Ivan1007 написа:бла...бла...бла
Коментар на

, неразбиращ и бъкел от същността и правилата на процедурите за селекция на имигранти в Канада и конкретно за Квебек.
То и теб, Иване1007, са те пуснали в Канада по милост, благодарение на жена ти. Защото няма такъв вариант, при който по процедурата за квалифицирани работници единият кандидат от семейна двойка сам да събере минимума от общия брой точки за селекция. Това е валидно само при процедурата за спонсорство.
Във всеки друг случай, канидатурата е обща и всеки от кандидатите има своя личен принос за набиране на необходимия минимален праг от точки за селекция. Като делът на водещия кандидат е 4 пъти по-голям от този на придружаващия го.
Именно защото знам как да се оправям, успях да преодолея системата и да получа сертификат за селекция като водещ кандидат. А това ще рече доказани достатъчно високи нива на френски (най-вече) и на английски език, плюс висока оценка за адаптивност. Само тези са параграфите, по които интервюиращият офицер дава своята субективна оценка в брой точки на кандидатите. Всичко останало е строго регламентирано като точки.
При първата процедура също бях оценен високо по посочените критерии и получих от интервюиращият офицер мосю Ла Рю сините папки с информация за това как да се устроим в Квебек. Процедурата бе прекратена месеци след интервюто поради бюрократизъм и праволинейно мислене от страна на незнаен чиновник от Ордера на инжинерите в Квебек.
Неквалифицирана работа работиш ти, който си диломиран инженер-геофизик, а в Канада си началник смяна на една дузина шофьори-сондьори. И най-голямата ти радост е когато успеете да инсталирате 40-тонната сонда правилно.
Именно защото съм оправен, вече 12 г. живея в Квебек и ми е добре. По моите си критерии, естествено. За чуждите ми е през дедовия.