Така че е напълно нормално да искат да ходят там, където смятат, че ще бъдат по-добре.
Не винаги недоволството от ситуацията те тласка към промяна ,а понякога просто искаш промяна и вярваш,че с опознавателски дух и адаптивни способности ще си направиш своята малка мечта реалност. Хората мигрират поради множество причини

Ако ти е интересно, ще го намеря и постна пак.
А иначе, разбира се, че си права. Ти и аз