200к евро бяха 2015та.
Сега само парцелът струва толкова. И самата къща още толкова. Но, разбира се говорим за хубави къщи. Не като канадските.
За къщите имах предвид по-близките квартали - Симеоново, Драгалевци, Бояна и някои, дето не им помня имената. с. Лозен не знам дали влиза към свестните.
Банкя се пада малко далеч. има едно 5-10ина км от магистралата след края на Люлин. Макар че, по канадските стандарти си е направо супер център
За цената на живота, не знам. На мен ми се вижда супер евтино за някои неща.
За други, не чак толкова. Все пак по-високия стандарт дърпа цените доста нагоре.
Не знам дали споменах, но наскоро си заключих ключовете в гаража. Излезе ми 100лв, работа за 10 мин (с която майсторът се мота цял час) да пробие патрона. Нещо, за което се иска 0 квалификация. Само свестен винтоверт.
На всичкото отгоре обеща, че ще дойде за 30 мин (избрах го заради скоростта), а дойде след час и половина. Много клиенти, много нещо.
В Канада, надявам се нямаше да е много по-скъпо.
Така че, явно е, някои цени доста се вдигат.
Но, виж, за други, са си още много по-ниски от канадските.
Ресторанти, едно друго, частни лекарски, зъболекарски услуги и тн. (и тук има застраховки, говорим принципно)
Въпреки всичко, на мен ми се вижда много по-евтино в София.
Много по-кратки са разстоянията, по-малък е разходът за бензин. Картата за транспорт е по-евтина, интернети, телевизии, всякакви застраховки, данъци, такси.
По-лек е сезонът, по-малко са разходите за отопление.
Все още много по-евтини са всякаквите услуги, от това да си поръчаш пица, до това да си смениш плочките и шкафчетата в кухнята.
Все още доста по-евтини са имотите и наемите.
Храната е по-качествена и по-евтина.
Готвена храна, всякакви салати, полуготова храна са по-евтини в бг.
Алкохолът и цигарите са по-евтини.
Нови коли, не е болка за умиране. Може и без тях.
То сякаш в Канада хората си купуват често нови коли. А и да си купят, да е някоя маздичка или хундай за 20к. Миналия месец един колега в БГ си купи ново бмв от магазина за 70-80к. В Канада не чувал за никой колега или познат, или познат на познат да си купи ново БМВ.
Хора си говорят, че с по 1500лв се чувстват добре.