ИЧС или Френски културен институт?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
borkoo
последно предупреждение за БАН

Re: ИЧС или Френски културен институт?

Мнение от borkoo »

emiliadi

Позволи ми да ти дам един съвет.Аз пиша тук малко,но чета много и смея да твърдя,че съм добре запозната с процедурата.Преди да започнеш каквото и да е по тази процедура,седни и се запознай подробно с нея.Казвам ти го защото от последния ти пост разбирам,че не познаваш правилата добре.Никой не те задължава да се явиш на каквито и да е тестове,най-малко пък IELTS.В новия гид за имиграция изрично е подчертано,че теста не е задължителен в това число и TCFQ,но кандидатите,които не са предоставили такъв няма да им бъдат присъдени точки за език.Това е.Може да кандидатстваш без тест,ако точките ти стигат,което на практика разбира се е невъзможно.Но в закона за имиграцията на Квебек пише,че ако не ти стигат точките са длъжни да не отхвърлят молбата ти и да те поканят на събеседване.Колко изпълнимо е това от имиграционите служители на Квебек,това един Господ знае.Те си имат правила с които ние не сме запознати.Аз и за това не съм им писала нито веднъж и така стигнах до интервю,което надявам се ще е с положителен резултат за мен,но това ще узнаем след 3 седмици :D затова сядай и чети.Когато дадеш ясни отговори на най-важните за тебе въпроси,тогава натискай педала по френски.И един съвет още от личен опит.Остави ги тия курсове.Не излиза кой знае,колко по-скъпо с частен учител.Индивидуалната подготовка е голяма работа.Казвам го от личен опит.Ходих на курсове по френски,уж по-евтино,сега от 6 месеца ходя при частен учител.Е разликата е огромна повярвай ми,а парите са малко повече,но си заслужава.
От мен успех и най-вече търпение.Нещата се движат бавно,но се случват,а живота покрай нас си върви и трябва да му се наслаждаваме.
Аватар
Jidja

Мнение от Jidja »

borkoo Може ли да кажеш за статистиката кога сте подали и кога ви е интервюто?
Благодаря предварително и успех :)
cvete21

Мнение от cvete21 »

emiliadi написа:Здравейте на всички и благодаря за опита, който споделяте!

С мъжа ми едва сега се захващаме и като гледам - ще се учат здраво езиците! :) За това имам следното питане (към тези, които са започнали от нулата) - колко време горе-долу е нужно, за да се стигне до ниво В1/2 и съответно да се покрият знания за изкарване на изпита TCFQ? Наясно съм, че зависи от човека, мотивацията, способността да учи и организираността му (филолог съм ;)), но чисто ориентировъчно се чудя. Съкратиха ме и се занимавам само с малкия и с една магистратура и понеже май ще съм водещия кандидат ми се искаше някакви по-интензивни дневни курсове, например 3 пъти седмично...Оказа се обаче, че такива няма, не се събират хора за дневните групи и от ИЧС ми предлагат само другия дневен вариант - всеки делничен ден по 6 часа...това обаче не знам доколко е удачно, не се ли пропуска така много инфо? Защото често когато информацията е много за кратко време, човек усвоява само част от нея...Споделете опит, моля ви. Това, което ме безпокои при Френския инситут е, че там пък имат само 2 пъти седмично, което се опасявам ще е крайно дълго във времето докато стигнем В1/2. А с частен учител май излиза в пъти по-скъпо. Много ви благодаря предварително и успех на всички, които вече са започнали процедурата, както и на тези като нас, които едва сега започват! :)
Здравей, emiliadi! Аз започнах с френския ( почти) от нулата. Учила съм го преди 10- ина години, но нямах големи спомени. Според мен за ниво В1- 1 година и половина- 2 г. Аз карах курс към Алианс Франсез по 8 часа седмично- това им беше минималното изискване за часове на седмица. 2 пъти по 2 часа след работа през седмицата и 4 часа в почивен ден. За работещ човек това си е нормално натоварване. Ако прецениш, че имаш повече време и възможност- записвай по- интензивен курс. За В2- спорен мен поне 2 г. Лично аз смятам, че първите нива е добре да се карат в група, но в определ момент частния учител е за предпочитане и напредването става много по- бързо, защото се обвъща инвидуално внимание на теб самата.

Нива на френски- точки:
В този документ- Guide des procedures d'immigration ( Пътеводител за процедурите по имиграция) виж стр.38- на какво ниво на TCF, TCFQ и DELF/ DALF колко точки съответстват.
http://www2.publicationsduquebec.gouv.q ... PI-3-1.pdf"

На стр.40- Резултатите от IELTS на колко точки оценяване съответстват.
В документа има информация и за другите фактори, които влияят на оценяването.
Успех!
emiliadi

Мнение от emiliadi »

Здравейте на всички!

Много ви благодаря за отговорите и съветите, ще взема предвид всичко казано и ще се ориентирам как да подходим. Още веднъж ви благодаря, успех на всички! :)
Аватар
iliancheto

Мнение от iliancheto »

Здравейте :) имате ли идея колко нива покрива в ИЧС-то този курс който е 150 часа за 399лв, при положение, че във Френския Институт за 240лв имаш 72 часа и е за 1 ниво? Кое е по-доброто място, ако някой може да каже от опит :)
Аватар
milagro

Мнение от milagro »

Тъй като аз съм пред дилемата дали да се явявам във френския институт или ИЧС, бих искала да се допитам иé до всички, които са запознати с двете институции, издаващи сертификат за владеене на език. Според вас кой д аизбера? Защото в ИЧС датите се разминават с моята, т.е. горе долу месеца, в който аз искам да се явявам. А във френския институт се записваш 10 дена преди явяване и за 2 седмици имаш отговор. Спасете ме от дилемата s'il vous plait!!
Продължителност на процедурата: 06.12.2011- 07.05.2014 год.
Аватар
misirosi
Обратна връзка:

Мнение от misirosi »

здр., с двете ръце за ИЧС.
Iris

Мнение от Iris »

ФИ
*Принципно преподавателите са много добри, но групите са все по-големи и по-големи (12-18 човека), което за някой може и да е проблем.
*Темпото на учене е по-бавно и е по-удобно за хора с по-натоварен график и повече отговорности.
*Има повече време да "улегне" граматиката и да се затвърдят новите думи, по-добре се затвърждава материала.
*Мястото е централно и лесно се стига до него.

ИЧС
*От друга страна, който може да си позволи интензивен курс в ИЧС за ниските нива "би се изстрелял" бързо нагоре.
*Групите са по-малки и има повече време за индивидуална работа.
*Тримесечните курсове за по 12 уч.часа на седмица и това доста материал и домашни.

Като цяло, цената за един учебен час и на двете места са близки.
The worst mistake people do is that they listen half, understand quarter and speak double...
Alessa

Мнение от Alessa »

Като скоро явила се на TCFQ в ИЧС-препоръчвам ги горещо! Изпитващите са много добронамерени,определено удрят по едно рамо,ако след зададения въпрос започнеш да мигаш на парцали.Звукът от записа се чува много добре. На датата,на която се явявах аз имаше и 1 семейство и една дама от Варна(където има Алианс Франсез),които също потвърдиха,че ИЧС е най-добрия избор.Успех!
Публикувай отговор