14 февруари - Задушница, Свети Валентин и Зарезан

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
ivalin

Re: 14 февруари - Задушница, Свети Валентин и Зарезан

Мнение от ivalin »

optics написа:
ivalin написа:Той се празнува в чест на лозята и винопроизводството, тъй като Св. Трифон се смята за патрон на лозята. Въпреки превратностите на времето, политическите и църковни борби, датата 14 февруари остава неизменена до ден днешен. :d:
Последно, това цитат отнякъде ли е ? Твое твърдение ? Или алегория ?
Щото например на 2-ри февруари българските медии писаха за катастрофа с хора които се връщали от празнуване на Трифон Зарезан (на 1-ви).
С други думи - няма как хем хора да празнуват на 1-ви, хем датата 14-ти да "остава неизменна до ден днешен".
Според уикипедия, православната църква го била празнувала на 1-ви.

Моето лично мнение е, че трябва веднъж завинаги да се реши за всеки празник - дали ще се празнува "по старо" или "по ново". Нямам нищо против ако мнозинството претендира в някои случаи (или дори всички) да е "по старо" но да се реши и да има яснота.
Това е част от мое изследване докато бях в България, преди много години и се отнася за конкретна област, която беше лидер във винопроизводството, а това, че медиите се стараят да го изместят на 1-ви е друга работа... И според мен всеки има право сам да реши кога да го празнува. 14-ти си е 14-ти. Лозарите казват, че тогава започват да се развиват лозите и за това по това време е подходящо за символично (алегорично, фигоративно, двусмислено, метафорично, образно, привидно, мнимо, проформа) :lol: :rofl: зарязване, а не за фактическо т.е. масово рязане, това всички го знаят, дори и децата, за това този спор, който нежно се заражда (1-ви или 14-ти е по-подходящ за рязане) е безмислен според мен. То, ако някой иска и на 25-ти декември може да зарязва и да празнува Трифон Нарезан заедно с Рождество Христово по католическия календар, все едно дали ще е Св. Вазелин или Рождество датата е все католическа и е достатъчен повод за напиване...
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
grozdan

Мнение от grozdan »

А собствениците на лозя от мюсюлмански или еврейски произход могат ли да обрязват собственото си лозе или трябва да викнат сертифициран специалист? Може ли да гледат по време на обрязването? И въобще полага ли се обрязване на техните лозя при положение, че това е християнски празник?

ивалине, какво мислиш по въпроса :*:
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

Земляк, моят български не е най-силната ми страна, но доколкото съм запознат лозята се "зарязват", а посочените от теб етноси би трябвало да си "обрязват" долните глави.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

analgin написа:Земляк, моят български не е най-силната ми страна, но доколкото съм запознат лозята се "зарязват", а посочените от теб етноси би трябвало да си "обрязват" долните глави.
Абе това "зарязване" на лозята е някакво изкривено словообразуване. Когато отрежеш една пръчка това си е отрязване и туй то.
Когато в усилно земеделско време си оставиш нивата на произвола и отдадеш на удоволствия - това е зарязване. Когато си тръгнал да режеш клон ама на първото движение си се отказал, колкото да остане следа, но клона да си седи с нищожна повреда - това също е зарязване.
Трети смисъл е когато "Комшията е зарязал тоя клон дето идва към нашия двор от 10 години насам го е зарязал, все му викам кога ше отрежеш клона, той все вика - абе почнал съм го" ;)

Доколкото ми е известно това което се прави сега с лозята е отрязване а не зарязване.
Също и с овошките (това вече съм го правил и лично).

Обрязването е нещо което предполага да се направи от всички страни (подобно на обвиване)
8)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Именно зарязване си е Оптикс. Тозно в смисъла, който си посочил. Защото само почваш да го режеш лозето, без да го довършваш.
Демек, може да се разбира както в смисъла "започнато и недовършено", така и в този - "оставено за по-късно". :)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

Aз от лозя разбирам колкото Смехурко от електричество, но след справка при чичко Гугъл той каза, че правилният термин е Резитба на лози. Имало няколко различни резитби: зимна, къса и смесена.
grozdan

Мнение от grozdan »

Тюх, ще си умра невеж :lol:
Така и не разбрах дали не-християните собственици на лозя могат да ги зарязват на този само християнски празник :emo:
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

grozdan написа:Тюх, ще си умра невеж :lol:
Еврика! :lol: Разгеле... машала, най-после, крайно време беше. :clap: :handshake:
grozdan

Мнение от grozdan »

Ех, криволине, ама как само знаех, че ще дотърчиш в темата. КлечА в храстите, дебнА и дочака звездния си миг :party:
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

optics написа:
ivalin написа:Той се празнува в чест на лозята и винопроизводството, тъй като Св. Трифон се смята за патрон на лозята. Въпреки превратностите на времето, политическите и църковни борби, датата 14 февруари остава неизменена до ден днешен. :d:
Последно, това цитат отнякъде ли е ? Твое твърдение ? Или алегория ?
С малко закъснение, ето това е действителността на 14. 02. 2015 г. в един много хубав и слънчев ден за празнуване, там за където са написани тези думи.https://scontent-lga.xx.fbcdn.net/hphot ... e=5558B562" и една от малко по-далечното минало...https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/ ... 1a487a75fa" за същото място и е анотирана в Държавния архив като празнуване на Трифон Зарезан, но с просто око се вижда, че става въпрос за гроздобер. :lol:А тази малка изложба е на самия ден 14-ти...https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... d810582c80" ето и едно видео: https://www.youtube.com/watch?feature=p ... Br-t95ThDI" А ето и едно малко материалче в регионалния вестник за този прзаник: http://borbabg.com/?action=news&news=24031"
grozdan

Мнение от grozdan »

ивалине, верно ли на Хелоуин си се маскирал като твоя супергерой Екстерминатора?
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

8)
Публикувай отговор