Не разсъждавайте толкова елементарно! Нещата тук не винаги имат логика! Ники,може да ти се струва обида за Университетите,но не за човек,който поне малко ме е разбрал какво искам да кажа...Вероятно би трябвало малко да имаш понятие и от двете за да разбереш!
Аз уточних,че като казвам "сложно",нямам впредвид сложност на материала,а на самата система на обучение.
...Как да обясня....За един възрастен мъж при това с висше образование е много,много трудно ежедневно и ежечасно да бъде принизяван до ниво на тийнейджърчета и да дава обяснения в дълги есета как се чувства и защо иска да стане еди-какъв си! (*примерно!)Програмата в колежите е многократно по-натоварена от тъпи задължителни мероприятия,предаване на работи,в които няма да се оценяват знанията му,а писменни грешки и т.н. Имам пряки наблюдения и мога да сравня! Имам безброй примери за емигранти с висше образование,които не издържат! Бих казала,че точно на тях им се вижда най-трудно!
И що се отнася до преаляблите...Тук също няма никаква логика. Пресен пример от вчера...Моя приятелка с висше по електроника кара подготвителна година с преалябли по математика и физика!

Както и да е...,тя вече се примири с участта си,но...След като си взе скапаната математика, вчера разбира че са и дали още една допълнителна. Всичките и въпроси защо,остават без отговор! Не и е отговорено защо чак сега дават допълнителен курс.Те могат да измислят каквото си искат и нищо не можеш да направиш!При условие,че това е предметът,който най-много е изучавала,вместо да и бъде признат и да не го учи, тя има двойна норма да взима като преалябли.Няма писменно никакви закони кой,защо и как и на никой нищо не можеш да докажеш! Или се примирявай,или си аут!