optics написа:ivalin написа:Той се празнува в чест на лозята и винопроизводството, тъй като Св. Трифон се смята за патрон на лозята. Въпреки превратностите на времето, политическите и църковни борби, датата 14 февруари остава неизменена до ден днешен.

Последно, това цитат отнякъде ли е ? Твое твърдение ? Или алегория ?
Щото например на 2-ри февруари българските медии писаха за катастрофа с хора които се връщали от празнуване на Трифон Зарезан (на 1-ви).
С други думи - няма как хем хора да празнуват на 1-ви, хем датата 14-ти да "остава неизменна до ден днешен".
Според уикипедия, православната църква го била празнувала на 1-ви.
Моето лично мнение е, че трябва веднъж завинаги да се реши за всеки празник - дали ще се празнува "по старо" или "по ново". Нямам нищо против ако мнозинството претендира в някои случаи (или дори всички) да е "по старо" но да се реши и да има яснота.
Това е част от мое изследване докато бях в България, преди много години и се отнася за конкретна област, която беше лидер във винопроизводството, а това, че медиите се стараят да го изместят на 1-ви е друга работа... И според мен всеки има право сам да реши кога да го празнува. 14-ти си е 14-ти. Лозарите казват, че тогава започват да се развиват лозите и за това по това време е подходящо за символично (алегорично, фигоративно, двусмислено, метафорично, образно, привидно, мнимо, проформа)

зарязване, а не за фактическо т.е. масово рязане, това всички го знаят, дори и децата, за това този спор, който нежно се заражда (1-ви или 14-ти е по-подходящ за рязане) е безмислен според мен. То, ако някой иска и на 25-ти декември може да зарязва и да празнува Трифон Нарезан заедно с Рождество Христово по католическия календар, все едно дали ще е Св. Вазелин или Рождество датата е все католическа и е достатъчен повод за напиване...
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.