Nagual написа:Здравейте Сънародници.
Случайно попаднах на този форум, търсейки информация за Канада. На 30 току що навършени години съм, родом от Бургас. Бях на 15 години, когато със семейството ми дойдохме да живеем в Мадрид - Испания. Моята история е 15 / 15
Съвсем сериозно обмислям да емигрирам към Канада с жената и синчето ми, което е на годинка и половина. Тепърва започвам да разглеждам информации. Хвърлил съм око на Ванкувър В.С. и Алберта. Като цяло съм запознат със състоянието на канадската икономика и това е едно място, където с удоволствие бих живял. Манталитета е другото голямо ''ЗА'', което много натежа последно време. Манталитета и начина на мислене в Канада много ми привличат вниманието. Разбира се всичко това има отражение, освен на другите места, в икономиката на Канада. Те първа се подготвям, като все по-сериозно приемам идеята... Не мога да ви задавам въпроси за българско образование, защото имам такова само до 8ми клас там.
Интересуваше ме преди всичко да си изясня някои митове и легенди, като примерно ''
плащаш 20 000 канадски долара ако не отговяряш на някои от изискванията и си в бизнеса'' или сказанието, че може да се замине ей така, тоест хващаш си самолета и заминаваш за Канада да си търсиш живота, както казваме тука. Верно ли е това?
Чудя се и за работата...Говоря много добър английски, перфектен испански и португалски (с диалектите), също руски и въобще съм с капацитет да се разбирам на всички езици от латинската и славянската група. Секретар съм на най-голямата българска асоциация в Испания, но не знам културата дали носи пари и възможности там...
В златните за Испания времена, които ясно отминаха и всичко се прецака, нямаше и нужда от учене, на 20 години живеех буквално като цар и въобще не осъзнавах, че един ден мандрата може да свърши...Тук имаме семейна фирма с договори с най-голямата застрахователна компания в страната - Mapfre. Основните дейности са реставрация на сгради, външни и вътрешни цялостни преустройства, от електричеството през plumbing и т.н. Експерти сме в този сектор. Отделно аз се подготвям за полицай тука и имам лиценз със статут на правителствен агент в сектор частна сигурност.
Стегнал съм се да уча отново и когато дойде идеята за Канада започнах да се замислям...Полицейското образование тук и това там са коренно различни според това, което прочетох...Няма да е много валидно, за това се замислям и за други неща.
В същност толкоз много въпроси мога да извадя от себе си, че .... знаете как е
Ще съм благодарен ако някой сподели опита си с мен.
Пращам ви големи поздрави от Мадрид! Дано в Канада българите да са в по-добри интер български отношения!

Ако си послужа с мисълта на един съфорумник, би трябвало да кажа, че степента ти на нехаресване на Испания е в пряка зависимост от вътрешния ти свят- не знам доколко това ти помага. Веднъж се опитах да изкажа разочарование от някой неща, с които съм се срещал тук, в Канада, и така ми беше отговорено, т.е. за мен Канада е един изкуствено поддържан имидж в който все още има някой неща, които си заслужават.
От филмчетата, които си гледал и статиите, които си чел се надявам да са актуални, щото нещата са се променили доста последните 10-на години... към зле.
Ако искаш да се развиваш и установяваш тук ти трябва статут, но не и на турист. Процедурите за статут се изменят динамично и трябва да се следи непрекъснато за нови изисквания и информация. За шмекерии и опит за надхитряне, нелегални действия, изобщо не те съветвам, веднъж влязал в регистрите за подобно нещо, инфото се пази и отразява за поколения напред. Тук дълго време системата е била от честен тип, но заради многото тарикати и нечестни типове, вече е фашистки тип ( а и канадската съседка като натисне копчето и Канада гък не казва, ами следва чинно).
Иначе, ако се трудиш, успееш да приравниш или изкараш нови дипломи и си търпелив, може и да ти се отплатят рано или късно усилията.
Ако беше в България щах да ти кажа да не се замисляш, ами да хукваш за насам, ама като си в Испания ... не знам!
Ако си свикнал на широчко(мандри и т.н. тук ще ти се види тясно отначало, но ако си свикнал на тясно, тук ще ти се види широчко.
Всъщност, аз като ти четох мнението, по-скоро ми приличаше на преразказ с еленменти на разсъждения и не можах да отсея конкретни въпроси и неща, които те интересуват.