Първо искам да отговоря на Влади - аз съм в Торонто и никога не съм бил в Монреал. Може би това е причината да не съм съгласен с повечето твърдения на Свето, защото той описва Монреал, а говори за Канада като цяло. То и обратното не би било правилно, но така пък - въобще ! Ето например "летището на Канада" - за кое летище става въпрос ? Само едно летище ли има в Канада? Само едно ли е международно? Само в Монреал ли пристигат новите имигранти? Ако летището в Монреал е скапано това не значи автоматично, че и Канада е скапана! И не само за летището, много от нещата които на Свето не му харесват в Монреал той ги описва така, като че това е валидно за цяла Канада . Ами Канада е огромна страна - втората по големина в света! Може ли така с лека ръка да се генерализират изводите на базата на един град само?! Та Монреал дори не е най-големия град в Канада. И пр. и пр.... Ако наистина Монреал е толкова скапан, ами хората имат право на избор, да идат другаде, тук поне в това отношение няма ограничения. Не правя реклама на Торонто, но за да се впечатля толкова от есето на Свето значи нещата са доста по-различни. Но след като и батето и Рако потвърждават, че в Квебек е така - значи наистина там е кофти. То идеално място няма никъде. Преди няколко месеца мои приятели, които бяха започнали процедура за Канада получиха зелена карта за Щатите и избраха да заминат за там. Установиха се във Флорида. Това място поне в моите представи е страхотно. Какво, мислите споделят те сега? Ами определено не им харесва и съжаляват, че не са избрали спокойната, социална и сигурна Канада. Така че - всеки си съди от собствената камбанария. Но да се натрапва лично мнение под формата на обемисти произведения написани с поучително-назидателен тон - абсолютно не съм съгласен. Проблема ми е, че не разполагам с достатъчно свободно време за да се задълбавам в тези теми. Прекрасно знам как хората в България следят всичко, което се пише за Канада и с широко отворени очи поглъщат всеки ред написан тук. Нека не ги заблуждаваме. Те разбира се имат право и трябва да знаят истината. Точно заради това искам да им кажа, че Монреал не бива да се отъждествява с цяла Канада ! Нещо повече - там живеят много хора, които изобщо не искат тази провинция да е част от Канада. Затова, когато се пише нещо за Монреал - нека това да си е просто Монреал ! Както София не е цяла България например. Мисля, че ме разбирате, какво искам да кажа.
Аз имам стотици снимки от много прекрасни места . В този клуб няма специална секция за снимки (както има в други клубове, където съм поствал досега ), а и се съмнявам че има и обем за такива неща, за да ги предложа. Иначе хората сами ще могат да се убедят колко красива е Канада. Е, сега, може би това не е валидно точно за центъра на Монреал, но нека не забравяме, че има още доста милиони квадратни километри канадска територия