ОХ ЗЪБ...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
pumpy

Мнение от pumpy »

Marto написа:
poumpy написа:пазят предимно стоматолога, а не пациента
A презервативът пази предимно мъжа, нали :)

Божееее...

What do you call someone who drops out of medical school? ..........А dentist. ;)
като контрацептивно средство пази предимно жената, освен ако ти не познаваш мъже , които могат да забременяват........
като бариера за сексуално предавани зарази пази и двамата партньори, независимо от техния пол....
все пак ми е интересно нестерилната ръкавица от какво и как точно пази пациента ?

кагато те приемат в medical school и напуснеш по собствено желание, тогава стани дентист, не визирам Старшата Сестра, която го е направила за да прави по 200 к годишно като такава :?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

poumpy написа:все пак ми е интересно нестерилната ръкавица от какво и как точно пази пациента ?
Добре де Пумпи, само пациентите ли могат да заразят стоматолога ? Обратното не е възможно, така ли ? Да речем стоматолога е болен от нещо, порязал си е пръстчето, раната не е зарастнала много добре - по-натам ще се сетиш ли ко мое да стане :D
И още, колко струват комплект нестерилни ръкавици в България, че ще ти завалят практиката да ги сменяш за всеки пациент ? Начи, пациентите като се оплакват че зъболекарите им взимат скъпо - те не разбират, неблагодарници са и т.н. Зъболекарите като се стискат за едни ръкавици дето са жълти (ама жълтииии) стинки - ааа, може, тва влияе на печалбата :shock:
pumpy

Мнение от pumpy »

miteto написа:
poumpy написа:все пак ми е интересно нестерилната ръкавица от какво и как точно пази пациента ?
Добре де Пумпи, само пациентите ли могат да заразят стоматолога ? Обратното не е възможно, така ли ? Да речем стоматолога е болен от нещо, порязал си е пръстчето, раната не е зарастнала много добре - по-натам ще се сетиш ли ко мое да стане :D
И още, колко струват комплект нестерилни ръкавици в България, че ще ти завалят практиката да ги сменяш за всеки пациент ? Начи, пациентите като се оплакват че зъболекарите им взимат скъпо - те не разбират, неблагодарници са и т.н. Зъболекарите като се стискат за едни ръкавици дето са жълти (ама жълтииии) стинки - ааа, може, тва влияе на печалбата :shock:
коментара ти не отговаря на въпроса за нестерилната ръкавица...а и подтвърждава примера с измитата ръкавица по горе....
колко често стоматолога има контакт с биологични течности на пациент/и и колко често е обратното ???

в никакъв случай не оправдавам работата без ръкавици или с едни и същи такива и това е част от причините да съм тук и да се боря да практикувам отново. може би си прав, че ръкавиците са жълти стотинки, но такива са и още много много неща в практиката и събрани тези жълти стотинки правят доста и когато съм предлагал на пациенти 15 и 30 лева за обтурация, познай кое си избират ? и никога не ми задават въпроса "защо има две цени и каква е разликата", но пък много често съм чувал коментари от сорта "онзи взима много или има и по-евтино от вас" - всеки сам си избира, но не върви после да се оплаква, още по малко да дефинира кой, къде и кога да практикува.....
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

poumpy написа:коментара ти не отговаря на въпроса за нестерилната ръкавица...а и подтвърждава примера с измитата ръкавица по горе....
колко често стоматолога има контакт с биологични течности на пациент/и и колко често е обратното ???
знаеш ли от 15 лева обтурация разходите са около 6,50 лева включително труда на асистента. въпроса е другаде - за да е качествена работата времето е поне 30 минути на зъб, ако се работи само на един зъб - често срещано в БГ и малко по-малко ако се работи на повече зъби наведнъж. но за да е качествена работата, нещо което пациента често не вижда и не осъзнава, стоматлога трябва да посещава непрекъснато курсове и да осъ\временява знанията си за техники и материали, защото всички искаме най-новите бели пломби и т.н. един хубав практичен курс е от порядъка на 800 лева за 16 часа и тук идва въпроса как с около 15-16 лева на час приход, един стоматолог да се поддържа на ниво и да живее все пак по-добре от средното ниво в страната си, ако разбира се му е позволено ?
Нещо не разбирам, искаш да кажеш че ако зъболекаря има инфекция и незарастнала рана на ръката (като в моя пример) и сложи нестерилни ръкавици, това няма да попречи да се пренесе инфекцията върху пациента ?!?
Всеки професионалист трябва да си опреснява знанията чрез курсове, ти знаеш ли колко са скъпи ИТ-курсовете например (Оракъл вземат $2500-$3000 за 5-дневен курс) ? Ама колеги които правят зъболекарски софтуер в БГ са ми разказвали как твоите колеги се пазарят като цигани (щот немат пари горките) и най-накрая настоявали да вземат модул за 120 Евро на разсрочено плащане :shock: И програмистите аха-аха дето не са го питали "Ми като ти дойде пациент за пломба за 30 Евро ти даваш ли му на разсрочено ?"
И още нещо - като слагате коронки и мостове, пак ли 15лв/час се връзва прихода или е малко повечко :wink: Аз не гледам на никого в паницата ама понеже питаш "позволено ли е на стоматолога да има над средния приход за страната" ше ти кажа - да, но не за сметка на елементарна хигиена :D Ако трябва, калкулирай още 7 стотинки в цената и като те пита пациента "Защо предния път ми беше със 7 стотинки по-евтино" ти му обясни защо да видим някой ще протестира ли :wink:
merakliika

не mа вреmе

Мнение от merakliika »

Абе проверихте ли това дето го писа Кикобест кликнахте ли на туи синьото а... :?
Аватар
holy

a

Мнение от holy »

Здравей Zumbulka!

Можеш ли да кажеш как и къде разреши проблема със зъба. И аз имам подобен проблем в момента. И за колко пари ..., ако не е тайна?
Аватар
Дякон Игнатий

Мнение от Дякон Игнатий »

НЕ ХОДЕТЕ ЗА НИЩО НА СВЕТА ПРИ РАДКА СТОЙКОВА.
НАПРАВИ НЕЩО ЗА РОДИНАТА-ЕМИГРИРАЙ
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

miteto написа:
poumpy написа: Нещо не разбирам, искаш да кажеш че ако зъболекаря има инфекция и незарастнала рана на ръката (като в моя пример) и сложи нестерилни ръкавици, това няма да попречи да се пренесе инфекцията върху пациента ?!?
Мите,любопитството е признак на любознотелност в твоя случай и ще се опитам да ти отговоря накратко.
В хирургията ако имаме драскотина или някаква раничка на пръстите на ръцете,независимо ,че се измиват по специален начин до педантичност и се намазват с дезинфекционни гелове преди да се сложат стерилните ръкавици травмираното място се накапва допълнително и с йод.За стерилност.Тук идеята е,че ако скъсаме/а ние често го правим щото бачкаме с телове,отверки,бормашини и т.н./да не излезе никакъв микрооганизъм от пръстите ни навън в оперативното поле.
За стоматолозите стерилност не е нужна.Устата е по мръсна от някои други места............
И при тях понякога е нужно ама по-добре те да си кажат.
Док...................
TROUBLEMAKER
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Дякон Игнатий написа:НЕ ХОДЕТЕ ЗА НИЩО НА СВЕТА ПРИ РАДКА СТОЙКОВА.
Shto?
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
bone capelov

Виж 6-ят отговор на Кикобест и кликни върхо синия булдент

Мнение от bone capelov »

Аз пробвах системата работи добре кликваш в-у синия buldent на Кикобест или пишеш buldent. go.to и търсачката ти намира файла. По добре им се обади директно на тел. но между 17.30 и 22.00 сфаила става по бавно до два дни въпросът ти ще го уредят. Желая ти успех.
Заключено