BG v chujbina triabvalo da plashtat zdravna osigurovka?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Гост

Мнение от Гост »

ssttoo написа:
Villi написа:Da, viarno e
Moje6 da otvori6 www.noi.bg i da proveri6 kakva suma dulji6, sled vuvejdane na EGN
...
Вили, аз намерих
http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_1.asp
Там само дадоха справка за кои месеци им вися, не пишеше нищо за сума. Имаш ли по-точно URL?
Хора, защо не мога да си напиша ЕГН-то в този сайт ? /не излиза нито една цифра/ Някой може ли да ми помогне ? Все пак и аз искам да знам с колко съм им длъжна. :shock:
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Ombudsman написа:
Хора, защо не мога да си напиша ЕГН-то в този сайт ? /не излиза нито една цифра/ Някой може ли да ми помогне ? Все пак и аз искам да знам с колко съм им длъжна. :shock:

Можеш да опиташ така – набираш си ЕГН-то в MS Word файл, след което с Copy и Paste го прехвърляш в полето за въвеждане във въпросния уеб-сайт. Аз също не можаш да го напиша директно, явно нещо сайта не е доизкусорен.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Гост

Мнение от Гост »

Благодаря, Коко.

Виж какво излезе:

2000 г. - месец 2,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2001 г. - месец 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2002 г. - месец 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
2003 г. - месец 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12

Явно ще имам да плащам :shock: :shock: :shock:
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Ombudsman написа:... Явно ще имам да плащам :shock: :shock: :shock:
А пък моето ЕГН не можа да го познае, демек - минавам метър :wink: :lol: :P.

:beer: :beer: :beer:
Клара

Мнение от Клара »

Здравейте
може да сте пропуснали да забележите лихвата-
от 01.01.2004г. тя става 20 пункта плюс законната лихва /около 3 пункта/. На 2500 лв. това прави към 500 лв на месец. Това също се намира в Кодекса за общественото осигуряване. Касае се за вземания на НОИ, едно от които е за здравни осугуровки, които са 6 % от две минимални работни заплати. Това за мен, като юрист, е легализирано конфискуване на недвижими имоти. Защото първото върху което ще насочат изпълнение е всеки ваш недвижим имот, който не ви е основно жилище. Аз лично мисля да им оставя само стария си Ситроен.
Брат ми, който е в Калифорния е вече голям длъжник :)
Тази нашата страна е уникална от правна гледна точка.
Good luck!
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

Клара написа:Здравейте
може да сте пропуснали да забележите лихвата-
от 01.01.2004г. тя става 20 пункта плюс законната лихва /около 3 пункта/. На 2500 лв. това прави към 500 лв на месец. Това също се намира в Кодекса за общественото осигуряване. Касае се за вземания на НОИ, едно от които е за здравни осугуровки, които са 6 % от две минимални работни заплати. Това за мен, като юрист, е легализирано конфискуване на недвижими имоти. Защото първото върху което ще насочат изпълнение е всеки ваш недвижим имот, който не ви е основно жилище. Аз лично мисля да им оставя само стария си Ситроен.
Брат ми, който е в Калифорния е вече голям длъжник :)
Тази нашата страна е уникална от правна гледна точка.
a niama li nachin da se otpishesh?
demek - da niamash zdr osiguriavane ama da ne im daljish?
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Клара

Мнение от Клара »

Няма легален начин за измъкване. Засега се обсъжда да бъдат освободени безработните, защото те дължат 6% върху 2 минимални забпати, а работещите на една минимална дължат само процента от нея. Голям абсурд.
Единственото положително е, че вземанията не се събират след изтичане на 5 годишен давностен срок. Здравните осигуровки са дължими от 2000г., така че ще трябва да се почака още. Друго хубаво е, че не се съставя акт, респективно наказателно постановление, след една година от извършване на нарушението/чл.34 от ЗАНН/.Така, че глоби за миналата година няма да има.
Мразя да се чувствам длъжник на някого, още по-малко на страната си. Въпреки това няма да платим осигуровките на съпруга-и пенсионните, защото срещу тези 2000 лв. за година, няма да получим нищо. А престъпниците, които съдя най-спокойно ми заявяват, че са на социални помощи.
Good luck!
Клара

Мнение от Клара »

Ето малко нормативни разпоредби: Кодекс за социално осигуряване
"Лихви по вземания на Националния осигурителен институт
Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., в сила от 1.01.2004 г.) Вземанията на Националния осигурителен институт за невнесени осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване се събират с лихва в размер на основния лихвен процент на Българската народна банка за периода плюс 20 пункта."
"Давност
Чл. 115. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Вземанията на Националния осигурителен институт за невнесени осигурителни вноски и лихвите върху тях се погасяват с изтичане на петгодишен давностен срок."
Закон за здравното осигуряване:
"Осигурени лица. Права и задължения
Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г.) Задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса са:
1. всички български граждани, които не са граждани и на друга държава;
2. българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Република България."
Съгласно този текст ще трябва да почакаме да станем граждани на Канада, САЩ, и да не живееем в България, за да не бъдем длъжници.
Good luck!
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Клара написа:Ето малко нормативни разпоредби: Кодекс за социално осигуряване
"Лихви по вземания на Националния осигурителен институтза социалното осигуряване
Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., в сила от 1.01.2004 г.) Вземанията на Националния осигурителен институт за невнесени осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване се събират с лихва в размер на основния лихвен процент на Българската народна банка за периода плюс 20 пункта."
"Давност
Чл. 115. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Вземанията на Националния осигурителен институт за невнесени осигурителни вноски и лихвите върху тях се погасяват с изтичане на петгодишен давностен срок."
Това е от Кодекса за социалното осигуряване.
Клара написа:Закон за здравното осигуряване:
"Осигурени лица. Права и задължения
Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г.) Задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса са:
1. всички български граждани, които не са граждани и на друга държава;
2. българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Република България."
Съгласно този текст ще трябва да почакаме да станем граждани на Канада, САЩ, и да не живееем в България, за да не бъдем длъжници.
А това е от Закона за здравното осигуряване.

Доколкото знам, социалното осигуряване и здравното осигуряване са различни неща. Съгласно чл.(4) от Кодекса за социално осигуряване (http://www.daon.government.bg/KSO.doc), на такова подлежат само хора които работят в България, т.е. постоянно пребиваващите в чужбина не ги лови.
В Закона за здравното осигуряване (http://www.nhif.bg/bg/zakon2.phtml), не се уточнява какво става ако някой не си плаща задължителните здравни осигурителни вноски (или поне аз не успях да го намеря). Това, че няма здравно покритие е ясно, но дали се предвиждат някакви санкции или лихви, как се процедира ако някой се върне в България от чужбина и иска да започне да плаща и т.н. ... :roll: ?!?
laura

Мнение от laura »

А как стои въпроса с децата? Те също ли трябва да плащат осигуровки?
Лаура
Аватар
shnorhela
Лисодав
Обратна връзка:

Мнение от shnorhela »

Ombudsman
Явно ще имам да плащам
Ами ще имаш да им плащаш, те ще имат да вземат, не е същото.
Ами поредната "логична" постъпка на Бг държавния апарат независещо от поредната партия. Ами някой знае ли как може да се осъществи контакт с тия пичове от НОИ да им пратим "много здраве" по здравния въпрос, аман от мухльовщина в Бг
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

shnorhela написа: Ами ще имаш да им плащаш, те ще имат да вземат, не е същото.
Ами поредната "логична" постъпка на Бг държавния апарат независещо от поредната партия. Ами някой знае ли как може да се осъществи контакт с тия пичове от НОИ да им пратим "много здраве" по здравния въпрос, аман от мухльовщина в Бг
Eh, shnorhel, pak uluchi 10-kata! Ako znaesh kolko si prav samo! Napravo si mi vzel dumite ot ustata. :beer:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Клара

Мнение от Клара »

Za Van BC- pravino si napisal-zdravno i obshestveno osiguriavane sa razlichni nesha. Raboteshite v chuzbina ne dulzat osigurovki-prosluzeno vreme, starost, bezrabotica i dr., koito sa reglamentirani v Kodeksa.Takiva osigurovki se dulzat ot lica v BG, rabteshi na grazdansko ili trudovo pravootnoshenie. Otivaiki v druga strana nie dulzim samo zdravno osiguriavane. Predvideni sa sankcii v Zakona za zdravnoto osiguriavane i te sa slednite:cl.104 al.3 "Самоосигуряващо се лице, което не плаща дължимите осигурителни вноски за срок, по-дълъг от три месеца, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а за повторно нарушение - с глоба от 100 до 300 лв."Zakona preprasha kym drug zakon za administrativnite narushenia, v koito ima vyzmoznost za nalagane na globa i ako narushitela ne e v stranata. /ne sam vizdala da se e sluchvalo/ No entusiazma na dluznostnite lica e podsilen ot fakta, che 25 % ot globite sa tehni pooshrenia. Tova sam go vizdala samo v tozi zakon. Globata ne izkluchava plashaneto na zadulzenie. Spasiava samo davnostta. Lihvite sum posochila v predishnia si posting-tova sa vzemania na NOI-20%+zakonnata lihva.
Decata ne dulzat osigurovki, a tehnite roditeli. I za tiah ima sankcii.
Ako zelaete da ste zdravno osiguren dulzite vsichki predhodni vnoski.Osiguren ste ot denia, v koito gi platite.Cl 109"Когато осигуреното лице заплати на Националния осигурителен институт всички дължими вноски, осигурителните му права се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски, като сумите, заплатени за оказаната медицинска помощ, не се възстановяват."
Mislia che NOI, kato cialo moze da bade napsuvano na oficialnia si sait. :D
Dano da sum pomognala s malko iasnota.
Good luck!
rath

Мнение от rath »

Villi написа:Da, viarno e
Moje6 da otvori6 www.noi.bg i da proveri6 kakva suma dulji6, sled vuvejdane na EGN
Principno durjavata ne te goni da pla6ta6 tezi pari, no ako si v BG i ti se naloji medicinska pomo6t 6te ti na4isliat i lihvi na tazi suma

Zdrave i kusmet
nikade ne prochetoh da si dam EGN-to i da vidia kolko dalja, to ne che ste me hvanat da plastaam de, da imat da go.....lijat
Клара

Мнение от Клара »

Good luck!
Заключено