Тука съм 99% съгласен с Киро.NightMartini написа:Да Киро точно това имах предвид.kiro написа:Всеки има право да живее и празнува както си иска. Ако ти харесва ходи на прайд, ако не - има Фестивал на народната носия в Жеравна и Събор на овцевъдите в Лясковец. Ако намекваш, че едното е просташко, а другото извисено си в грешкаNightMartini написа:
Киро въпросът ми беше само един и то много елементарен - какво е мнението ти за присъствието и как си обясняваш радостта в очите на малките деца, тинейджарите и майките с колички начело на парада. Не коментирам хората които бяха облечени като кучета, котки, които се влачат по земята и изпълняват заповеди, мъжете с противогази, Трудо с бял панталон и розова риза.
Просто съвсем несъзнателно съпоставих това в главата си с фестивала в Жеравна и ми стана тъжно.
Благодаря за отговора.

- както си иска, ама да не пречи на другите - било с шум и светлини, било с лозунги на омраза
- За тия два случая също не бих казал - нито просташко нито чак извисено. То идеята на МАСОВИ събирания никога не е просташка. Но пък на ВСЯКО масово събиране, без значение степента му на извисеност има простаци.
- съдейки по себе си, някой път съм ходил заради идеята (естествено, въпреки простаците), друг път защото приятели отиват/"перформват" (за зевзеците: нямам предвид гей-паради, мислете по-нашироко), а понякога съм се омесвал с тълпата, просто минавайки оттам, зяпайки и снимайки.
- На масови събития всеки човек се чувства приятно щото сред единомишленици му е "леко на душата". Тука анти-мулти агитаторите могат да почерпят идеи - вероятно ни е останало в гените това от животинско време - да се чувстваме застрашени от всичко различно, сиреч непредсказуемо. Обратно - в еднородната среда си "safe", разбран и т.н. Затуй се приема като кръвна обида като се върнеш от такова мероприятие и майка ти ти каже - що ходиш на тия простотии.

Специално за майките с колички, почти съм сигурен че имат нещо в собствената си или на близки роднини и приятели биография което ги е подтикнало да отидат на гей парад. Но дори и да нямат - помислете си следната хипотетична ситуация - неутрален отива на някаква масовка. Ако не гледа лошо а малко от малко се усмихва, скоро ще забележи как всички му се усмихват, всички са добри и приятни хора и ще му стане леко и приятно.
- В масовки човек може да прави прости и детински неща и да се радва които за странични зрители изглеждат странни. Например да извършва прости танцувални движения и пее прости текстове/мелодии отново и отново (Харе Кришна и др.).
На който не го е гледал, препоръчвам филма за Уудсток https://www.imdb.com/title/tt0066580/"
Времената се менят, технологиите напредват, но психологията е същата.