Канадска шофьорска книжка

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
tonich
Мнения: 2234
Регистриран на: Чет Окт 11, 2007 6:36 am
Местоположение: New Westminster, BC

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от tonich »

roumensp, няколко мнения по-нагоре:
roumensp написа:..Например нашият монополист ICBC дава максималния си дискаунт (43%) при 9 или повече години без клеймове. Една година е само -5%..
Казвам ти, че живееш на друга планета - даже темата не четеш, а държиш да пишеш.
Последно промяна от tonich на Сря Яну 14, 2015 2:51 pm, променено общо 1 път.
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от roumensp »

analgin написа:Живея в провинцията Квебек и съм сменил доста коли и застрахователи, но никой никога не ми е споменавал, че ми е необходима такава хартийка. Тук едностранните застраховки за месец са под цената цената на 2-3 пакета цигари. При положение, че не е задължителен документ защо губите времето да си го набавяте?
За да спестиш поне хилядарка на година. Това не ти е Квебек.
А ако наистина си любопитен как клеймовете променят застраховката (в БК), ето ти таблицата:
http://www.icbc.com/autoplan/costs/Documents/crs.pdf"

И информативно: при нас средностатистическа кола с общо взето стандартна застраховка (collision/comprehensive със средно големи deductibles) и максимален дискаунт излиза около $1500/година, +/- 10%. За СЮВ-та и тръкове - повече, а за новобранци - нещо от типа на 2500/година. Застраховката може да ти падне наполовина, ако не искаш collision/comprehensive и си готов да си плащаш сам ремонтите.

BTW, ако решиш да сменяш провинцията и на теб ще ти дотрябват такива писма, освен ако ти е безралично колко ще плащаш за застраховка.
http://www.icbc.com/autoplan/moving-ins ... dents.aspx"
Аватар
analgin
.
Мнения: 2162
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 7:25 am

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от analgin »

Явно в това отношение сме по-добре!
То не е за хвалене, но 2002 г имах ситуация при която за превишена скорост (не за първи път) полицаят ми отне и последните наказателни точки които имах (това се случи на магистралата), след това ми каза, че понеже в колата няма друг правоспособен шофьор (бях сам) немога да продължа ... Извади ме от колата и ми поръча по радиостанцията такси, а за колата пътна помощ - която да я откара до наказателен паркинг. След 3 седмици адвоката ми отвоюва книжката обратно. Платих добра сума за всичките тези "удоволствия" и вече съм примерен шофьор.
Забравих да добавя, че това не породи никакви промени в застраховката ми.
Бобо
Мнения: 9
Регистриран на: Вто Яну 13, 2015 9:46 pm
Местоположение: Торонто
Обратна връзка:

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от Бобо »

Застраховката поне в Онтарио зависи от това дали си минал курс за шофьор ( при начинаещи) и естествено от стойността и вида на колата. Спортните модели са по-скъпи. Всеки град и дори район си има определена "стойност" и може през две преки от вас да плащате повече или по-малко. Дали да признае стажа от друга държава зависи само от затрахователя. Тук рецепти няма. Обикновено $200-$250 на месец е първата застраховка, но бързо пада след година-две. По-висок клас шофьорска книжка дава 5%-10% отстъпка. Като че ли първоначалната цена на застраховката може да се "спазари" особено от по-опитен човек.
newcomer
Мнения: 1598
Регистриран на: Чет Сеп 20, 2012 9:48 am

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от newcomer »

Leda78 написа:Изчетох всички линкове, които намерих и които ми дадохте и стигнах до следните изводи:

1. Има държави, чиито книжки Канада признава и се прави exchange на книжките, без да се налагат допълнителни изпити и държави, чиито книжки не признава, но ако имаш достатъчно опит във втория тип държави можеш да се явиш директно на шофьорски изпит, без да минаваш през подготвителните периоди и видове книжки преди това... България е от вторите, а Англия от първите.
2. При exchange - т.е. без изпит, а просто замяна на книжката - Канада ти отнема книжката, примерно английската, и ти дава канадска. При ползване на БГ книжка, за да се явиш по-бързо на изпит - книжката си остава в теб, защото те реално не я признават, просто ти дава някакви предимства многото шофьорски опит.
3. Ако си с БГ книжка и си с повече от 24 месеца опит, този опит може да ти се признае и вместо като нов шофьор да се явяваш на 3 изпита G1, G2, и чак тогава този за пълна книжка - G, се явяваш директно на последния. Ако, обаче, имаш опит над 24 месеца който искаш да ти признаят - освен БГ книжката, трябва да се представи и документ от посолството, който да казва, че книжката е ОК - валидна, истинска. Т.е. мъките ми да се разбера с КАТ последните няколко дни за документ колко стари и примерни шофьори сме, май се оказаха напълно напразни...
4. Вероятно същия документ може да послужи пред застрахователите да ти не те смятат за нов шофьор - тук се надявам някой да се включи с компетентно мнение и да каже дали това предположение е вярно?
5. Ако искаш, можеш да си изкараш английска книжка и направо да направиш съответната замяна в Канада. Струва към 50 лири удоволствието. При кандидатстване директно им връчваш БГ книжката си и оставаш само с английска. Става за 1 месец. Става доста лесно, като основното условие е да си UK Resident, т.е. да имаш адрес там... Дали обаче трябва да си регистриран някъде с този адрес или ако дадеш адреса на приятел дали ще се получи, не съм разбрала още... Относно условието да си живял 185 дни в страната преди да кандидатстваш за английска книжка, също ми е малко мътно и май никъде не те питат във формуляра, но за да разбера реално трябва да кандидатствам онлайн за подобна услуга, а още не съм решили, че ще ставаме английски шофьори :lol:

И накрая, след няколко дневна борба с нашите институции, които както обикновено не знаят къде се намират (само за инфо- бележката от КАТ, ако изобщо я дадат, трябва да се носи някъде другаде за легализация и подпис и след това разбира се, за превод), въпреки вродената ми нетърпимост към подхода "как да прецакам системата", вярвайте ми, съвсем честно - искам да ги прецакам. Искам да си извадя английска книжка и за мен и за мъжа ми, само за да не се занимавам никога повече с КАТ или БГ застрахователи, от които също се опитах да си извадя бележка, че сме примерни шофьори (само за инфо- струва 30-40лв, вадят ти я само за последната полица,т.е. максимум за година, не пишат нищо, което ти върши работа и е на български). ЗА Англия - приятели ми казаха, че ти признават книжката, това че е от 100 години и си с всички точки и освен английска книжка, с която ще минеш без изпит в Канада, можеш да си поискаш и удостоверение, че рейтингът ти на шофьор при тях е много висок...

Благодаря на всички, които се включиха - не сме решили какво да правим още, но много помогнахте, за да се ориентираме!
много правилно си разучила нещата
т.3 важи само за Онтарио
т.5 за англия ти трябва само да посочиш адрес,не се искат никакви други доказателства
и регистраци
достатъчно е да имаш твои хора там които са съгласни да дадат адреса си за да си получиш книжката на него
удостоверение ,че рейтинга ти на шофьор при тях е много висок..../но клейм бонус/ няма как да получиш само с една шоф книжка без да имаш някаква застраховка на кола,то се издава от застрахователните компании ,а не от местния кат към който се водиш на отчет
варианта с английска книжка е супер и ще ви спести много главоболия и разходи,а най вече и време,щото няма гаранция докато минеш през г1,г2 и всякаквите им други шмекерии да отнесеш 1 година
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Аватар
7George
Мнения: 9670
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от 7George »

analgin написа:Живея в провинцията Квебек и съм сменил доста коли и застрахователи, но никой никога не ми е споменавал, че ми е необходима такава хартийка. Тук едностранните застраховки за месец са под цената цената на 2-3 пакета цигари. При положение, че не е задължителен документ защо губите времето да си го набавяте?
Защото има разлика между 250 и 90 долара примерно месечно, гражданска отговорност, нали?
Embrace your climate change!
Аватар
analgin
.
Мнения: 2162
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 7:25 am

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от analgin »

Да, съгласен съм разликата е голяма.
Sunny G.
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Апр 29, 2019 2:11 am

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от Sunny G. »

Здравейте на всички, имам следният въпрос:

Може ли турист, пребиваващ за няколко месеца в Канада да изкара шофьорски курс и съответно да му се издаде книжка?

На мой роднина му предстои ходене в Канада, а в България му взеха наскоро катаджиите книжката (за Бг глупости) и сега увисва...

До преди няколко месеца в Щатите е било лесно да се извади такава, но сега са затегнали дередежето там и не става.
agent Ozo
Мнения: 9786
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от agent Ozo »

Турист може да изкара курс и книжка , но ако има разрешен престой повече от 6 м. в Канада. Иначе няма да го допуснат да кандидатства за книжка. Макар и някой недобросъвестен инструктор да му вземе парите за курса.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от speedy »

Sunny G. написа:Здравейте на всички, имам следният въпрос:

Може ли турист, пребиваващ за няколко месеца в Канада да изкара шофьорски курс и съответно да му се издаде книжка?

На мой роднина му предстои ходене в Канада, а в България му взеха наскоро катаджиите книжката (за Бг глупости) и сега увисва...

До преди няколко месеца в Щатите е било лесно да се извади такава, но сега са затегнали дередежето там и не става.
Къде и какво смята да прави с тази книжка? В Канада всяка провинция си има свои правила
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Sunny G.
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Апр 29, 2019 2:11 am

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от Sunny G. »

agent Ozo написа:Турист може да изкара курс и книжка , но ако има разрешен престой повече от 6 м. в Канада. Иначе няма да го допуснат да кандидатства за книжка. Макар и някой недобросъвестен инструктор да му вземе парите за курса.
Благодаря за отговора.

А кой определя размера на престоя - гранична полиция на влизане в Канада или в момента на издаване на визата става ясен престоя?
Щото моят човек е флексибъл с тези неща, важното му е да изкара книжка.
Последно промяна от Sunny G. на Сря Май 01, 2019 11:06 am, променено общо 1 път.
Sunny G.
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Апр 29, 2019 2:11 am

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от Sunny G. »

speedy написа:
Sunny G. написа:Здравейте на всички, имам следният въпрос:

Може ли турист, пребиваващ за няколко месеца в Канада да изкара шофьорски курс и съответно да му се издаде книжка?

На мой роднина му предстои ходене в Канада, а в България му взеха наскоро катаджиите книжката (за Бг глупости) и сега увисва...

До преди няколко месеца в Щатите е било лесно да се извади такава, но сега са затегнали дередежето там и не става.
Къде и какво смята да прави с тази книжка? В Канада всяка провинция си има свои правила
Смята да кара там и след това в Щатите. Ще бъде общо 6 месеца по тия ширини.
agent Ozo
Мнения: 9786
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от agent Ozo »

При издаване на визата се определя и срока. Но на границата този срок може да бъде променен от граничния офицер.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от speedy »

В Онтарио, и ако не се лъжа в Квебек, няма как да стане дори и да го нямаше проблема със статуса в Канада. Ако почваш от нула в Онтарио, първата "ученическа" книжка ти дава право да караш само с придружител, който има нормална книжка и опит поне 4 години. Така седиш поне 8 до 12 месеца, докато не минаш изпит за следващото ниво, с което вече можеш да караш сам.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
agent Ozo
Мнения: 9786
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: Канадска шофьорска книжка

Мнение от agent Ozo »

Това е вярно, Спиди, но само ако никога преди това не си имал каквато и да е книжка и нямаш никакъв опит като шофер. А човекът не е в тази категория.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Публикувай отговор