Има ли в Квебек работа за проф. охранители ?
Има ли в Квебек работа за проф. охранители ?
Брат ми завърши ВСУ(Варненски Свободен Университет) специалност Защита Националната Сигурност . В момента е работи в специален отряд към Министерството на Отбраната .Учи магистърска степен Право . Работил е като проф. охрана,а сега е военен ! Има голямо желание да тръгне с мен за Канада,но се притеснява дали ще може да работи нещо по специалността си !
Обръщам се към хората , които са вече в Канада и имат някаква представа за нещата в тази посока !
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!!
Обръщам се към хората , които са вече в Канада и имат някаква представа за нещата в тази посока !
- Леля Екимка
- Диване
- Обратна връзка:
Mai ima... Edin priatel izkara kursa i za kasmet nameri rabota kato ohrana v evreiskata bolnica...Kusmeta mu ne be za dulgo - izmisliha si prichina da go razkarat...niamal bil opit...Shto ne mu go kazaha tova na interviuto, ne kogato veche sa go naeli! Tozi priatel razpravia, che spisukut s kolegite bil 99% s kebekarski imena...
Ako niakoi znae neshto drugo po vaprosa - da kaje. I na men mi e interesno...Po edno vreme se chudeh dali da ne stana ohranitelka:-)
Ako niakoi znae neshto drugo po vaprosa - da kaje. I na men mi e interesno...Po edno vreme se chudeh dali da ne stana ohranitelka:-)
Представителна извадка тип "паплач"

Ami.
Според мен, като се питат подобни питания, трябва да се обърне внимание на едно много важно нещо:
Значи ...
Когато един българин кацне на летището с намерението да остане да живее тук (определено, за толкова далечно разтояние номерът с гурбета или "първо да видим как е", за не много богати хора от Изт. Европа не върви), той изведнъж разбира, че всъщност никой, ама никой, не знае предварително дори и някакви "типични" неща за него.
Какво имам предвид: Ами, ако пристигне, например французин, горе-долу се има някаква представа за евентуалната му "професия", обучение, и т.н. Най-малкото, дори разговорите и понятията са на почти един и същ език, подобна култура. Т.е. съотвтният, да кажем, работодател, ще има идея какво може да очаква. Подобно е положението и с индийците, китайците, арабите, ако щеш и румънците и руснаците. А ние, българите сме една шепа хора. Няма много ясно формирана "типична представа", за нас. (друг е въпросът, каква би била ако я имаше)
Та, независимо от това какво образование, стаж и т.н. имаш, в един момент трябва да "покажеш" кой си и какво можеш.
Ето тук е момента.
Много е важно, първо, да разбираш какво се говори. После, ти самият да можеш да говориш, поне малко на английски или френски.
Нататък ... ами да се "държиш" по адекватен на събеседника ти начин. Да налучкаш какво е важно за човека с тая култура и как да съчетаеш с твоята.
И после идват, разбира се, неща като документи (понякога са задължителни, но не най-важни), обяснението за твоята "професия", и т.н.
И ако се върна към конкретния случай, ами как да се отговори на въпроса за реализацията на брат ти (пък и за теб е подобно положението) в Канада:
Работа за проф. охрана или както искаш го наричай, вероятно има.
Въпросът е, колко тукашното понятие проф. охрана може да намери нещо общо с брат ти, когато застане пред шефа на някоя компания, която има нужда от подобна услуга и трябва да се разбере в крайна сметка дали може да върши работата.
Постави се на мястото на работодателя. Абстрахирай се от всички глупости за предубеждения и т.н.
Пред теб има човек, ти имаш нужда, трябва да го прецениш.
Какво ще има значение?
Дали някакви си легализирани преводи с марки на някакви странни документи, за които никога не си чувал. Дори и да имаш желанието да ги разбереш (обикновено нямаш).
Дали физиономията или облеклото.
Дали държанието.
Дали един прост разговор, от които веднага лъсва всичко.
Не е въпросът (в случая) за дискриминация. Просто дали ставаш или не.
Та, според мен, това ни убягва на нас, като тръгваме да имигрираме.
Затова и хората толкова държат на тукашния опит.
Понеже, кой си, само ти си знаеш.
Ако си наумиш, че си професионален гард, и ако си дадеш зор да разбереш какво значи това тук, как се казва самата професия, какво се прави какво се говори и т.н. и ако знаеш език, дори с имитация, можеш по-добре да стартираш, отколкото ако си супер "професионалист" ама освен теб, друг никой не знае.
Та това е положението.
Значи ...
Когато един българин кацне на летището с намерението да остане да живее тук (определено, за толкова далечно разтояние номерът с гурбета или "първо да видим как е", за не много богати хора от Изт. Европа не върви), той изведнъж разбира, че всъщност никой, ама никой, не знае предварително дори и някакви "типични" неща за него.
Какво имам предвид: Ами, ако пристигне, например французин, горе-долу се има някаква представа за евентуалната му "професия", обучение, и т.н. Най-малкото, дори разговорите и понятията са на почти един и същ език, подобна култура. Т.е. съотвтният, да кажем, работодател, ще има идея какво може да очаква. Подобно е положението и с индийците, китайците, арабите, ако щеш и румънците и руснаците. А ние, българите сме една шепа хора. Няма много ясно формирана "типична представа", за нас. (друг е въпросът, каква би била ако я имаше)
Та, независимо от това какво образование, стаж и т.н. имаш, в един момент трябва да "покажеш" кой си и какво можеш.
Ето тук е момента.
Много е важно, първо, да разбираш какво се говори. После, ти самият да можеш да говориш, поне малко на английски или френски.
Нататък ... ами да се "държиш" по адекватен на събеседника ти начин. Да налучкаш какво е важно за човека с тая култура и как да съчетаеш с твоята.
И после идват, разбира се, неща като документи (понякога са задължителни, но не най-важни), обяснението за твоята "професия", и т.н.
И ако се върна към конкретния случай, ами как да се отговори на въпроса за реализацията на брат ти (пък и за теб е подобно положението) в Канада:
Работа за проф. охрана или както искаш го наричай, вероятно има.
Въпросът е, колко тукашното понятие проф. охрана може да намери нещо общо с брат ти, когато застане пред шефа на някоя компания, която има нужда от подобна услуга и трябва да се разбере в крайна сметка дали може да върши работата.
Постави се на мястото на работодателя. Абстрахирай се от всички глупости за предубеждения и т.н.
Пред теб има човек, ти имаш нужда, трябва да го прецениш.
Какво ще има значение?
Дали някакви си легализирани преводи с марки на някакви странни документи, за които никога не си чувал. Дори и да имаш желанието да ги разбереш (обикновено нямаш).
Дали физиономията или облеклото.
Дали държанието.
Дали един прост разговор, от които веднага лъсва всичко.
Не е въпросът (в случая) за дискриминация. Просто дали ставаш или не.
Та, според мен, това ни убягва на нас, като тръгваме да имигрираме.
Затова и хората толкова държат на тукашния опит.
Понеже, кой си, само ти си знаеш.
Ако си наумиш, че си професионален гард, и ако си дадеш зор да разбереш какво значи това тук, как се казва самата професия, какво се прави какво се говори и т.н. и ако знаеш език, дори с имитация, можеш по-добре да стартираш, отколкото ако си супер "професионалист" ама освен теб, друг никой не знае.
Та това е положението.
* Всяка жаба... планина повдига !
** Сговорна дружина ... да си знае гьола !
Ей какъв умен човек и аз съм на същото мнение,в много случаи дори да не знаеш езика добре самото излъчване на човек е важно-поне така си мисля аз де,дори и сред марсианци да си, един пример ще дам -преди три години работех в един луксозен магазин в Гърция/най известните марки в света на дрехите се продаваха там/,собственика беше милиардер,когато дойде деня да се срещна със сина му 100 пъти ме предупреди да съм по мил с него,ако евентоално синчето ми каже нещо на въпреки,да не го спляскам
,на мен ми беше смешно как се шашкаше този човек
,в крайна сметка милиардерското синче,без да имам контакт с него ме подминаваше само с едно Здравей,дори когато нищо не правех не смееше да ми прави забележки 

Re: Има ли в Квебек работа за проф. охранители ?
Според мен няма да му е трудно да намери работа като Security Guard (незнам на френски термина какъв е) – това обаче е най-долното стъпало за работа в тази област, съответно и не е особено добре платено. За такава работа при всички случаи ще трябва да изкара някакъв курс в Канада (мисля че ги организират самите охранителни фирми), важно е също да знае езика добре.Julian написа:Брат ми завърши ВСУ(Варненски Свободен Университет) специалност Защита Националната Сигурност . В момента е работи в специален отряд към Министерството на Отбраната .Учи магистърска степен Право . Работил е като проф. охрана,а сега е военен ! Има голямо желание да тръгне с мен за Канада,но се притеснява дали ще може да работи нещо по специалността си !
Ако той обаче има амбицията за нещо по-сериозно като работа в тази област, трябва да има предвид че докато не получи канадско гражданство (това в момента реално отнема около 4-ри години) едва ли ще има възможност да кандидатства за работа в някоя от канадските държавни институтции. Например за армията без канадско гражданство е напрактика невъзможно да се кандидатства.
Магистърската степен по право едва ли ще бъде от голяма полза – тукашното право е доста по-различно и трябва да се учи тук на място.
Последно промяна от Koko на Пет Яну 21, 2005 1:44 pm, променено общо 1 път.
Още малко
Още малко по темата.
Много често, когато се говори за започване на някаква "първа" работа, по-старите "кучета" имигранти, съветват, че това ще стане по-лесно, ако най-напред се изкара "поне някакъв курс".
По тоя повод, моето мнение е следното:
Има голям смисъл в това предложение. И не защото на тоя курс ще научиш кой знае колко. Обикновено курсовете, особено тук, са бизнес за този който ги дава, а не този който получава. Лъскавите приказки и обещания за реализация уреден стаж и т.н. са в повечето случаи пълно менте. Плащаш си там плащането и бягаш. Това е така.
Но именно в тези курсове, всъщност можеш да разбереш какво е това, което трябва да казваш, че работиш и на което му имаш опита.
А не някаква твоя представа, получена с помощта на някоя веща баба-преводачка в България, кято хал-хабер си няма за какво става въпрос.
Иначе "нивото" образованието тук за обикновените хора (сериозна тема си е това), според мен няма тази научна сойност, на която бяхме свикнали.
Но в крайна сметка, зарзаватчийската математика не е ли по-полезна от някакви криви интеграли от избрани глави в математиката, които спокойно можеш да си ги ... някъде.
Спомям си следния случай:
В самото начало, като пристигнахме, ентусиасти още, се пробвахме с един приятел, ей така просто да опитаме "каквато и да е работа".
Обаче, "каквато и да е" -то работа, се оказа нещо, за което хиляди други хора се борят с нокти и зъби, понеже това е единствената им възможност да гледат семействата си. И за същата тази работа се иска определени умения, т.е. опит.
Затова, много често ни отвръщаха, че всъщност, щом не съм миел съдове досега (а съм се занимавал да кажем с компютри), не ставам за тяхата работа. Няма такова положение "аз съм ПО-квалифициран".
Понеже, действително нямам тоя опит и най-малкото ще ми дойде нангорно и ще напусна за кратко време.
Та ние с моя приятел, за едно много "просто" бачкане - докер в някакъв склад, се наложи да решим по един тест - някакви задачи от първи клас, фасулска работа.
Обаче.... съответните задачи бяха с думи, и думите бяха на френски.
Докато се усетим, времето за теста изтече и какво се получи накрая?
С всичките ни "вишо-та" и познания, не можахме да се представим добре...
Ей за това се говори, мисля, за тези курсове, дето трябва да се минат.
И това е най-простото обяснение на думите "Системата тук е различна". Нищо толкова страшно в тая система, м-а-а му...,
като погледнеш, и българската "система" е различна.
4-4-2

Много често, когато се говори за започване на някаква "първа" работа, по-старите "кучета" имигранти, съветват, че това ще стане по-лесно, ако най-напред се изкара "поне някакъв курс".
По тоя повод, моето мнение е следното:
Има голям смисъл в това предложение. И не защото на тоя курс ще научиш кой знае колко. Обикновено курсовете, особено тук, са бизнес за този който ги дава, а не този който получава. Лъскавите приказки и обещания за реализация уреден стаж и т.н. са в повечето случаи пълно менте. Плащаш си там плащането и бягаш. Това е така.
Но именно в тези курсове, всъщност можеш да разбереш какво е това, което трябва да казваш, че работиш и на което му имаш опита.
А не някаква твоя представа, получена с помощта на някоя веща баба-преводачка в България, кято хал-хабер си няма за какво става въпрос.
Иначе "нивото" образованието тук за обикновените хора (сериозна тема си е това), според мен няма тази научна сойност, на която бяхме свикнали.
Но в крайна сметка, зарзаватчийската математика не е ли по-полезна от някакви криви интеграли от избрани глави в математиката, които спокойно можеш да си ги ... някъде.
Спомям си следния случай:
В самото начало, като пристигнахме, ентусиасти още, се пробвахме с един приятел, ей така просто да опитаме "каквато и да е работа".
Обаче, "каквато и да е" -то работа, се оказа нещо, за което хиляди други хора се борят с нокти и зъби, понеже това е единствената им възможност да гледат семействата си. И за същата тази работа се иска определени умения, т.е. опит.
Затова, много често ни отвръщаха, че всъщност, щом не съм миел съдове досега (а съм се занимавал да кажем с компютри), не ставам за тяхата работа. Няма такова положение "аз съм ПО-квалифициран".
Понеже, действително нямам тоя опит и най-малкото ще ми дойде нангорно и ще напусна за кратко време.
Та ние с моя приятел, за едно много "просто" бачкане - докер в някакъв склад, се наложи да решим по един тест - някакви задачи от първи клас, фасулска работа.
Обаче.... съответните задачи бяха с думи, и думите бяха на френски.
Докато се усетим, времето за теста изтече и какво се получи накрая?
С всичките ни "вишо-та" и познания, не можахме да се представим добре...
Ей за това се говори, мисля, за тези курсове, дето трябва да се минат.
И това е най-простото обяснение на думите "Системата тук е различна". Нищо толкова страшно в тая система, м-а-а му...,
като погледнеш, и българската "система" е различна.
4-4-2
- Леля Екимка
- Диване
- Обратна връзка:
Eh, tozi OSKAR shto chak naposleduk se poiaviava!!! Mnogo cenni razujdenia imash...Pozdravlenia za koeto! Mai niama kakvo poveche da se dobavi sled tezi tvoi izkazvania po sluchaia...Moje bi istinata e da zabravim za izvestno vreme kvi sme, s kolko diplomi i t.n. i da "opipame pochvata". Posle neshtata si se narejdat s vremeto, poneje sme si umnichki nie tuk...
Edno, na pruv pogled elementarno, kursche naistina moje da otvori ochite na nashego brata za saotvetnite neshta...
Edno, na pruv pogled elementarno, kursche naistina moje da otvori ochite na nashego brata za saotvetnite neshta...
Представителна извадка тип "паплач"

- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
kakto sa napisali po gore - za security guard shte mu e lesno v niakoi sklad ili blok
za da stane ohrana ot vida za koito ti govorish triabva parvo da ponauchi mestnite kakto e napisal oskar
tuk v toronto edin sarbin ima takava agencia no ne naema novodoshli osven za ohrana na ruski mafioti a takava rabota ne mu preporuchvam
kato nachalo moje da zapochne v niakoi bar ili da si nameri chastna rabota za niakoi bogatash kato shofior/ohrana
po natataka mopje da stane ohrana na niakoia zvezda ili visokopostavena lichnost stiga da izglejda dobre, da e edar (v povecheto sluchai takiva se tarsiat), da govori ezika OK i da ima kasmet
tuk teia raboti ne plashtat mnogo dobre i sa svarzani s dosta patuvane itn
pokrai movie festivala v Toronto moje da si natopi krakata v tazi sfera - plashtat kam 300-500 na den ama poniakoga ne si struva shtoto iskat mnogo uslugi i si kato babysitter.
za da stane ohrana ot vida za koito ti govorish triabva parvo da ponauchi mestnite kakto e napisal oskar
tuk v toronto edin sarbin ima takava agencia no ne naema novodoshli osven za ohrana na ruski mafioti a takava rabota ne mu preporuchvam
kato nachalo moje da zapochne v niakoi bar ili da si nameri chastna rabota za niakoi bogatash kato shofior/ohrana
po natataka mopje da stane ohrana na niakoia zvezda ili visokopostavena lichnost stiga da izglejda dobre, da e edar (v povecheto sluchai takiva se tarsiat), da govori ezika OK i da ima kasmet
tuk teia raboti ne plashtat mnogo dobre i sa svarzani s dosta patuvane itn
pokrai movie festivala v Toronto moje da si natopi krakata v tazi sfera - plashtat kam 300-500 na den ama poniakoga ne si struva shtoto iskat mnogo uslugi i si kato babysitter.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аз познавам 3-ма човека тук, които работят като охранители. Единият е учил нещо тук, свързано с охраната (в Мтл по-точно), другите двама нямат тукашни курсове. Единият от тях е бил полицай в БГ, дойде със слаб френски, но си намери работа като охрана. Другият е военен, с отличен френски. Доколкото знам, заплатата е над 10$, може би 12-13$, но за това не съм сигурна. Охраняват различни обекти, може би е най-долното стъпало, не са ми ясни йерархиите. Единият даже получи някаква степен ли, звание ли, не знам. Исках да кажа, че става.
- St.Anger
- Some Kind of Monster
С това ,което е написал Оскар съм съгласен, но...не съвсем. Познавам доста хора, които без каквито и да е курсове са почнали (аз също), някой даже и за хубави парички. Понякога дори е по-добре да поработиш и после да учиш ако ти се учи, защото вече ще си по-ориентиран какво точно искаш и какво ти трябва, че да не стане "учих една година, ама що ли учих". Един приятел така записа в НЕС-а един сертификат и сега си го премята от единия джоб в другия (сертификата де
). Та умната с ученето!

ученето
Да, наистина, умната с ученето.
Интересно е, че аз по принцип съм против ученето тук.
Може би и затова давам такива съвети.
Докоснах се и аз до някой нива на ученбата система тук (Монреал) и по специално до тези, които се "полагат" на имигранти като нас.
Учих френски в "Кофи-то", то не се казваше вече така официално, но както и да е. Доволен съм. Някой долар имаше за преживяване. И френски понаучих доста там, но по-скоро, самото докосване до някакви други хора, ми даде малко представа къде съм дошъл. Други мои познати опитаха английски, което си е трудна работа тук, просто не става без пари, а и с малко пари, пак не е кой знае какво.
После изкарах една "къса" АЕС - технически курс, на който определено ни излъгаха, че ще има някакво рамо да си намерим стаж - оказа се че сами трябва да си търсим и т.н. Пък аз и сглупих с този курс - поех го на свои разноски, тъпа постъпка, понеже самия курс не струваше уж много пари, ама като сложиш учебници записване и др разходи и времето през което всъщност ако не си някое окомуш арапче с фамилия до 10-то коляно тук и си имаш доходи от зарзавачийничката на чичо ти или пък както повечето от курса - с поети разноски от Амплоа-Кебек.... като му сложих чертата, накрая се оказа че съм похарчил всичките си спестявания от БГ.
Та има за какво да не ги обичам курсчетата.
Но от друга страна, все нещо трябва да се прави в началото, нали така ?
Пък ако се пречупиш на сгъване на кашони за 10 ина долара (и това съм правил) или на разнасяне на вестниците на руснаците (това не го издържах), направо си загубен...
Интересно е, че аз по принцип съм против ученето тук.
Може би и затова давам такива съвети.
Докоснах се и аз до някой нива на ученбата система тук (Монреал) и по специално до тези, които се "полагат" на имигранти като нас.
Учих френски в "Кофи-то", то не се казваше вече така официално, но както и да е. Доволен съм. Някой долар имаше за преживяване. И френски понаучих доста там, но по-скоро, самото докосване до някакви други хора, ми даде малко представа къде съм дошъл. Други мои познати опитаха английски, което си е трудна работа тук, просто не става без пари, а и с малко пари, пак не е кой знае какво.
После изкарах една "къса" АЕС - технически курс, на който определено ни излъгаха, че ще има някакво рамо да си намерим стаж - оказа се че сами трябва да си търсим и т.н. Пък аз и сглупих с този курс - поех го на свои разноски, тъпа постъпка, понеже самия курс не струваше уж много пари, ама като сложиш учебници записване и др разходи и времето през което всъщност ако не си някое окомуш арапче с фамилия до 10-то коляно тук и си имаш доходи от зарзавачийничката на чичо ти или пък както повечето от курса - с поети разноски от Амплоа-Кебек.... като му сложих чертата, накрая се оказа че съм похарчил всичките си спестявания от БГ.
Та има за какво да не ги обичам курсчетата.
Но от друга страна, все нещо трябва да се прави в началото, нали така ?
Пък ако се пречупиш на сгъване на кашони за 10 ина долара (и това съм правил) или на разнасяне на вестниците на руснаците (това не го издържах), направо си загубен...