Как се справят имигрантите в Канада: Статистика

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
peter_pan
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

krimon написа:
bateto написа:абе и вие ,ако бяхте големи специалисти щяхте да се оправите в България , а не да бичите на 10000км ама нейсе.Само ,че в България е по трудно ,ако си само специалист на книга някой да те вземе докато тука ви събират от кол и въже и ви правят ;големи специалисти; ,ама това само за пред очите на незнаещите ,подобни стари пушки като мен обаче трудно се лъжат по форумите. :wink:
Аз, например, като специалист (може би не толкова голям :) ), се бях "оправила" - работих в БАН, точно това, което винаги съм си мечтала, съвсем свързано с образованието ми, изследователска работа и т.н., за която ми плащаха 250 лв. + 30 лв. детски на месец. Оставам на теб да прецениш за какво ми стигаха, като имаш предвид 2 те ми деца. Работата ми беше гарантирана "до живот". И що да стоя в България, щото щяла да се оправи и да влезе в ЕС ? Моите колеги в България имат същите заплати!
Отдавна стана ясно, че е по-добре да се продават домати на пазара отколкото да се работи в БАН, така че няма смисъл да се говори за БАН повече, както и за БГ образование, въпреки че е добро все още, но скоро няма да бъде.
Аз предлагам на всеки който работи в БАН в момента да продава домати или картофи или чорапи като парт-тайм поне или по-добре, да работи в БАН на парт-тайм, все ще се оправи по-добре в живота отколкото БАН фул-тайм и нищо друго.
точно така мисля по въпроса:)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ами това не и е нормалното на тази държава, затова няма бъдеще в нея ... кой нормален човек, който е учил н-години ще иска да продава домати вместо да се занимава със специалноста си :shock:
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

krimon написа:ами това не и е нормалното на тази държава, затова няма бъдеще в нея ... кой нормален човек, който е учил н-години ще иска да продава домати вместо да се занимава със специалноста си :shock:
Така си е ! После някои се надсмиват на хора учили "н-години" , че не искали да работят във фабрика защото били принцове и прицеси :roll:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

bateto написа:абе и вие ,ако бяхте големи специалисти щяхте да се оправите в България , а не да бичите на 10000км ама нейсе.Само ,че в България е по трудно ,ако си само специалист на книга някой да те вземе докато тука ви събират от кол и въже и ви правят ;големи специалисти; ,ама това само за пред очите на незнаещите ,подобни стари пушки като мен обаче трудно се лъжат по форумите. :wink:
Ние и в БГ-то сме се доказали и защото одарихме тавана там, затова тръгнахме по света... ти нас не ни мисли и на Луната да отидем и там ще се оправим...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

filipne написа:
krimon написа:ами това не и е нормалното на тази държава, затова няма бъдеще в нея ... кой нормален човек, който е учил н-години ще иска да продава домати вместо да се занимава със специалноста си :shock:
Така си е ! После някои се надсмиват на хора учили "н-години" , че не искали да работят във фабрика защото били принцове и прицеси :roll:
Не , не си разбрал. Аз давам пример само защо в Квебек нивото на безработицата сред имигрантите е по -високо от това в Албърта.
Според мен лично статистиката е много положителна дори. Процентите са доста ниски.

Иначе не смятам , че само защото някой е учил х на брой години непременно трябва да работи това , което е учил .Това важи и за България, и за Канада. Смятам само, че заплащането трябва да отговаря на нивото на образованието на съответната позиция т.е като те взимат за научен работник ,трябва да ти плащат като на такъв, а не като на чистачка. Не всеки завършил университет трябва задължително обаче да работи научен работник, особено в България където се учи в много от случаите заради ученето, ане защото искат това да работят. Друго обяснение за тия завършилите по 2 висши (което е голяма гордост, не знам защо) аз нямам.
Последно промяна от IRA на Сря Сеп 12, 2007 10:12 am, променено общо 1 път.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Сигурно не съм разбрал :wink:

Тя статистиката следва да отразява максимално възможно реалността.

В този смисъл статистиката следва да бъде обективна , а не позитивна или негативна.

Специално тази статистика показва интересни разлики в % безработица за местни, нови имигранти ( до 5 години ) и по-стари имигранти.
speedy

Мнение от speedy »

filipne написа:Специално тази статистика показва интересни разлики в % безработица за местни, нови имигранти ( до 5 години ) и по-стари имигранти.
На мен ми се струва абсолютно нормално новите имигранти да си намират по-трудно работа, в сравнение със по-старите имигранти или с родените в Канада.

Ако беше обратното щеше да има нещо сбъркано в ситуацията.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

However, while unemployment rates for Canadian-born workers were lower for people with progressively higher levels of education, rates for very recent immigrants remained high regardless of their level of education.

The unemployment rate in 2006 among the very recently landed who had bachelor's degrees was 11.4%, four times the rate of only 2.9% for Canadian-born workers who were university-educated.

Similarly, the unemployment rate for those very recent newcomers who had a graduate degree was 12.4%, compared with only 2.4% for their Canadian-born counterparts.

Very recent core-working-age immigrants (those who had been in Canada for five years or less) had much higher unemployment rates than their Canadian-born counterparts in all three of Canada's largest census metropolitan areas (CMAs) in 2006, especially in Montréal.

This group of very recent immigrants in Montréal had an unemployment rate of 18.1% in 2006, three times as high as the rate of 5.9% among Canadian-born Montréalers.

The report showed that labour market outcomes were better for immigrant men than their female counterparts, and that young immigrant women in particular have struggled.

Immigrant women in the core-working-age group of 25 to 54 had higher unemployment rates and lower employment rates than both immigrant men and Canadian-born women, regardless of how long they had been in Canada.

The situation improved for immigrants who had been in Canada between 5 and 10 years, that is, those who landed between 1996 and 2001. Their unemployment rate was 7.3%.
Излиза, че едва след 5 - 10 години в Канада имигрантите се доближават до местните.

Доста голям период според мен.

А дали е нормално или ненормално :roll: не знам.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Представи си канадец (важното е да е не-българин по произход) в България и след колко време ще се доближи до бг "ниво" на заплащане - тогава ще си представиш дали е нормално или ненормално. Това важи за всяка една страна в света.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

krimon написа:Представи си канадец (важното е да е не-българин по произход) в България и след колко време ще се доближи до бг "ниво" на заплащане - тогава ще си представиш дали е нормално или ненормално. Това важи за всяка една страна в света.
Ха ! Дали написа, че в Канада и БГ е едно и също в това отношение или нещо недовиждам ? :lol:
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ми на по-голямата част от имигрантите им трябват 5-10 години да придобият същите квалификации, та е нормално и толкова време да им трябва да добият същата заплата.

Радой Ралин
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

IRA написа:Ми на по-голямата част от имигрантите им трябват 5-10 години да придобият същите квалификации, та е нормално и толкова време да им трябва да добият същата заплата.
Хм .. С работа по фабриките трудно ще придобият някаква квалификация . :wink:
zorina

Мнение от zorina »

krimon написа:Представи си канадец (важното е да е не-българин по произход) в България и след колко време ще се доближи до бг "ниво" на заплащане - тогава ще си представиш дали е нормално или ненормално. Това важи за всяка една страна в света.

Може ли да внесете малко повече яснота......, че малко странно ми звучи :lol: Може би ще бъде по-добре ако го покрепите с конкретни данни. Тогава всички ще Ви повярваме.

С уважение,
Много скромно от Онтарио.
З.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

filipne написа:
IRA написа:Ми на по-голямата част от имигрантите им трябват 5-10 години да придобият същите квалификации, та е нормално и толкова време да им трябва да добият същата заплата.
че кой ги кара да работят по фабриките :shock: Ако нещо не им достига има достатъчно курсове към университети и колежи, че дори и стипендии има.

Радой Ралин
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

IRA написа:
filipne написа:
че кой ги кара да работят по фабриките :shock: Ако нещо не им достига има достатъчно курсове към университети и колежи, че дори и стипендии има.
Сериозно ? Ира ти ми отвори очите :wink:

И като излезнат от тези курсове и обучение с изненада разбират, че само с това нЕма да стане ..... Искали и канадски опит , който ако не си работил няма как да имаш , искали и референции от местни работодатели, които отново няма как да имаш ако не си работил тук, и ако накрая успееш да придобиеш всичко това се оказва, че някой друг имал познат в същата тази компания и твоите усилия не струват пукната пара ... И не ти остава друго освен да разчиташ да имаш късмет следващия път да има повече позиции или най-малкото да няма кандидати с троянски кон ...
Публикувай отговор