poumpy написа:коментара ти не отговаря на въпроса за нестерилната ръкавица...а и подтвърждава примера с измитата ръкавица по горе....
колко често стоматолога има контакт с биологични течности на пациент/и и колко често е обратното ???
знаеш ли от 15 лева обтурация разходите са около 6,50 лева включително труда на асистента. въпроса е другаде - за да е качествена работата времето е поне 30 минути на зъб, ако се работи само на един зъб - често срещано в БГ и малко по-малко ако се работи на повече зъби наведнъж. но за да е качествена работата, нещо което пациента често не вижда и не осъзнава, стоматлога трябва да посещава непрекъснато курсове и да осъ\временява знанията си за техники и материали, защото всички искаме най-новите бели пломби и т.н. един хубав практичен курс е от порядъка на 800 лева за 16 часа и тук идва въпроса как с около 15-16 лева на час приход, един стоматолог да се поддържа на ниво и да живее все пак по-добре от средното ниво в страната си, ако разбира се му е позволено ?
Нещо не разбирам, искаш да кажеш че ако зъболекаря има инфекция и незарастнала рана на ръката (като в моя пример) и сложи нестерилни ръкавици, това няма да попречи да се пренесе инфекцията върху пациента ?!?
Всеки професионалист трябва да си опреснява знанията чрез курсове, ти знаеш ли колко са скъпи ИТ-курсовете например (Оракъл вземат $2500-$3000 за 5-дневен курс) ? Ама колеги които правят зъболекарски софтуер в БГ са ми разказвали как твоите колеги се пазарят като цигани (щот немат пари горките) и най-накрая настоявали да вземат модул за 120 Евро на разсрочено плащане

И програмистите аха-аха дето не са го питали "Ми като ти дойде пациент за пломба за 30 Евро ти даваш ли му на разсрочено ?"
И още нещо - като слагате коронки и мостове, пак ли 15лв/час се връзва прихода или е малко повечко

Аз не гледам на никого в паницата ама понеже питаш "позволено ли е на стоматолога да има над средния приход за страната" ше ти кажа - да, но не за сметка на елементарна хигиена

Ако трябва, калкулирай още 7 стотинки в цената и като те пита пациента "Защо предния път ми беше със 7 стотинки по-евтино" ти му обясни защо да видим някой ще протестира ли