Та имам въпрос, аз се дипломирах точно в годината когато решиха да направят отделно учене 1 г. за магистратура, но пък точно на нашия випуск направиха отстъпка и дефакто към дипломата за завършено висше има една бележка, че тази диплома важи за магистър. Това беше 1997.
Та питам има ли някой дето да е превеждал и прилагал подобна бележка към дипломата си и съответно после имал ли е някакви проблеми? На мене ми е ясно, че по техните критерии това е бакалавър, ама все пак питам
Към моято диплома нямаше и бележка за признаването на магистърска степет - и поради тази причина си изкарах от университета докумнет че се признава - той изглежда по официален от бележка и е безплатен - ако имаш вазможност и за лично успокоение по-добре си подай молба и получения документ приложи към дипломата си. Мисля че точно в този период никой не е бил наясно как трябва да изглежда това удостоверение и с един нов ще си по спокойна
Успех и виж и за други мнения - аз съм доста новичка тук
Мерси за съвета, имаш право и ще го направя То и аз съм съвсем новичка тук и само чета чета.. и ако не беше този форум толкова неща нямаше да са ми ясни, ама добре че ги има всичките тези хора тук
Има и още една възможност, Lullu, която изисква малко повече време и разправии, но пък ти решава въпроса кардинално веднъж завинаги. За какво става дума.
Пускаш платено съобщение в някой ежедневник, по твой избор, със следния текст: "Диплома No...../.__.__1997 да се счита невалидна." Не струва много. След това чакаш да излезе броя (няколко дни), изрязваш си съобщението и го прилагаш към една молба за издаване на дубликат на дипломата ти, поради изгубване (неволно унищожаване) на същата. Подаваш молбата в учебното заведение, което си завършила и след броени дни ще имаш диплома, която е по новите стандарти и в която всичко ще си е записано както трябва. Така няма да се налага да вадиш и показваш постоянно каквито и да е допълнителни удостоверения към дипломата си.
Аз така направих.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
zavissi kade ti e diplomata. az naprimer sam uchil v sof un. te izdavat i original na english/ okolo 50 leva/, taka che ako si uchil tam prosto im se obadi, osven tova nyama da ti se nalaga da pravish otdelno prevod, a sthe imash nestho napravo za kanada, za drugite univ. ne znam kak stoi vaprosa
borsay, imam vypros.
tazi diploma na english si q kopiral/a i si q zaveril/a pri notarius ili si im q izpratil/a direktno?
ako si q zaverqval/a, posle nosish li q na prevodach da prevede pechata na notariusa?
Linko написа:Има и още една възможност, Lullu, която изисква малко повече време и разправии, но пък ти решава въпроса кардинално веднъж завинаги. За какво става дума.
Пускаш платено съобщение в някой ежедневник, по твой избор, със следния текст: "Диплома No...../.__.__1997 да се счита невалидна." Не струва много. След това чакаш да излезе броя (няколко дни), изрязваш си съобщението и го прилагаш към една молба за издаване на дубликат на дипломата ти, поради изгубване (неволно унищожаване) на същата. Подаваш молбата в учебното заведение, което си завършила и след броени дни ще имаш диплома, която е по новите стандарти и в която всичко ще си е записано както трябва. Така няма да се налага да вадиш и показваш постоянно каквито и да е допълнителни удостоверения към дипломата си.
Аз така направих.
Linko пробвах го това, в смисал опитах да го пробвам за да ми напишат хорариумите в дипломата и че съм магистър, дори имам колеги които го направиха преди 9 години, но ми обясниха че са длъжни да ми издадат дипломата в същия вид като първоначалната - имало някакъв нормативен документ които го изисква и ме посъветваха ако не съм си загубила наистина дипломата - да не го правя - това е инфо от април месец.
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
ronni, заблудили са те, или човека с който си говорила нещо се е объркал. А може и да не е бил наясно с нещата.
Изявлението, че трябва да се издаде "същата диплома като първоначалната" е по принцип нелогично само по себе си. Най-малкото защото хората, които си слагат подписите в нея, може да не са същите вече. Това означава, че и дипломата няма да бъде същата.
Да не говорим, че след като има влязло в сила законово изискване за оформянето на един такъв документ, не може да се издава документ с различно (старо или каквото и да е) оформление, независимо от причините.
Но и вярно е, че понякога сме безсилни пред едно чиновническо "Не може." Остава ти само да опиташ при друг чиновник.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!